TEATRE I MÚSICA


La música emergent, en perill d’extinció a Badalona


La manca d’espais per tocar en directe en petit format i de polítiques d’incentiu dificulten la supervivència de músics i bandes emergents


indestructible-musica-badalona
 La banda Indestructible, durant la seva actuació a les Festes de Maig / Indestructible


Silvia Rodríguez Gómez - 08/06/18         

twitter share   facebook share

 

Que la carrera de les persones que es volen dedicar a la música estaria plena de dificultats era una condició que moltes ja coneixien, però sovint la realitat és més dura del que es pensaven. A Badalona, els professionals de la música, músics però també promotors musicals o mànagers, així com entitats que treballen amb la música com a eina d’integració social denuncien la falta d’oportunitats que la ciutat els hi ofereix perquè hi ha manca d’espais on tocar en petit format, i fins i tot de llocs per assajar. Una realitat que, apunten moltes de les veus que han participat en aquest reportatge, es podria canviar amb petits gestos i amb més voluntat, sobretot per part de l’Administració municipal, però també d’empresaris de l’oci i la restauració.

 

Roger Vidal és mànager i promotor musical, i durant deu anys va organitzar a Badalona el festival Musica’t, un cicle de música en català i en format acústic, just perquè l’objectiu d’aquesta proposta era crear un espai d’intimitat entre l’artista i el públic. Aquest any es va anunciar que era l’última edició del festival. “Un dels principals factors que ens trobem la majoria de promotors que hem intentat fer coses a Badalona és el poc circuit que hi ha, la manca d’espais, i una política cultural clara: el gran promotor de Badalona és l’Ajuntament, però només per Festes de Maig, Festa Major d’Agost, i les festes de Llefià. Tret d’aquí, a part del Blues i Ritmes, que és un festival de molta qualitat però amb un públic petit, no hi ha res més perquè tota la resta d’iniciatives es troben sense suport institucional”, opina, tot matisant que no es refereix a diners en efectiu, sinó “recursos en comunicació, en cessió d’espais com el Principal, el Zorrilla o els centres cívics”.

 

En aquest sentit, el promotor musical apunta que durant l’última trobada que es va fer a la Taula de Cultura de l’Ajuntament, fa pocs mesos, els professionals de la música van demanar sobretot adaptar la xarxa de centres cívics per fer concerts, per tal de destinar un parell de centres per convertir-los en petites sales de concerts per a grups emergents, on hi hagués una programació estable de música, “tal com fan altres ciutats molt més petites que Badalona”, explica.

 

Una de les institucions amb més recorregut en aquest àmbit a Badalona és l’Escola de Música Moderna. El seu director, Ramón Montoliu, creu també que seria clau crear un circuit d’espais on els músics emergents poguessin fer-se un públic. “Quan més llocs, més senzill seria contractar músics per tocar en directe, encara que els llocs petits paguin poc, ja els hi serviria als qui comencen”, opina.

 

Salvador Periago, representant de La Rotllana, també coneix i pateix les dificultats que troben per promocionar la música, en el cas d’ells, des d’una vessant socialitzadora. Aquesta entitat badalonina que treballa per la igualtat d’oportunitats d’infants i joves amb risc d’exclusió social organitza cada any el Concurs de Música de Badalona, un projecte que enguany celebra la seva XX edició. Amb tants anys d’experiència organitzant aquest concurs, Periago destaca que la realitat de les bandes a Badalona ha canviat molt. “Abans sorgien les bandes als instituts, o als barris, i ara la gent és mou molt i busca altres espais i altres persones. També s’ha perdut aquesta funció de socialitzar, i molta gent jove es fica a casa i amb un ordinador fa meravelles”, explica. Periago també apunta que la crisi econòmica ha fet molt de mal perquè molts músics emergents van deixar de pagar locals d’assajos, i fins i tot “van haver de vendre els instruments”, lamenta. “Ningú fa una aposta política clara en aquest sentit. Si algú potència un determinat àmbit, canvia les coses, altres ciutats ho estan fent, però a Badalona tot això s’està morint”, denuncia.

 

“La música és un instrument de socialització molt potent, perquè moltes vegades és una sortida per la joventut, quan no ha trobat opcions en el sistema acadèmic ni en el món laboral. Tot el que es genera al voltant d’un instrument, el temps que hi dediques i l’esforç, si després pots tocar a les festes del barri o a algun local de la teva ciutat es compensa, però és que tot això està mort. Són anys i anys d’absència de política de joventut a Badalona, és una vergonya”, es lamenta.

