Augusto Magaña - 11/06/18
Badalona disposa des del 2016 d'un dels pocs laboratoris tecnològics de fabricació i creació que hi ha a Catalunya: el BDN Lab. Aquests espais, que es coneixen com a centres ‘maker’, posen a disposició dels seus usuaris una sèrie variada de dispositius tecnològics, com impressores 3D i fresadores. D'aquesta manera s'aconsegueix col·lectivitzar l'accés a la tecnologia i promocionar el treball col·laboratiu entre professionals de diferents disciplines.
El director i fundador del BDN Lab, Alejandro Aliaga, explica que un centre ‘maker’ funciona com si fos un gimnàs tecnològic: 'tu en un gimnàs pagues una quota mensual i fas servir les màquines, les instal·lacions i al professor. Aquí és el mateix, el que passa és que, a diferència del gimnàs, el que t'ensenyem és com imprimir en 3D, com tallar vinil, com fer gravats en làser i molt més'.
Al BDN Lab hi ha persones que desenvolupen tasques de tot tipus: des del disseny, la programació, les arts plàstiques i molt més. Tots aquests professionals reben la capacitació per part dels administradors del local per poder fer servir tots els dispositius del centre. 'Després, el que vulguis fer tu amb aquesta tecnologia, això ja depèn de tu', afirma Aliaga. L'avantatge de tenir persones de diverses disciplines en un mateix lloc és que es pot fabricar pràcticament qualsevol objecte. Aliaga explica que 'una de les essències del projecte és la col·laboració i es promou des del primer moment que creues la porta'.
Ara, des de mitjans de març aproximadament, el BDN Lab disposa ja de dos espais de 300 metres quadrats cadascun en un antic magatzem industrial. En aquests espais es desenvolupen les tres potes que sostenen la iniciativa: per una banda, el Fab Lab o laboratori de creació, on es troben totes les màquines; el nou espai de coworking, que serveix com a oficina per als diversos professionals i col·lectius que tenen la seu a la segona planta del local; i, el més important, el vessant educatiu del projecte, l'Edu Lab.
A més de la formació dels seus socis i col·laboradors, el BDN Lab també manté una sèrie d'activitats formatives destinades sobretot a estudiants dels centres educatius de la ciutat. Aliaga assenyala que diversos instituts, escoles i associacions de mares i pares d'alumnes ja s'han posat en contacte amb ells per fer tallers, cursos o píndoles informatives sobre temes que van des de la iniciació en la programació fins a com construir la teva pròpia impressora 3D. El BDN Lab col·labora també amb alguns centres universitaris perquè els seus alumnes puguin fer les pràctiques al centre ‘maker’ badaloní.
Aliaga assegura que els centres ‘maker’ poden tenir també un vessant social, perquè 's'utilitzen per donar accés a la tecnologia a joves en risc d'exclusió social'. Al BDN Lab aquests joves poden adquirir coneixements de tecnologia que suposen 'un salt qualitatiu brutal per a ells', ja que es tracta 'd'un coneixement que no té tothom, ni tan sols gent que està preparada acadèmicament'.
'Aquests centres el que fan és socialitzar aquesta tecnologia i donar accés a tothom, de manera que no necessitis necessàriament una empresa que et faci el motlle o el teu prototip', destaca Aliaga. El BDN Lab segueix una filosofia que en anglès es coneix com a 'do it yourself', és a dir 'fes-ho tot per tu mateix'. Darrere d'aquesta filosofia, com assegura Aliaga, hi ha la creença que quan es comprèn a fons una tecnologia es poden arribar a entendre moltes més i d'aquesta manera no limites la teva creativitat a la necessitat d'un tercer actor: només necessites el coneixement i la tecnologia adequada.
De fet, Aliaga assenyala que de les tres impressores 3D que tenen només una és comprada i les altres dues les han construïdes ells. 'I ens en penedim d'haver-la comprat', ressalta el director del BDN Lab, ja que consideren que quan construeixes els teus propis dispositius 'ets més capaç i no necessites un servei tècnic, i d'aquesta manera et desvies del model de l'obsolescència programada'. Al BDN Lab, a més de les impressores 3D disposen també de dues fresadores, un plòter de tall de vinil, un escàner 3D i dues màquines de tall i gravat làser.
Els creadors del BDN Lab esperen que el centre es converteixi en un imant per atraure fins a Badalona a gent jove interessada en la tecnologia. 'El que fem moltes vegades en aquest tipus de centres és despertar vocacions, perquè pots fer moltes coses i aprendre moltes coses noves', assegura Aliaga.
14/12/24
Badalona Dracs canvia l’horari i la ubicació de la Final de la Copa d’Espanya el dia abans de disputar-se.