Tomeu Ferrer - 13/01/22
La nau del carrer Progrés de Badalona ha estat desnonada. El problema persisteix. Aquest podria ser el resum de l’àmplia i accidentada operació policial engegada pel jutjat de la ciutat per expulsar més d’un centenar de persones que des de fa anys vivien sota un sostre precari en un magatzem abandonat. Ara, aquestes persones, hauran de ‘buscar-se la vida’ al carrer.
La SAREB no sabia on tenia la nau
Curiosament, la propietat de la nau, la SAREB, el banc dolent creat per salvar els bancs del gran estoc d’habitatge que no podien vendre, no sabia on tenia l’esmentat immoble, segons es va constatar en seu judicial.
Tanmateix, la SAREB, una empresa pública, que funciona amb diners de tots els ciutadans, ha estat inflexible a les peticions de les persones que residien a la nau, en el sentit que ajornessin l’expulsió a causa de l’alta incidència de la covid entre el col·lectiu i la situació de fred intens que es viu a Badalona. L’Assemblea d’afectats es va comprometre, a canvi, a deixar la nau en un termini de 3 mesos.
L’equip de govern de l’Ajuntament de Badalona havia intentat fer de mitjancer amb l’empresa pública. Sense resultat. Tampoc s’ha aconseguit un ajornament a petició de l’advocada dels afectats. De fet, ni la representació de la SAREB ni la delegació del jutjat han volgut negociar amb els col·lectius que donen suport a les persones que s’hostatjaven a la nau.
L’advocada dels residents ha explicat que davant la manca de diàleg per part de la SAREB ultima una demanda al Tribunal Europeu dels drets humans demanant mesures cautelaríssimes per evitar la situació que finalment s’ha produït. La mesura no ha aturat l’actuació policial. Abans s’havia tallat el subministrament elèctric.
Com a resposta, els col·lectius solidaris han decidit fer oposició pacífica davant la porta de la nau del carrer del Progrés 164. Els nombrosos efectius antiavalots desplaçats al lloc, una dotzena de furgonetes i una ambulància, a més d’un grup de vuit guàrdies de seguretat privada, han culminat el desallotjament amb moments de forta tensió.
A primera línia dels manifestants, que han superat els dos centenars, hi havia persones que vivien a la nau. A segona línia s’hi ha pogut veure la diputada i portaveu de la Cup, l’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i tres dels quatre regidors de Guanyem Badalona. També hi era present, el regidor de Junts per Badalona, David Torrents, responsable de Serveis Socials de l’ajuntament.
Dues diputades de la CUP, colpejades
Cap a les 12 del matí han avançat les unitats antiavalots. Davant de la nau han col·locat les furgonetes, cosa que ha tapat la visió de la premsa i així evitar, potser imatges compromeses. De manera paral·lela els mossos d’esquadra han desplaçat la gent que hi havia davant la porta. En aquest moment s’han produït empentes amb les cuirasses dels antiavalots i cops de porra que han afectat els manifestants pacífics. Fonts de la CUP han denunciat que la càrrega ha estat 'brutal' i que la policia s’ha saltat un pacte segons el qual no es desallotjaria abans de les 14 hores. Aquest partit ha indicat que les diputades, Maria Dolors Sabater i Basharat Changue han estat colpejades pels mossos durant el desallotjament.
Situacions com la de la nau del carrer Progrés poden semblar insòlites a causa del nombre de persones que en són afectades. Just abans de començar l’actuació policial, dos activistes de la plataforma Sant Roc som Badalona, marxaven del lloc: 'anem a un altre desnonament, una família també pot quedar-se al carrer', comentaven.
14/05/22
Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.