EDUCACIÓ


Les famílies sense plaça escolar pública a P3 aconsegueixen parcialment les seves demandes


Ensenyament obrirà dues línies a la zona 4, una a Llefià, i estudiarà afegir una a la zona 6, on es queden fora de l’escola pública 18 infants. A Secundària el problema es manté un any més


sense-places-educacio-publica-ensenyament-badalona
 Un nen sense plaça pública, durant la concentració davant l'Ajuntament de Badalona / Silvia Rodríguez


Silvia Rodríguez Gómez - 31/05/18         

twitter share   facebook share

Després d’unes setmanes de nervis per a una setantena de famílies de Badalona que s’havien quedat sense plaça pública per escolaritzar els seus infants a P3 de cara al curs vinent, el dimecres passat a la tarda Ensenyament els va informar que obriran tres noves línies a tres centres de la ciutat, pal·liant d’aquesta manera parcialment la mancança de places, encara que queden 18 famílies de la zona 6 (Casagemes i Canyadò) sense accés a l’escola pública.

 

Després d’una reunió de negociació entre la directora de Serveis Territorials d’Ensenyament a Barcelona Comarques, Mª Luisa Nicolau, i representants de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes i d’Associacions de Famílies de Centres Públics de Badalona (FAMPAS), la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPac), les famílies afectades i l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, Ensenyament ha valorat les demandes de les famílies i els va comunicar que s’obriran dues línies a la zona escolar 4, que aglutina els barris del Centre, Coll i Pujol, Progrés, Dalt la Vila i Raval, on s’havien quedat sense plaça 48 famílies. Serveis Territorials ha confirmat que aquestes noves línies s’obriran a les escoles Jungfrau i Progrés, que passen de tenir dues línies a tres per pal·liar la mancança de places, el que es coneix com classes bolet. A més a més, a la reunió es va informar que l’escola Pere de Tera, al barri de Llefià, recupera una línia que s’havia tancat el curs passat.

 

Ensenyament també s’ha avingut a estudiar el cas de la zona 6, que engloba els barris de Canyadò i Casagemes, on a hores d’ara queden 18 famílies sense plaça pública per als seus infants.

 

Per altra banda, en el cas de Secundària, on hi ha més de 100 infants sense plaça pública, Ensenyament s’ha compromès a estudiar la situació per donar solucions, encara que ja seria de cara al curs 2020-2021, segons han anunciat.

 

David Guerrero, representant de la junta de FAMPAS, apunta que la decisió d’Ensenyament és positiva, però adverteix que no estan contents ni poden celebrar-ho perquè s’ha arribat a una situació “límit i extrema”, que ha obligat a “prendre mesures que realment no són bones per a cap de les escoles afectades amb els bolets”, una fórmula satisfactòria en el curt termini però que genera molts problemes estructurals a les escoles. Guerrero afirma que la mancança de places a Badalona “és crònica” i que cal actuar per donar solucions més enllà de crear bolets. “A la ciutat fan falta places públiques des de fa molt temps, el problema s’havia alleugerat una mica els anys anteriors per la baixada demogràfica, però aquest any, amb un repunt demogràfic, afegit a l’increment de la demanda progressiva de preferència de les famílies per l’escola pública, ha fet col·lapsar el sistema”, explica, tot recordant que encara que la coneixien, “l’administració no ha fet res durant aquests anys per prevenir la situació”.

 

La decisió d’Ensenyament ha estat precedida per uns dies de fortes mobilitzacions i crides a l’escola pública de qualitat per part de les famílies afectades. Dimecres passat, van concentrar-se davant les portes de l’Ajuntament de Badalona, on les samarretes grogues amb el lema SOS Ensenyament Públic i de Qualitat es comptaven per desenes. En tot moment les famílies sense plaça han estat molt recolzades des de FAMPAS i FaPaC, qui els ha assessorat i acompanyat en tot el procés.

 

“És un problema molt greu no garantir l’accés a l’escola pública”, explica el representant de FAMPAS, qui denuncia que Ensenyament està afavorint clarament l’escola concertada en detriment de la pública. “El model de la Generalitat consisteix en mantenir artificialment línies de concertada perquè quan l’administració valora l’oferta de places per a un municipi computa totes, també les de la concertada. Per això pensem que està sobredimensionada l’oferta de la concertada”, critica. Guerrero apunta com a clau que durant la reunió amb Ensenyament se’ls va “insinuar” que si volien una nova línia a la zona 6, l’havien de treure d’altre zona, el que evidencia la política de no obrir noves línies a la pública. “Els hi vam contestar que hi ha 160 places de l’escola concertada lliures, que les treguin d’allà, i evidentment van dir que no”, explica. “La seva política és intentar mantenir les línies de les concertades amb la gent expulsada de la pública”, assevera.

