EDUCACIÓ


La Fundació Salut Alta demana col·laboració per finançar activitats d’estiu


Últims dies per col·laborar a la campanya de micromecenatge la #Motxilla 2018 per fer possible que 100 infants de La Salut facin casals i colònies d'estiu


lleure-estiu-badalona
 Un grup d'infants durant les colònies organitzades per la fundació l'estiu passat / Fundació Salut Alta


Silvia Rodríguez Gómez - 22/06/18         

twitter share   facebook share

Queden pocs dies per aconseguir que d’un petit gest i una petita despesa sorgeixin molts somriures i vivències de les que deixen petjada. La campanya de micromecenatge la #Motxilla 2018 acabarà el proper 25 de juny, i encara no s’han assolit els 5.000 euros que s’han posat com a repte els seus organitzadors, la Fundació Salut Alta, una entitat sense ànim de lucre que acompanya a infants i joves del barri de La Salut. “Enguany ens trobem amb un repte força elevat, ja que necessitem aconseguir aquesta quantitat per finançar el 15% de les activitats d’estiu destinades a uns cent infants del barri, que inclouen dos casals d’estiu, una setmana de colònies i quatre dies d’acampada”, expliquen des de l’entitat.

 

L’estiu és un dels moments més delicats de l’any per a molts infants que conviuen amb situacions d’exclusió social. S’acaben les classes i per a les famílies amb pocs recursos econòmics els és molt difícil trobar sortides de lleure que es puguin permetre. Per això, des de la fundació creuen que campanyes com la #Motxilla 2018 s’han d’obrir a la societat “per sensibilitzar i posar de manifest que tots els infants i adolescents tenen dret a un lleure de qualitat i que, per poder-lo exercir cal, en part, la col·laboració de l’entorn”, remarquen.

 

Aquest és el sisè estiu que des de la Fundació Salut Alta enceten aquesta campanya. Els responsables de l’organització asseguren que “és un risc engegar campanyes similars” però en les altres ocasions els resultats han estat molt bons, fet que els fa estar “molt contents i agraïts per la bona rebuda” que han tingut aquests anys passats, quan han assolit l’objectiu de la campanya.

 

Fer una microdonoació és molt fàcil. Es poden realitzar a través de la web de la Fundació Salut Alta, i van des dels 7’5 euros que val una entrada de piscina, als 200€ que es poden aportar per pagar l’allotjament sencer d’un infant durant una setmana a una casa de colònies; així mateix hi ha altres quantitats intermèdies (20, 30, 50 €) i també es pot fer l’aportació que hom vulgui a través d’una transferència. A més a més, la fundació està col·laborant amb altres entitats de lleure de la ciutat, com l’Aspirantat de Sant Josep, l’Esplai Crac-Crac, l’Esplai Joan Suñol i el Centre d’Esplai Loiola, els quals han ofert destinar un percentatge de les inscripcions de les seves activitats estiuenques per la campanya #La Motxilla. 

 

Acompanyament socioeducatiu

Durant el curs escolar, la Fundació Salut Alta fa un acompanyament setmanal a través de diversos projectes a un total de 130 infants i adolescents del barri de La Salut que, per diversos motius, necessiten un suport socioeducatiu més enllà de les hores escolars. La seva atenció es basa en reforçar temes d’aprenentatge però també en desenvolupar habilitats personals i socials aprofitant els espais d’educació emocional i de lleure, i ho fan principalment a través de dos centres oberts que funcionen totes les tardes, un destinat a infants i un altre a la joventut del barri.

 

Les famílies també son un pilar fonamental per aquesta entitat, i treballen diàriament amb unes cent mares i pares del barri. També ofereixen un espai de trobada a un grup de 50 dones del barri que es troben en situació de vulnerabilitat, i les acompanyen en el seu procés d’inserció social mitjançant classes d’alfabetització, o espais de creixement personal i habilitats socials.

 

En aquest sentit, l’acompanyament per tal de fomentar vincles és un dels pilars bàsics de l’entitat. “Qualsevol dels infants, adolescents o famílies que participen en un projecte té, des que entra a la fundació, una persona referent que l’acompanya en el seu procés de creixement, marcant-se objectius, avaluant-los i coordinant-se amb la xarxa de tècnics i recursos del districte”, apunten.

