RESTAURACIÓ


Les noves guinguetes de Badalona obren persianes a la platja


Alguns dels vuit operadors, set dels quals són concessionaris nous, ja han obert les noves casetes blanques i blaves, a l'estil clàssic dels envelats


guinguetes-badalona
 Guingueta davant l'estació de Renfe, ja en funcionament aquests dies / Foto: J.T.


Javier Torres - 01/06/18         

twitter share   facebook share

La platja de Badalona ha vist aquesta setmana les primeres canyes de cervesa i els primers refrescos de la temporada. Després d'un curs més amb certa polèmica al voltant dels retards en la instal·lació, algunes de les guinguetes han iniciat la temporada, sota una homogeneïtzació de l'estètica i de la qualitat del servei. I és que l'Ajuntament renovava enguany la concessió dels vuits 'txiringuitos' que hi ha al llarg del litoral badaloní, després de prorrogar-la el passat estiu 'in extremis' per manca de temps.

 

Només un dels vuit establiments, el situat a la platja de la Barca Maria, repetirà com a adjudicatari els propers anys. Els altres set són nous propietaris, la majoria amb experiència en el sector, gestors d'altres negocis similars a altres comarques de la costa catalana, com ara el Maresme o el Baix Llobregat. De fet, tres dels adjudicatari s'han fet amb l'explotació de dos guinguetes badalonines; és a dir, hi haurà tres empresaris amb dos cadascun, i altres dos amb un sol 'txiringuito'.

 

Fonts de la regidoria de Medi Ambient expliquen que el canon de tots vuit serà de prop de 25.000 euros anuals, el màxim que els licitadors podien oferir en el concurs. El que suposarà un ingrés per a les arques municipals de 200.000 euros, aproximadament. Un concurs en el que els plecs també marcaven aquest disseny homogeni, de colors blancs i blaus marins, que recorden als antics envelats de festa major, i que puntuaven molt l'oferta gastronòmica i de dinamització cultural i d'activitats.

 

Frank Berrio és un dels nous operadors, que gestionarà dos dels nous 'txiringuitos', concretament els dos de la platja entre l'estació de Renfe i el Pont del Petroli. Un concessionari que porta des de fa algunes temporades una de les guinguetes de la platja de Montgat, i que ja coneix la zona i el seu públic. “Aquests anys d'experiència ens ha permès conèixer el públic de la zona i els estàndards de qualitat que demanen”, apunta.

 

El Karamba, que aquesta setmana ja està en funcionament, apostarà per gastronomia d'autor ben elaborada, i el segon, Micandé, per una oferta de qualitat però més dinàmica, ens explica. “Cada operador ha fet una aposta per les activitats que considera d'interès. Nosaltres hem intentat satisfer des dels més petits als més grans, amb iniciatives de tot tipus. Crec que hem entès el que volia l'Ajuntament, i per això hem estat ben valorats”, subratlla Frank, en relació a les propostes de dinamització i culturals.


 

Navarro, el rei dels 'txiringuitos'

 

Entre alguns dels concessionaris ja es coneixen del sector, tot i que cadascun ha fet la seva a l'hora de preparar la seva oferta particular. En el que sí han coincidit molts, la majoria, de fet, és en l'empresa encarregada de construir la guingueta, segons el disseny que l'Ajuntament havia posat sobre la taula. Es tracta de Navarro Olivier, una empresa fincada a Almeria, que treballa a tota la costa espanyola mediterrània, a les Canàries, les Balears i part de França, especialitzada en aquest tipus de fabricacions de fusta.

 

guinguetes-badalona

Una altre de les guinguetes es muntava encara aquesta setmana al Pont del Petroli / Foto: J.T.

 

Molts dels operadors ja coneixien al responsable, Olivier Navarro, i havien treballat amb ell anteriorment. “És un dels millors fabricants amb bons estàndards de qualitat. És dels més recomanats al nostre sector”, explica Frank. Set dels vuit 'txiringuitos' han sortit dels magatzems de Navarro, que aquests dies passeja de punta a punta de la platja de Badalona vigilant que tot el muntatge evolucioni com cal.

 

És un orgull que set dels vuit siguin nostres, clar. Hi ha hagut una bona combinació entre Ajuntament, operadors i nosaltres. Ens han deixat treballar per a complir les condicions del plec, les necessitats dels clients i la llei de costes, evidentment. L'Ajuntament ha entès que els guinguetaries són professionals, i està sent flexible per poder facilitar la feina”, ens explica Olivier.

 

L'empresari no destaca cap dificultat particular en el disseny que estrenen les platges de Badalona, i esmenta que hi ha d'altres similars a zones com Castelldefels o Gavà. A més, indica, dins dels trets estètics marcats al plec, el Consistori ha permès que cada concessionari pugui variar uns mínims la distribució segons les necessitats.

 

L'empresa andalusa subratlla que ha pogut agilitzar molt el muntatge, tot i els retards en la concessió, i està instal·lant ràpidament tots els equipaments, que provenen de la central d'Almeria. Quan tot està preparat, diu, tarden uns dos dies en muntar una guingueta, més o menys. Navarro calcula que, en una setmana, tots estaran funcionant.

 

 

ACTUALITAT

05/08/20

mural-d-homenatrge-a-neus-catala-foto-ebredigital

Joan Peiró, Valeriano Weyler i Neus Català en un carrer de Badalona

Un històric sindicalista i ministre republicà i una militant comunista i antifeixista tenen relació amb un carrer del barri del Progrés que encara manté el nom d’un militar colonial que es va fer famós per la sagnant repressió aplicada a Cuba i contra els treballadors catalans
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/08/20

manifest-de-suport-a-marcel

Suport ciutadà a Marcel Vivet a qui la Generalitat demana 4 anys de presó a causa d’una manifestació independentista

El Govern acusa el jove de les ferides al canell denunciades per agents fruit de la protesta amb pintura de colors del 29 de setembre de 2018
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/07/20

veins-de-sant-roc-protesten-contra-el-desnonament-de-persones-afectades-per-covid-foto-guanyem-badalona

Alta tensió pel desnonament d’una família amb un membre amb Covid d’un habitatge de Sant Roc

Entitats veïnals i Guanyem Badalona s’oposen a l’actuació i consideren incomprensible que es faci fora de casa sense alternativa a persones que estan en quarantena a causa de la pandèmia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/20

mural-d-homenatge-a-la-xarxa-solidaria-a-sant-roc-foto-xarxa-solidaria-de-badalona

Mural a Sant Roc per recordar la tasca de la Xarxa Solidària de Badalona

L’artista, Ana Blue, ha fet l’obra per recordar la feina feta durant el confinament per les voluntàries i voluntaris en favor de la gent que ho necessitava
Llegir l'article complet