 

Encara que a la zona 4 les famílies han respirat amb la decisió, les de la zona 6 estan molt preocupades pel futur escolar dels seus infants. El Carlos Serrano és pare d’un nen que farà P3 el proper curs. Van fer la preinscripció a l’escola Artur Martorell, però no podrà entrar en aquest centre prop de casa seva, si no canvia res. “Seria un greuge comparatiu que el meu fill no entrés a la pública”, diu empipat. “No tenim cap solució efectiva a curt termini a la nostra zona”, explica. “Tenim només dues escoles a la zona sis, i un dels centres només té una línia, en uns barris amb un creixent urbanístic brutal, amb moltes promocions d’habitatges”, recorda.

 

Millor sort ha tingut la família de Sira Andreu, mare un nen que farà P3, preinscrit a l’escola Jungfrau, i que amb la creació d’una nova línia entrarà a l’escola desitjada. Igualment, aquesta mare adverteix que s’ha de començar a treballar “a llarg termini” per fer una “millor planificació”. “S’han d’ampliar línies, solucionar escoles que estan en barracons (Badalona Port i Ventós Mir) i construir noves escoles perquè la demanda serà cada cop més elevada” opina.


sense-places-educacio-publica-ensenyament-badalona

 

Catalunya, a la cua en inversions en educació

 

Fa anys que diversos organismes denuncien la manca d’inversió pública en l’educació a Catalunya, on el PIB destinat a garantir el dret que recull l’article 27 de la Constitució espanyola està a la cua de la Unió Europea.

 

A Catalunya només s’inverteix un 3,7% del PIB en educació, mentre que la mitjana espanyola és de 4,4% i la europea ascendeix a un 5,1%. Segons l’Anuari 2016 sobre l’Estat de l’Educació a Catalunya, l’últim publicat per la Fundació Jaume Bofill, a Catalunya s’haurien d’invertir 1.500 milions d’euros addicionals per arribar a la mitjana espanyola. Aquesta inversió permetria garantir la gratuïtat efectiva de l’ensenyament obligatori, entre d’altres millores, segons apunta l’entitat.

 

D’altra banda, des de la FaPac alerten que hi ha una política clara des del Departament d’Ensenyament per potenciar l’escola privada concertada en detriment de la pública. Dies abans de que comencés el període de preinscripció per al curs escolar 2018-2019, la federació donava a conèixer unes dades demolidores: dels 675 tancaments de grups de P3 que s’han produït al sistema educatiu en el període 2011-2017, 551 s’han produït a l’escola pública i només 124 a l’escola concertada. “Això significa, percentualment, que del total de tancaments, un 82% els ha patit l’escola pública mentre que l’impacte d’aquests tancaments ha estat només d’un 18% a l’escola concertada”, denuncia l’entitat, qui recorda que tot i aquesta política que perjudica l’escola pública, les famílies aposen cada vegada més per ella.

ACTUALITAT

05/08/20

mural-d-homenatrge-a-neus-catala-foto-ebredigital

Joan Peiró, Valeriano Weyler i Neus Català en un carrer de Badalona

Un històric sindicalista i ministre republicà i una militant comunista i antifeixista tenen relació amb un carrer del barri del Progrés que encara manté el nom d’un militar colonial que es va fer famós per la sagnant repressió aplicada a Cuba i contra els treballadors catalans
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/08/20

manifest-de-suport-a-marcel

Suport ciutadà a Marcel Vivet a qui la Generalitat demana 4 anys de presó a causa d’una manifestació independentista

El Govern acusa el jove de les ferides al canell denunciades per agents fruit de la protesta amb pintura de colors del 29 de setembre de 2018
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/07/20

veins-de-sant-roc-protesten-contra-el-desnonament-de-persones-afectades-per-covid-foto-guanyem-badalona

Alta tensió pel desnonament d’una família amb un membre amb Covid d’un habitatge de Sant Roc

Entitats veïnals i Guanyem Badalona s’oposen a l’actuació i consideren incomprensible que es faci fora de casa sense alternativa a persones que estan en quarantena a causa de la pandèmia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/20

mural-d-homenatge-a-la-xarxa-solidaria-a-sant-roc-foto-xarxa-solidaria-de-badalona

Mural a Sant Roc per recordar la tasca de la Xarxa Solidària de Badalona

L’artista, Ana Blue, ha fet l’obra per recordar la feina feta durant el confinament per les voluntàries i voluntaris en favor de la gent que ho necessitava
Llegir l'article complet