EDUCACIÓ


Motxilla, llibres, llapis i barracons


Prop de 32.000 alumnes tornen la propera setmana a classe, centenars dels quals ho faran en barracons i en instal·lacions obsoletes que esperen des de fa anys nous edificis


tornada-escola-badalona-barracons
 Escola Badalona Port / Foto: Javi Torres


Javier Torres - 07/09/18         

twitter share   facebook share

Badalona torna a col·locar-se la motxilla un setembre més, a partir de la setmana vinent. 31.700 alumnes d’educació Infantil, Primària i Secundària Obligatòria comencen aquest mes el curs escolar 2018-2019 a la ciutat. D’aquest total, 6.800 faran educació Infantil, 15.100 corresponen a educació Primària i 9.800, a l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO).

 

Tres grups més a Infantil i dos a la ESO

 

Pel que fa a l’educació infantil aquest curs arrenca amb un augment d’una aula a la zona 6,
concretament a l’escola Lola Anglada, per tal d’atendre la demanda de la zona. També a la zona 4 s’han augmentat un grup a l’escola Jungfrau i a l’escola Progrés. A la resta de la ciutat es mantenen el nombre d’aules amb algunes places vacants.

 

En referència a l’educació Primària, que amb 15.100 alumnes és la més nombrosa, destaca el manteniment del número de grups. L’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) consolida a 1r d’ESO totes les aules del curs anterior i s’augmenten grups de 1r curs als IES Pau Casals i La Llauna. L’educació especial, per la seva banda, continua registrant un dèficit permanent de places a la ciutat, tot i les tres escoles de titularitat municipal.

 

Prop de 2 milions d'euros en beques menjador

 

Per aquest curs 2018-2019, la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament ha fet una provisió de 3.337 beques menjador, amb un import econòmic d’1.841.356,67 euros. Les beques menjador que gestiona la Regidoria de Serveis Socials formen part del Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Badalona i el Consell Comarcal del Barcelonès. Aquestes beques van destinades a alumnes amb necessitats socioeconòmiques i que estan escolaritzats al segon cicle d’educació infantil, primària i secundària obligatòria en centres educatius finançats amb fons públics.

 

L'escola bressol omple per tercer any consecutiu

 

El sistema de tarifació social iniciat el present mandat es consolida com un sistema d'èxit per omplir les aules de les escoles bressol de la ciutat. Per tercer any consecutiu, les més de 600 places de les escoles bressol municipals i de la Generalitat, estan ocupades. Des de l'Ajuntament, recorden que el mètode de tarifació propicia l’accés al servei per part de la població amb rendes més baixes, ja que el total de les aportacions familiars apunta una reducció mitjana del 10%.

 

El preu del menjador escolar s’ha integrat definitivament en el sistema de tarifació social, amb una escala de preus i bonificacions en correlació a la renda familiar disponible. El preu de les escoles bressol municipals, d'altra banda, no registra cap increment respecte al preu del curs anterior.


De tornada als barracons

 

Precisament aquesta setmana, a pocs dies d'iniciar el curs, Ajuntament i Ensenyament han mantingut la segona reunió en pocs mesos, la primera des que Álex Pastor i el PSC van agafar el relleu a Guanyem, ERC i ICV-EUiA. “Tant la Generalitat com l’Ajuntament estem d’acord en que la ciutat té evidents mancances en infraestructures”, afirma l'alcalde socialista.

 

En el moment que l’Ajuntament cedeixi els solars, la Generalitat es compromet a dotar de pressupost els espais per a la seva construcció”, ha avançat el govern, que, de moment, no ha aportat més concrecions sobre la situació dels diferents projectes enquistats des de fa anys.

 

ensenyament-badalona-ajuntament

Trobada entre Ensenyamet i govern municipal / Foto: Ajuntament

 

El govern anterior no va cedir els terrenys en tres anys. La nostra prioritat és complir aquest compromís”, ha etzibat el regidor d'Educació, Jordi Subirana, a qui membres del ja exgovern retreien aquests dies que els tràmits de cessió per al Ventós Mir, per exemple, estaven pràcticament enllestits i ja s'haurien d'haver finalitzat.

 

El Badalona Port, a l'espera de la descontaminació del terreny

 

La situació amb un component més rocambolesc dels projectes pendents a la ciutat perfectament podria ser la que afecta a l'escola Badalona Port, que espera que es descontamini el sòl sobre el qual s'ha d'edificar el seu futur equipament. El col·legi és, a més, un dels que rebrà més pressió demogràfica durant els propers anys, ja que és a tocar del futur canal del Gorg, on s'estan elevant centenars i centenars d'habitatges nous.

 

escola-badalona-port-badalona

 

El Badalona Port afronta aquest setembre el seu 8è any en barracons, amb prop de 200 alumnes. I des de l'any passat, per falta d'espai, van haver d'ocupar una plaça d'Elx, a tocar de les instal·lacions, per ubicar allà el pati i poder establir un nou mòdul. Una situació que havia de ser provisional d'un any, però que sembla que s'allargarà.