 

Moltes de les famílies que atenen a la Fundació Salut Alta pateixen situacions de risc o de pobresa i els seus infants necessiten un suport addicional en el seu camí socioeducatiu. “Els infants i adolescents que venen a la fundació tenen les mateixes necessitats que els infants de la resta de la ciutat: aprendre, jugar, motivar-se, tenir límits clars, participar, sentir-se estimats creure en sí mateixos”, puntualitzen des de l’entitat, “però de vegades viuen situacions a nivell familiar que no els permeten cobrir adequadament aquestes necessitats. Poden ser situacions de manca de recursos econòmics, precarietat en l’habitatge o desconeixement de la cultura i la llengua en cas d’infants d’origen estranger”, relaten. “Sovint els seus pares o mares viuen situacions tan angoixants que no poden atendre els seus fills i filles en totes les seves necessitats, i que poden fins i tot derivar en situacions de malaltia física o mental, abandonament, maltractament… Nosaltres treballem amb les famílies per prevenir aquestes situacions de desprotecció i per reforçar-les en tot allò que tenen de positiu i que la vida, en aquests moments, no els permet explorar”, indiquen.

 

Atentes a les demandes del barri

Aquesta entitat sense ànim de lucre treballa formalment al barri de La Salut des del 2004, encara que anys abans ja duien a terme algunes activitats de reforç escolar a nivell voluntari a la capella Sant Joan Baptista, dalt de tot del barri de La Salut. “De la mà d’aquells jesuïtes, Càritas i la comunitat, es va decidir formalitzar l’acció social que es duia a terme, per poder garantir una atenció adequada i sostenible en el temps als infants del barri”, detallen.

 

Des de llavors, diuen, “com a entitat hem estat molt atentes sempre a les demandes del barri i a les necessitats i somnis que expressaven les famílies, les escoles, els serveis socials i els propis infants”. D’aquesta manera, segons apunten, en els 14 anys de vida de l’entitat han anat ampliant espais i activitats, “en funció del que vèiem que era important i del que podíem fer amb els recursos que teníem, tenint present que és un barri on no hi ha cap recurs més d’aquest estil, que treballi les vessants social, educativa i comunitària amb infants, adolescents i famílies”.  


salut-alta-confederacio

 

Premi de La Confederació per fomentar la participació juvenil a La Salut

A començaments de juny, l’equip de la Fundació Salut Alta rebia el Premi Confederació a la Govenança Democràtica per un dels projectes de l’entitat, el Centre Obert l’A100, un espai dissenyat i pensat entre els propis adolescents que participen a l’entitat, juntament amb l’equip de professionals i els voluntaris. En total, han estat unes cent persones les que s’han implicat en la creació d’aquest nou projecte que funciona de dilluns a divendres per les tardes i on un grup de 30 joves tenen un espai de trobada on fer tallers, reforç escolar o activitats de lleure i oci.

 

“Rebre un reconeixement per un procés de disseny participatiu d’un projecte és una molt bona notícia, tant per a nosaltres com per al barri i la ciutat. Hi ha pocs recursos al barri per a adolescents, i el fet que puguin dir la seva a l’hora de dissenyar els seus espais i activitats és important perquè realment siguin espais que se sentin seus”, opinen des de la fundació. El premi, diuen, “ens ha donat a conèixer, ens posiciona com una entitat que fem les coses amb sentit i posant les persones al centre, implicant-les, i això és motiu d’alegria i d’orgull”.

ACTUALITAT

25/09/20

imatge-de-la-casa-de-la-vila-de-badalona-foto-arxiu

Front comú de tots els partits de Badalona per exigir al PP pactar el pla de recuperació per la crisi

Les forces polítiques que representen sumades 16 dels 27 regidors de la ciutat recorden que l’AMB ha comunicat que hi ha un fons de 2,3 milions disponibles per a la reconstrucció econòmica.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

piquet-solidari-davant-el-domicili-de-bufala-que-es-pretenia-desnonar-foto-tomeu-ferrer

Radiografia d’un desnonament a Bufalà després del confinament

L’emergència habitacional torna als barris de Badalona un cop passada la breu treva de la primera onada de la pandèmia i les mesures adoptades pel govern central per no agreujar la crisi de la vivenda
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

presentacio-del-manifest-de-l-economia-social-per-la-reconstruccio-economica-cultural-i-social-de-badalona-foto-xesbdn

Un total de 40 entitats de l’economia social, cultural i del comerç de Badalona reclamen un pla de xoc per lluitar contra la crisi produïda per la covid

La iniciativa de l’economia social intentarà ajuntar-se amb moviments semblants impulsats per sindicats i associacions de veïns i diverses entitat que defensen el dret a l’habitatge digne
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/09/20

d-esquerra-a-dreta-ovidi-huertas-ccoo-julio-molina-favb-i-reyes-solaz-ugt

CCOO, UGT i FAVB urgeixen l’ajuntament de Badalona a crear una mesa de reconstrucció amb els interlocutors socials

Els tres organismes s’ofereixen a treballar amb la patronal i el consistori aportant el seu treball i iniciatives en una perspectiva no partidista
Llegir l'article complet