CONVIURE-MEDIAMBIENT


Badalona té només 167 instal·lacions solars en teulades, una xifra que gairebé tripliquen altres municipis catalans amb població semblant


La ciutat perd pistonada en la construcció d’equipaments solars si es compara amb municipis com Terrassa que compta amb 449 o de Sabadell que en té 404.


instal-lacio-solar-que-ocupa-el-sostre-d-un-bloc-de-pisos
 Instal·lació solar que ocupa el sostre d'un bloc de pisos


Carla Quintana - 29/07/22         

twitter share   facebook share

Badalona té només 167 instal·lacions solars particulars als seus teulats. Si es compara amb altres ciutats catalanes amb poblacions semblants, aquestes tripliquen la densitat en plaques. Així, Terrassa en té 449 i a Sabadell n’hi ha 404.

 

Tot això passa a Catalunya, que és l’autonomia líder en l’ús de renovables, és a dir, en la generació d’energia elèctrica sense emissions. “Avui, l'autoconsum solar surt a compte a tothom. No només per les facilitats fiscals que hi ha per instal·lar panells fotovoltaics a casa, sinó també per la gran quantitat de subvencions públiques que la ciutadania té al seu abast”, explica Enric Elejalde, membre del grup local Som Energia Badalona.

 

En l'àmbit particular, els ciutadans de Catalunya que vulguin instal·lar plaques solars poden beneficiar-se de les prestacions gestionades per l’ICAEN (Institut Català d'Energia) i de la bonificació de l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI). A Badalona, l’ajuntament ofereix un servei d’assessorament energètic per ajudar els particulars i les empreses en tot el procés de dimensionat de la instal·lació, la tria d'instal·ladors i subvencions i de la seva posada en actiu.

 

Els avantatges de la instal·lació de plaques solars són múltiples. A banda d'una evident reducció de la factura de la llum. La solar és una font d'energia neta que es pot fixar en teulades o terrats i no requereix gaire manteniment, ja que els panells generen energia de forma totalment silenciosa i són extremadament duradors i resistents al clima.

 

En l’àmbit col·lectiu, des del grup local de la cooperativa Som energia, va engegar exitosament el maig passat la iniciativa ‘Impuls Solar Barcelonès’, centrada en la planificació de compres col·lectives de plaques solars que ja s’estan instal·lant a un total de 70 habitatges unifamiliars. L'octubre vinent preveuen llençar una segona promoció que a la comarca abastarà els municipis de Badalona, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet.

 

El maig del 2022, Badalona també va rebre la primera partida dels fons europeus 'Next Generation', valorada en més de 800.000 euros, per a l’impuls de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i la transformació digital i sostenible del transport urbà, en el marc del ‘Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència’ del govern espanyol.

 

Tot i rebre l’ajut europeu esmentat, actualment els diners citats no s’estan utilitzant per a subvencionar cap projecte municipal relacionat amb la producció d’energia solar. Les fonts consultades consideren que la raó que explicaria la paralització és la manca d’estratègia de l’anterior govern local, del PP, per tal de desenvolupar propostes vinculades amb la transició energètica, cosa que ha provocat que Badalona rebi molts menys diners que altres municipis del nostre voltant, com ara Mollet del Vallès o Viladecans que han obtingut més de 2 milions d’euros; o Santa Coloma de Gramenet que s’ha beneficiat amb més 5 milions. Al que cal afegir, d’altra banda, la inestabilitat política del govern municipal els últims dos anys, “que ha minvat considerablement la capacitat de continuïtat i visió de futur del consistori”, tal com considera Daniel Pérez, vicepresident de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) i membre de Restarting Badalona.

 

La necessitat de crear comunitats energètiques a Badalona

 

L’establiment de comunitats energètiques arreu del teixit urbà de Badalona esdevé una premissa indispensable per aconseguir l’empoderament ciutadà al sector energètic. Per estendre progressivament la propagació d’espais que potenciïn la producció d’energia renovable, els enclaves industrials de la ciutat haurien de ser un espai idoni per a la instal·lació de panells solars. En aquesta línia, Badalona serà seu del node d'energia del centre Blockchain de Catalunya en el BCIN. “Aprofitant aquesta oportunitat, el departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya aportarà 200.000 euros a l’Ajuntament de Badalona per a un projecte pilot de comunitat energètica al polígon industrial de les Guixeres”, explica en primícia a l’Independent de Badalona, l’Àlex Montornès, primer tinent d'Alcaldia a l'Ajuntament de Badalona i regidor de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID. Així, amb l'objectiu de fer una transició energètica als polígons industrials, “volem dissenyar un programari com a estratègia de país, que permeti al centre Blockchain crear comunitats energètiques arreu del territori”, assegura Montornès. La idea d’aquest programari obert és que l’energia pugui compartir-se entre diferents emplaçaments: escoles, poliesportius o hospitals.

