Augusto Magaña - 22/06/18
El passat cap de setmana es va celebrar al Port de Badalona la segona edició del Festival Duanwu Dragon Boat. Es tracta d'una activitat que commemora una festiva mil·lenària de la cultura xinesa, que se celebra el cinquè dia del cinquè més del calendari lunar xinès a nombroses ciutats del món. El centre d'aquesta celebració és la competició d'un esport molt peculiar, els 'Dragon Boat', una modalitat de piragüisme amb embarcacions acolorides i amb la figura d'un drac com a símbol principal.
L'activitat està organitzada pel Club Badalona 'Dragon Boat', un col·lectiu de prop de vint persones que es dediquen a promoure aquesta disciplina nàutica a la ciutat. Per aquesta edició del festival, que es va dur a terme del 15 fins al 17 de juny, van programar una sèrie d'activitats destinades no només a donar a conèixer els 'Dragon Boat', sinó també a apropar la cultura xinesa i la catalana. 'Volem que sigui un festival de les dues cultures, perquè nosaltres no volem ser identificats com un club xinès, sinó que som un pont perquè les dues cultures es coneguin més', explica la directora del festival, Ysabel Zhou.
Els organitzadors calculen que prop de 4.000 persones van participar el passat cap de setmana a les diverses activitats que es van celebrar al Port. El festival va començar el divendres amb una sèrie d'activitats dirigides a nens i nenes de les escoles de Badalona. Prop de 200 escolars van tenir l'oportunitat de gaudir de la cultura xinesa i descobrir per primera vegada la pràctica dels 'Dragon Boat'.
No obstant això, la inauguració oficial del festival va ser el dissabte amb la posada en marxa de la fira d'entitats xineses i catalanes, que van permetre als assistents gaudir de menjars tradicionals i participar a diverses activitats, com tallers de cal·ligrafia xinesa i de tai chi. Aquestes activitats van comptar amb la col·laboració de Casa Asia i la Fundació Institut Confuci de Barcelona.
Però l'activitat central de tot el festival va ser la competició de 'Dragon Boat'. Zhou ressalta que aquest any només van participar quatre equips, perquè el nivell era molt més alt que a l'edició anterior. 'L'any passat la competició va ser més amateur i es va apuntar més gent perquè no hi havia un temps a batre', assenyala. Zhou comenta que els hi agradaria que hi hagués també més equips de la ciutat, perquè gairebé tots els participants formaven part d'associacions regionals de població xinesa.
A les competicions de 'Dragon Boat' participen equips integrats per un timoner, de deu a vint palistes i un timbaler. En el cas del festival de Badalona, els equips que competien havien de ser d'onze persones. La reglamentació d'aquest esport es va definir el 1976 a Hong Kong, però la seva pràctica ve de molt més lluny.
L'origen d'aquesta tradició té a veure amb la llegenda de Qu Yuan, un poeta que va ser ministre del rei de la regió de Chu durant el segle IV aC. Segons aquesta història, Qu Yuan, que és descrit com una persona que estimava molt el seu país, va ser desterrat en dues ocasions, perquè les forces conservadores de la noblesa van convèncer al rei de Chu que les idees polítiques de Qu Yuan eren perilloses pel regne.
Finalment, el regne va ser conquistat per les tropes de la dinastia Qin i Qu Yuan, sabent que no podia fer res, va decidir suïcidar-se llençant-se al riu Miluo. Quan la gent es va assabentar de la notícia, van decidir anar a la cerca del cos de Qu Yuan. Per fer-ho es van congregar en barques al riu, mentre tocaven tambors per espantar els peixos i llençaven unes boles d'arròs, conegudes com a 'zongzi', per tal que els animals no es mengessin el cos del poeta.
Han Dan, professora de l'Institut Confuci de Barcelona (una de les entitats col·laboradores del festival), assenyala que aquesta llegenda es va transformar en una tradició i molt temps després en un esport, perquè 'és una molt bona forma de fer exercici'. A més, Han explica que darrere dels 'Dragon Boat' hi ha tota una filosofia que el que busca és fomentar l'esperit de treball en equip, perquè l'única forma de fer funcionar la barca és que hi hagi una bona coordinació entre el timbaler (que fa de líder) i la resta dels participants.
Ara mateix els 'Dragon Boat' són una disciplina en expansió a Catalunya i Espanya. En 2005 es va fundar el primer equip nacional espanyol de 'Dragon Boat', que va competir al campionat mundial a Alemanya. També hi ha almenys onze clubs a tot l'Estat. El de Badalona es va crear fa poc, el 2016, i encara és petit comparat amb altres. Però, com explica Zhou, esperen poder créixer molt en els pròxims anys, ja que 'd'ençà de la seva reglamentació és la modalitat nàutica amb un major creixement al món pel que fa a llicències i practicants'.
'Volem portar aquest esport a qualsevol persona amb el que nosaltres disposem. Estem oberts al fet que la gent provi', destaca Zhou. Per això mateix, a més del festival, el Club Dragon Boat de Badalona organitza també un casal d'estiu amb diverses escoles i organitzacions. A més, també promouen aquesta disciplina com una manera de fer 'coaching' per empreses, ja que és un esport que parteix de la filosofia de què 'és el treball en equip el que fa que la barca arribi més ràpidament a la meta'.
Zhou assegura que aquesta segona edició del festival va ser tot un èxit, però que de cara a la tercera edició hauran de pensar en quines novetats incloure, ja que 'el públic xinès és molt exigent'. 'S'ha d'innovar i variar, ja que ens agradaria que aquest festival estigui marcat en el calendari de Badalona i que la ciutat el faci seu', assenyala Zhou.
13/04/25
El govern de Badalona fa cas omís a les recomanacions de la sindicatura de greuges per als sense llar.