 

Guanyadors del concurs, però sense espais per tocar

Indestructible va ser escollit el millor grup de Badalona de la passada edició del concurs organitzat per La Rotllana. El premi va ser tocar durant les Festes de Maig, fent de teloners de Txarango i Tremenda Jauría. “Vam tocar davant 2.000 persones, i això ens va suposar un gran repte i una satisfacció enorme, però no a nivell d’obrir-nos més portes, no estem tenint més oportunitats”, reconeixen els integrants d’aquest grup de hard-rock que va néixer a Badalona al 2011. “Som una proposta sòlida i coherent, i a la gent li agrada el que fem, però si no ets una banda que arrossegui molt públic o una banda tribut, les sales no et donen la  possibilitat. És un peix que es mossega la cua, si no tens públic no aposten per tu, però si no toques no tindràs públic”, observen.

 

A Badalona també és una dificultat trobar on assajar. Hi ha tres espais ubicats a diferents barris de la ciutat, un al centre, un a Sant Roc i un altre a Gorg, però alguns son petits, i tots son cars, entre 200 i 350 euros al mes, mentre que a Barcelona i a d’altres ciutats les administracions locals han construït bucs d’assaig en alguns centres culturals, amb un cost molt reduït per als usuaris.

 

 

 


 

 

concurs-musica-badalona

 

Només nou bandes badalonines participaran al XX Concurs de Música de Badalona

 

Tot just ha finalitzat el termini d’inscripció per participar en el XX Concurs de Música de Badalona, i són 146 les propostes musicals que hi participaran enguany, una xifra rècord, però que amaga una dada preocupant: només hi ha nou bandes de Badalona inscrites. Marina D’Ecclesiis, coordinadora del concurs organitzat per La Rotllana, creu que aquesta xifra tan baixa s’explica perquè molta gent de Badalona marxa a Barcelona a tocar i assajar, ja que “a Badalona no hi ha pràcticament on fer-ho, i acaben barrejant-se els músics. Ja no pots dir que ets una banda de Badalona”, apunta.

 

Tot i això, els organitzadors estan molt engrescats en aquesta edició, que suma unes col·laboracions molt importants: la del Festival Esperanzah –una cita que va reunir a unes 23.000 persones al Prat de Llobregat l’any passat– i que premiarà a una de les bandes amb una actuació remunerada en la seva pròxima edició. D’altre banda, La Cúpula Music oferirà la distribució digital gratuïta dels àlbums dels tres grups guanyadors del concurs i el 8% de descompte en la fabricació del seu primer àlbum.

 

En total són sis premis als que es poden optar, quatre amb dotació econòmica i distribució musical (millor banda; millor banda en llengua catalana; millor banda de Badalona per decisió del jurat; millor banda de Badalona per decisió popular) i dos premis d’actuacions remunerades, la de l’Esperanzah i la de la Festa de la Tamborinada, premiada per la Fundació La Roda.

 

A mitjans de juny es coneixeran les 13 bandes escollides per jurat que participaran en dos concerts al Teatre Principal al novembre i on es decidiran les bandes guanyadores. La coordinadora del concurs assenyala que aquest any les bandes inscrites tenen estils musicals molt diferents, trencant l’hegemonia d’altres edicions on la majoria de bandes eren de rock.

 

ACTUALITAT

01/07/25

imatge-del-sistema-que-constata-el-baix-compliment-de-les-promeses-d-albiol-al-barri

El ‘Cumpliòmetre’ de Bonavista: l’eina de fiscalització veïnal al mandat municipal

Un document penjat a la seu de l'associació de veïns del barri contrasta les promeses electorals d'Albiol amb les realitzacions efectives i el balanç no és positiu per a l'alcalde conservador.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

27/06/25

caminada-reivindicativa-contra-la-privatitzacio-de-la-serralada-de-marina-feta-amb-la-col-laboracio-de-l-agrupacio-excursionista

Cent anys del Centre 'Agrupació' Excursionista de Badalona

La ciutat viu un conjunt de mostres i actes que celebren el primer centenari de la històrica entitat badalonina
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/06/25

el-jugador-de-basket-riky-rubio-va-exercir-de-mestre-de-cerimonies-a-la-inauguracio-de-la-pista

La Gàbia de Can Canyadó, una victòria del bàsquet badaloní

Les reivindicacions de la plataforma badalonina Juguem a Bàsquet comencen a donar resultats. L'impuls de la plataforma ha fet possible l'obertura de la pista de bàsquet de Can Canyadó, més coneguda com La Gàbia.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/06/25

edifici-del-viver-de-badalona-foto-arxiu

L’Ajuntament de Badalona autoritza els operaris públics a fer teletreball per la insuficiència de la refrigeració dels edificis municipals.

Fa gairebé dos anys es van aprovar 2,38 milions per a millorar la climatització dels edificis municipals sense que als treballadors públics els hi consti cap actuació pràctica.
Llegir l'article complet