Javier Torres - 29/06/18
La bandera de l'arc de Sant Martí ha onejat aquest dijous a la Casa de la Vila de Badalona per commemorar el Dia de l'Orgull, una data que ha servit de paraigües per veure néixer públicament Tornem-hi BDN, la primera associació del col·lectiu LGTBIQ+ que apareix els darrers anys a Badalona. L'entitat ha impulsat la lectura d'un manifest a la plaça de la Vila i la projecció de curts de temàtica LGTBIQ+, com a primera acció d'un moviment que va començar fa més d'un any a la ciutat.
“Un grup de gent de la ciutat ja vinculats a FLG (Associació de Famílies LGTBI), Chrysallis (Associació de Famílies de menors transsexuals) i AMPGYL (Associació de Mares i Pares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals) van anar a parlar amb l'Ajuntament i durant un any s'han estat fent reunions. Jo em vaig incorporar uns mesos més tard”, explica la María Pía, activista en l'àmbit LGTBI des de fa anys. “Som activistes que venim d'altres associacions i ONG's, i que volem treballar per aquest col·lectiu, perquè és increïble que no existís cap entitat d'aquest tipus a una ciutat tan gran com Badalona”, diu la María.
L'associació ja va presentar els tràmits necessaris i els estatuts, i només espera rebre el vistiplau final de la Generalitat per poder operar com a entitat de ple dret a la ciutat. Mentrestant, ha començat a fer-se visible, sobretot a xarxes socials, on, diu la María, hi ha gent que ja ha començat a contactar amb ells per interessar-se i sumar-se a la iniciativa. “La gent de Badalona estava esperant una cosa així, sobretot per la visibilitat que aporta al col·lectiu. El que no es veu, sembla que no existeixi”.
“Tornem amb un lema molt clar «Tornem-hi!!», perquè no pensem deixar passar ni una discriminació més, ni un insult més, ni un menyspreu més, ni un cop més, ni un oblit més, ni una desigualtat més. Si ens tornen a discriminar, HI TORNAREM!, no defallirem, perquè a partir d'ara, sabem que a Badalona no estem soles; les persones LGTBIQ i les nostres famílies ens estem connectant, per ser més fortes, per recuperar la nostra autoestima i per ajudar-nos davant les discriminacions”, diu un fragment del manifest llegit aquest dijous a la plaça de la Vila.
A dia d'avui, explica, una vintena de persones forma el grup promotor d'aquesta entitat, i tot el treball que estan fent és de forma voluntària, amb l'experiència de cadascuna d'elles. “Ja tenim elaborat un full de ruta per a tot l'any, sobretot pel que fa a les dates amb més incidència”. De moment, tenen planificada una activitat a la platja, aquest mes de juliol, on convidaran tothom a apropar-se per conèixer l'entitat i participar. El següent acte serà a l'octubre, mes de lluita pels drets de les persones transsexuals, quan aprofitaran per fer la presentació oficial de l'associació.
“Volem intentar incloure la immensa diversitat que hi ha dins el col·lectiu. Que a Badalona hi hagi un referent on les persones i les famílies puguin venir a expressar dubtes, sensacions, compartir experiències. Totes les que hi som tenim molts anys d'experiència i activisme i volem ajudar a qui ho necessiti”, reivindica l'activista. A partir d'ara, Tornem-hi es reunirà al Casal de la Solidaritat de Can Pepus, el primer dilluns de cada mes, a les 19.30h, de manera oberta a tothom. “Un cop estiguem visibilitzats, veurem quines necessitats té la ciutat”.
A banda dels seus anys com a activista LGTBIQ+, María és propietària junt amb la seva parella d'un restaurant del Centre, on han intentat generar un ambient LGTBI naturalitzat, on tothom s'hi pugui sentir còmode. “Es tracta de ser inclusius. Al meu local hi ha referències perquè em neix, i crec que seria un exercici molt interessant que hi hagués més empresaris que tinguessin aquesta actitud”, demana la restauradora.
25/06/25
L’Ajuntament de Badalona autoritza els operaris públics a fer teletreball per la insuficiència de la refrigeració dels edificis municipals.