ACTUALITAT


Un fort i insòlit desplegament policial desallotja la nau del Progrés: el problema d’habitatge social a Badalona persisteix


Els antiavalots carreguen contra manifestants a les portes de l’immoble mentre les furgonetes impedeixen treballar la premsa


moment-en-que-els-antiavalots-inicien-la-seva-actuacio-foto-tomeu-ferrer
 Moment en què els antiavalots inicien la seva actuació foto: Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 13/01/22         

twitter share   facebook share

La nau del carrer Progrés de Badalona ha estat desnonada. El problema persisteix. Aquest podria ser el resum de l’àmplia i accidentada operació policial engegada pel jutjat de la ciutat per expulsar més d’un centenar de persones que des de fa anys vivien sota un sostre precari en un magatzem abandonat. Ara, aquestes persones, hauran de ‘buscar-se la vida’ al carrer.

 

La SAREB no sabia on tenia la nau

 

Curiosament, la propietat de la nau, la SAREB, el banc dolent creat per salvar els bancs del gran estoc d’habitatge que no podien vendre, no sabia on tenia l’esmentat immoble, segons es va constatar en seu judicial.

 

Tanmateix, la SAREB, una empresa pública, que funciona amb diners de tots els ciutadans, ha estat inflexible a les peticions de les persones que residien a la nau, en el sentit que ajornessin l’expulsió a causa de l’alta incidència de la covid entre el col·lectiu i la situació de fred intens que es viu a Badalona. L’Assemblea d’afectats es va comprometre, a canvi, a deixar la nau en un termini de 3 mesos.

 

 

 

L’equip de govern de l’Ajuntament de Badalona havia intentat fer de mitjancer amb l’empresa pública. Sense resultat. Tampoc s’ha aconseguit un ajornament a petició de l’advocada dels afectats. De fet, ni la representació de la SAREB ni la delegació del jutjat han volgut negociar amb els col·lectius que donen suport a les persones que s’hostatjaven a la nau.

 

L’advocada dels residents ha explicat que davant la manca de diàleg per part de la SAREB ultima una demanda al Tribunal Europeu dels drets humans demanant mesures cautelaríssimes per evitar la situació que finalment s’ha produït. La mesura no ha aturat l’actuació policial. Abans s’havia tallat el subministrament elèctric.

 

Com a resposta, els col·lectius solidaris han decidit fer oposició pacífica davant la porta de la nau del carrer del Progrés 164. Els nombrosos efectius antiavalots desplaçats al lloc, una dotzena de furgonetes i una ambulància, a més d’un grup de vuit guàrdies de seguretat privada, han culminat el desallotjament amb moments de forta tensió.

 

A primera línia dels manifestants, que han superat els dos centenars, hi havia persones que vivien a la nau. A segona línia s’hi ha pogut veure la diputada i portaveu de la Cup, l’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i tres dels quatre regidors de Guanyem Badalona. També hi era present, el regidor de Junts per Badalona, David Torrents, responsable de Serveis Socials de l’ajuntament.

 

Dues diputades de la CUP, colpejades

 

Cap a les 12 del matí han avançat les unitats antiavalots. Davant de la nau han col·locat les furgonetes, cosa que ha tapat la visió de la premsa i així evitar, potser imatges compromeses. De manera paral·lela els mossos d’esquadra han desplaçat la gent que hi havia davant la porta. En aquest moment s’han produït empentes amb les cuirasses dels antiavalots i cops de porra que han afectat els manifestants pacífics. Fonts de la CUP han denunciat que la càrrega ha estat 'brutal' i que la policia s’ha saltat un pacte segons el qual no es desallotjaria abans de les 14 hores. Aquest partit ha indicat que les diputades, Maria Dolors Sabater i Basharat Changue han estat colpejades pels mossos durant el desallotjament.

 

Situacions com la de la nau del carrer Progrés poden semblar insòlites a causa del nombre de persones que en són afectades. Just abans de començar l’actuació policial, dos activistes de la plataforma Sant Roc som Badalona, marxaven del lloc: 'anem a un altre desnonament, una família també pot quedar-se al carrer', comentaven.

 


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/05/22

un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.

El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.
Llegir l'article complet