PATRIMONI


Sant Roc treu de l’oblit el seu patrimoni avantguardista


La reforma de la plaça Roja permetrà també restaurar el mosaic de Joan-Josep Tharrats i l’escultura de Francesc Fornells-Pla, pioners de l’art contemporani a Catalunya


placa-roja-sant-roc-escultura
 Imatge antiga de l'escultura de la plaça Roja / AA.VV. Sant Roc


Augusto Magaña - 30/05/18         

twitter share   facebook share

Des de finals de gener, els arquitectes i restauradors de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballen en la reurbanització de la plaça Roja de Sant Roc. Una intervenció d'1.235.000 euros que preveu, entre altres coses, la restauració de dues obres de gran importància pel barri i la ciutat: el mosaic de Joan-Josep Tharrats i l'escultura 'La papallona' de Francesc Fornells-Pla.


La restauradora que s’encarrega d’aquesta feina, Mercè Marquès Balagué, explica que aquests dos artistes formen part d’una generació que va ser la primera “avantguarda postfranquista”. “Van passar uns anys en què aquí no passava res en l’àmbit cultural i ells van ser la primera avantguarda que va mirar cap a Europa i Amèrica i que tenien un cert interès cap a l'art contemporani”, destaca Marquès Balagué.


Joan-Josep Tharrats i Vidal va néixer a Girona el 1918. Va ser pintor, teòric d'art, editor i un dels pioners de l'avantguardisme català de postguerra, juntament amb Antoni Tàpies i Joan Brossa, amb els que va fundar el col·lectiu Dau al set. Francesc Fornells-Pla, en canvi, va néixer a Barcelona i va ser especialment reconegut per la seva feina de vitraller, que el va portar a treballar a l’abadia de Montserrat, al pavelló de gel del F.C. Barcelona i fins i tot a Nova York (Estats Units).


Les obres d’aquests artistes que es troben a la plaça Roja de Sant Roc van ser un encàrrec del primer ajuntament democràtic de Badalona, que va governar Màrius Díaz Bielsa (PSUC) del 1979 fins al 1983. La restauradora ressalta que en aquesta època el consistori “buscava obres que tinguessin més a veure amb una apertura cultural i aquests dos artistes eren de les figures més aperturistes de l’època”.


Ara, gairebé quaranta anys després, tant el mosaic com l’escultura mostren greus desperfectes i es troben en molt mal estat. Marquès Balagué afirma que alguns dels vidres de “La papallona” de Fornells-Pla s’han trencat i que “les arrels d'alguns arbres han rebentat algunes parts del mosaic” de Tharrats.


A més del mosaic gran de gairebé 200 metres quadrats, també hi ha quinze mosaics petits fets per l’artista gironí i que estan repartits per tota la plaça. “La gràcia del mosaic és que està fet amb diverses peces reciclades, des de còdols de riu fins a peces metàl·liques procedents de maquinàries, petits totxos que formen un trencadís i ceràmiques d’obres que el fan molt vistós”, especifica la restauradora. El treball de reparació d’aquests mosaics serà com una feina “de cirurgia”, ja que s’hauran d’arrencar les peces petites, aplanar el terreny i tornar-les a posar. “És una intervenció que ha de tenir en compte moltes coses, no és només agafar i substituir”, apunta la restauradora.


“La papallona” de Fornells-Pla també s’haurà de desmuntar sencera per a poder reparar-la. Aquesta escultura, que va ser instal·lada a la plaça Roja el 1981, es tracta d’una peça mòbil, construïda amb ferro i vidres de colors. L’obra va ser la primera d’una sèrie d’escultures amb les quals l’artista barceloní volia innovar en una tècnica que sintetitzava l’escultura, els objectes mòbils i els vitralls en una sola peça, com les que es poden veure també a Manresa i a Girona.


“Com que era vitraller, va idear una escultura que tenia vidres de colors i que quan girava aconseguia produir reflexos de colors sobre el terra de la plaça”, comenta la restauradora. Ara aquest efecte visual ja no es veu, perquè la majoria dels vidres estan trencats, tot i que hi havia unes làmines de metacrilat que els protegien. A l’hora de restaurar-la, a més de substituir els vidres trencats, es posaran noves proteccions i es repararan les peces metàl·liques, intentant que es mantingui el més fidel possible al color original.


Segons Marquès Balagué, està previst que els treballs de restauració de l’escultura i el mosaic comencin al juny. Abans d’això, però, han d’esperar que acabin la resta d’obres de reurbanització de la plaça, com la renovació del paviment, l’arbrat, el mobiliari urbà, l’enllumenat i el clavegueram de la plaça. Ara mateix, les obres de Tharrats i Fornells-Pla estan protegides de l’activitat de tota la maquinària que està intervenint a l’entorn. La previsió és que aquestes dues obres, patrimoni del barri i de la ciutat, puguin estar disponibles per a la ciutadania a mitjans o finals de juliol.


ACTUALITAT

05/08/20

mural-d-homenatrge-a-neus-catala-foto-ebredigital

Joan Peiró, Valeriano Weyler i Neus Català en un carrer de Badalona

Un històric sindicalista i ministre republicà i una militant comunista i antifeixista tenen relació amb un carrer del barri del Progrés que encara manté el nom d’un militar colonial que es va fer famós per la sagnant repressió aplicada a Cuba i contra els treballadors catalans
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/08/20

manifest-de-suport-a-marcel

Suport ciutadà a Marcel Vivet a qui la Generalitat demana 4 anys de presó a causa d’una manifestació independentista

El Govern acusa el jove de les ferides al canell denunciades per agents fruit de la protesta amb pintura de colors del 29 de setembre de 2018
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/07/20

veins-de-sant-roc-protesten-contra-el-desnonament-de-persones-afectades-per-covid-foto-guanyem-badalona

Alta tensió pel desnonament d’una família amb un membre amb Covid d’un habitatge de Sant Roc

Entitats veïnals i Guanyem Badalona s’oposen a l’actuació i consideren incomprensible que es faci fora de casa sense alternativa a persones que estan en quarantena a causa de la pandèmia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/20

mural-d-homenatge-a-la-xarxa-solidaria-a-sant-roc-foto-xarxa-solidaria-de-badalona

Mural a Sant Roc per recordar la tasca de la Xarxa Solidària de Badalona

L’artista, Ana Blue, ha fet l’obra per recordar la feina feta durant el confinament per les voluntàries i voluntaris en favor de la gent que ho necessitava
Llegir l'article complet