 

Montornès lamenta que el govern actual no podrà impulsar més projectes d'aquestes característiques en els nou mesos de mandat que queden fins a les pròximes eleccions locals. No obstant això, si les forces polítiques que conformen l’actual executiu renoven posicions, la seva pretensió és incentivar que tots els polígons hi hagi instal·lacions fotovoltaiques per fer-los més competitius, tant el polígon de Badalona Sud —enfocat a la indústria digital i audiovisual— com el de Can Ribó —dirigit a l’àmbit de la biomedicina—, a través de la transformació del Pla General Metropolità (PGM), per així reestructurar-los de forma similar a un 22@. És a dir, es volen reconvertir els polígons en una mena de districtes d’innovació i de networking entre empreses.

 

El futur de l’energia passa per la descentralització i la democratització del sector

 

Totes les fonts consultades coincideixen a considerar que Badalona ha d’aspirar a aprofitar al màxim el potencial renovable de la ciutat i, més concretament, el solar. A manca d’espai sobre terreny, hi ha teulades aprofitables per descentralitzar-ne la producció. És per això, que les fonts consideren que l’ajuntament hauria de donar exemple a la ciutadania i omplir d'instal·lacions generadores d’energia neta totes les teulades municipals disponibles com a pas previ i imprescindible.

 


En la línia abans esmentada, 'tot el centre de la ciutat podria albergar plaques solars perquè són cases baixes o unifamiliars', suggereix Pérez. Segons les estimacions del mateix ajuntament al municipi es poden produir uns 220 Giga watts a l’any. “Si agafem una mitjana de 10 kW per instal·lació i 1.500 hores de producció, a Badalona es podrien fer unes 15.000 instal·lacions” indica Pérez. Per posar-hi remei a la situació actual i avançar cap a aquesta direcció, el primer que cal és fer més pedagogia des de l’administració en favor de l’autoconsum solar, diu Pérez.

 

Un impuls per reduir el cost de la llum a Sant Roc, Llefià o la Salut

 

A mitjà i llarg termini, el gran repte que Badalona hauria d’afrontar és liderar programes contra la pobresa energètica a barris com Sant Roc, Llefià o la Salut fent ús de les renovables. També és cert que no totes les teulades són apropiades per instal·lar-hi plaques solars, sigui per l'estructura arquitectònica o pel manteniment de l’edifici. A això cal afegir, que els habitatges de les zones esmentades són els més vulnerables per problemes d'eficiència energètica i aïllament tèrmic.

 

plaques-solars-en-un-habitatge-unifamiliar

Per tant, Pérez planteja proposta que ajudaria a pal·liar la precarietat energètica dels barris més necessitats: “en el polígon de Badalona Sud trobem habitatges a menys de 500 metres de magatzems i naus, raó per la qual, podria dur-se a terme un projecte d’instal·lació de plaques solars a alguna de les instal·lacions industrials properes per subvencionar el preu de l’energia als domicilis més vulnerables”. D’aquesta manera, l’autogeneració fruit de l’energia solar contribuiria a la democratització de la producció energètica, ja que l’estalvi econòmic i la reducció de l'impacte ambiental sortiria a compte a qualsevol entitat particular o col·lectiva.

ACTUALITAT

01/10/22

un-moment-de-la-conferencia-a-la-sala-d-actes-del-museu-de-badalona-foto-e-folch

Ca l’Andal una masia que resisteix el pas del temps

Un estudi mostra la singularitat de l’històric edifici de Badalona, tot i que alerta del perill per a la casa que representa el forat de la teulada.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/09/22

taula-de-la-xerrada-d-anticapitalistes-bcn-nord-foto-tomeu-ferrer

Denuncien que privatitzar les pensions fa que els jubilats xilens cobrin de retir només el 24% del que rebien treballant

Un acte d’Anticapitalistes Badalona afirma que després de 41 anys de la privatització a Xile moltes persones amb més de 80 anys continuïn treballant per evitar la misèria
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/09/22

foto-de-l-acte-de-presentacio-de-comunalitat-bdn-sud-foto-arxiu

El projecte Comunalitat BDN.Sud destina 350.000 euros a escolarització, habitatge i a la recuperació econòmica després de la Covid-19.

Els fons els aporta el Departament de Treball i la nova entitat la formen associacions cíviques, cooperatives, fundacions i l’Ajuntament de Badalona.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/09/22

concentracio-d-activistes-contra-operacions-especulatives-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

El ple de Badalona aprova el projecte del PDU de les Tres Xemeneies que implica la construcció de 1.844 pisos

La decisió es pren amb els vots favorables de PSC, ERC, Junts i el PP: el vot contrari de Guanyem i l’abstenció d’En Comú Podem
Llegir l'article complet