ACTUALITAT


L’acord d’En Comú Podem i Govern desbloqueja la redacció del projecte del nou institut de la Riera


Aïda Llauradó apunta també que en el pacte pressupostari hi ha marge per encarregar també el projecte d’escola de Montigalà


aida-llaurado-i-joan-carles-gallego-durant-la-presentacio-des-efectes-del-pacte-pressupostari-foto-tomeu-ferrer
 Aïda Llauradó i Joan Carles Gallego durant la presentació des efectes del pacte pressupostari foto: Tomeu Ferrer


Redacció - 19/01/22         

twitter share   facebook share

La redacció del projecte per a la construcció del nou institut la Riera de Badalona és un dels objectius que s’han desbloquejat després de l’acord assolit entre d’en Comú Podem i el Govern de la Generalitat que ha permès aprovar els pressupostos. El pacte també obre la porta a un acord que ajudi a tirar endavant l’escola de Montigalà, de manera que aquest any pugui tenir enllestit el projecte per a la seva construcció, segons han manifestat Joan Carles Gallego i Aïda Llauradó, portaveu del municipal dels comuns a la ciutat.

 

Les dues situacions anunciades formen part del paquet d’accions pactades entre els Comuns i l’executiu català que han de tenir incidència en la millora de la situació dels ciutadans i ciutadanes de Badalona.

 

«En el cas de Badalona, la negociació ha suposat aconseguir un compromís ferm de la Generalitat per tirar endavant el projecte de l’institut nou de La Riera», ha explicat Aïda Llauradó, que és responsable d’educació al govern badaloní. La regidora ja s’ha reunit amb els responsables del servei territorial d’Educació que «m’han confirmat que durant el primer trimestre de l’any 2022 es farà la contractació de l’empresa que ha de redactar el projecte de l’Institut de la Riera», ha manifestat Llauradó.

 

Al mateix temps, la regidora ha contat que hi ha un petit marge de negociació per obtenir en els mesos vinents, relatiu a una partida d’inversions per aconseguir que s’inclogui el projecte de l’Escola Montigalà. Respecte a aquest centre, ha recordat que des de fa deu anys la comunitat escolar reclama poder assolir l’edifici nou que permeti abandonar els barracots. «De fet, el 2020 el nostre grup parlamentari va fer aprovar una esmena perquè s’inclogués als pressupostos de la Generalitat una partida per l’esmentat projecte, però va començar la pandèmia i l’esmena va quedar en un calaix», ha dit.

 

Sense xifra concreta

 

Ni la regidora ni el diputat han especificat la quantitat que en els pressupostos de la Generalitat s’haurien destinat als dos objectius abans esmentats.

 

En l’acord obtingut en la negociació pressupostària «hem assolit introduir elements que afectaran la vida de les persones i evidentment a la dels ciutadans i ciutadanes de Badalona» ha dit Gallego.

 

Una de les millores afecta els impostos i en concret a les famílies monoparentals, bàsicament dones, de manera que les famílies mono marentals tindran en matèria fiscal els mateixos drets que les famílies nombroses, ha indicat Gallego.

 

Una altra mesura destacada pel diputat entrarà en vigor aquest any i que afectarà plenament l’exercici vinent. Es tracta d’accions fiscals que desincentivin el consum dels aliments ultraprocessats. Es vol que les companyies alimentàries vigilin els aliments que es dirigeixen majoritàriament a infants, i que són poc saludable.

 

En relació amb l’habitatge En Comú Podem afirma haver arrencat compromisos respecte del lloguer social per fer que la Generalitat actuï en el tanteig i retracte per garantir que hi ha habitatge públic suficient per a donar resposta a les necessitats socials de les persones, especialment joves que hagi d’accedir a l'habitatge, «i també compromisos de què la Generalitat dedicarà quantitats importants per a la rehabilitació», destaca Gallego.

 

Respecte a la salut pública el partit destaca que s’ha millorat la cartera de serveis fent èmfasi a la salut mental, dotant-la de més professionals per a l’atenció a les problemàtiques mentals de la ciutadania. Pel que fa als centres educatius s’ajudarà a la salut emocional dels nens i nenes i especialment joves, amb professionals especialment dedicats.

 

Sanitat i educació

 

Gallego va fer especial esment a l’acord aconseguit per incrementar la salut bucodental, implantant el dentista gratuït, «a partir primer d’uns col·lectius, després uns altres, i amb una cartera de serveis que permeti l’accés a aquests tractaments a les persones que en tinguin necessitat».

 

Tornant a l'educació, un camp que el diputat destacat que ajudaran a la situació de Badalona, el diputat ha subratllat que pel que fa a les substitucions, els nomenaments es faran cada dia, «de manera que quan un professor o professora estan de baixa, en principi, l'endemà hauria de tenir substitució». També s’ha obtingut, defensa Gallego, la millora de la gestió del dret de reducció de jornada, per causes de maternitat o paternitat, de manera que el substitut no es contracti només per un terç de jornada sinó que com a mínim pugui fer mitja jornada.

 

Sense sortir de l’educació, però adreçada a persones que fan estudis de formació professional els pressupostos han recollit la gratuïtat efectiva dels certificats de professionalitat.

 

Tornant a Badalona, Aïda Llauradó ha descartat que els coneguts com a baixos de Jumberca es puguin dedicar temporalment a assumir els estudis de batxillerat de l’Institut de la Riera. No obstant això, el compromís és que el batxillerat es garantirà el pròxim curs, encara que a curt termini no s’aprofitaran les instal·lacions de la fàbrica badalonina, perquè, ha afirmat que el projecte dels baixos de Jumberca no s’havia fet, cosa que no permet garantir una data de rehabilitació de l’edifici.

 


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/05/22

un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.

El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.
Llegir l'article complet