 

Tot plegat mentre s'elabora un informe sobre la descontaminació dels terrenys on s'ha de construir l'escola, l'antiga fàbrica de Can Badrines, encara de titularitat privada. Des de l'AMPA expliquen que el propietari no pot descontaminar tot el solar, ja que, a més, el procés se solaparia amb la construcció de l'entorn del canal. Arribats a aquest punt, l'Ajuntament va proposar que només es descontaminés la part on es construirà l'escola, per no retardar més el projecte. Ara, l'Agència Catalana de Residus espera aquest informe que justifiqui i expliqui com es duria a terme.

 

L'escola més antiga de Badalona continua esperant un edifici

 

El col·legi degà de Badalona és el Ventós Mir, a la frontera entre el Progrés i el Centre, amb més de 90 anys d'antiguitat, i els problemes estructurals i d'espai que això comporta. El centre espera que es compleixi el compromís d'un nou edifici des de fa vuit anys. Un projecte que s'ha de desenvolupar a l'ARE de l'Estrella, però que no acaba d'arrencar. De fet, aquests terrenys s'han de cedir a la Generalitat sense cap càrrega ni inconvenient administratiu, un pas que no s'acaba de fer realitat.

 

 

ventos-mir-badalona

 

 

Tenim el compromís del conseller Bargalló d'incloure una partida per a l'escola als pressupostos de 2019 si tenen els terrenys. Abans d'agost ens van dir de l'Ajuntament que tot estava pràcticament enllestit, però no sabem res”, lamenta el president de l'AMPA, Jordi Soler. Mentrestant, els problemes es van superposant al centre, que ja des de fa anys va haver de desdoblar part del seu espai en mòduls ubicats a prop de l'edifici, per poder encabir tothom.

 

Les condicions són dolentes. A l'escola gran van començar a fer algunes reformes de lavabos l'any passat que no s'han acabat. També ens havien de fer actuacions al pati i canviar les finestres, que són molt velles, i no s'ha fet”, explica en Soler. Abans d'estiu, i tot i l'oposició de la comunitat educativa i l'escola, Ensenyament va informar que 1r de Primària tindria dos grups, el que suposa una important manca d'espai.

 

L'AMPA condemna que 1r i 2n seran separats entre l'escola vella i els mòduls, i que no hi haurà un nou mòdul aquest curs, com s'havia demanat, per tal d'oxigenar espais i no haver de treure més recursos. A dia d'avui, més de 350 alumnes estan inscrits en un centre pensat inicialment per a una sola línia per curs.

 

Montigalà, una dècada en barracons

 

Tot i que és una de les que menys s'ha parlat darrerament, l'escola que més en sap de barracons és la de Montigalà, centre que aquest setembre comença el seu 10è curs en mòduls prefabricats. El 2010, amb un projecte redactat i les obres en adjudicació, va veure com tot s'aturava per manca de pressupost, i des de llavors no han tornat a ser entre els comptes de la Generalitat, tot i les insistents reivindicacions i demandes, mocions i resolucions aprovades al Parlament.

 

Actualment hi estudien més de 200 nens i nenes, en cursos d'una línia, i continuen omplint totes les places any a any, amb llista d'espera inclosa. “El conseller Bargalló va visitar Badalona i l'escola en el seu primer acte institucional, però no teníem contacte amb Ensenyament des de feia anys”, lamenta el portaveu de l'AMPA, Pedro Boscóvich.

 

Finalment, l'institut Ventura Gassol ha acabat passat per davant, i les obres podrien començar els propers mesos. Una situació que l'escola ha acceptat i recolzat, i que, creu, pot ser podrà ajudar a l'hora de reclamar l'escola. “Si acaben l'institut i veuen que nosaltres continuem aquí abandonats, pot ser s'hi posen. En pocs anys serem segurament l'escola en barracons més vella de Catalunya”. Aprofitant els 10 anys, l'AMPA pensa impulsar reivindicacions per reactivar la lluita.

 

La Riera, el nou institut en mòduls

 

 

image1

 

A partir d'aquest curs, hi haurà un nou centre educatiu en mòduls prefabricats a Badalona: La Riera, el nou institut del barri de Canyadó. Una institució que, si no hi ha canvis, ocuparà en un futur l'antic edifici de l'escola Lola Anglada, que la Generalitat rehabilitarà perquè sigui adequat. Mentrestant, desenvoluparà la seva activitat en dos mòduls dobles que aquests dies s'estan acabant d'equipar a l'accés del parc de Ca l'Arnús.

 

Una situació que, en principi, està concebuda per a una provisionalitat de quatre anys, i que des de l'AMPA esperen que no s'allargui. “Lluitarem perquè la reforma sigui en la màxima celeritat possible i que es compleixen els terminis”, explica la Mireia Farrés, de l'entitat. No obstant, s'han trobat amb un problema, relatiu a l'antiga Lola Anglada, que resideix en el registre del pati al Registre de la Propietat. Un imprevist que Ajuntament i la propietat negocien per solucionar el més ràpid possible i posar l'edifici en mans de la Generalitat.

 

L'institut té a dia d'avui dos grups de primer i dos de segon d'ESO, de l'ordre de 100 alumnes, però estarà preparat per acollir tres grups de secundària i dos de batxillerat.

 

ACTUALITAT

22/03/23

image1

Disset mitjans cooperen per crear un portal informatiu independent d’àmbit metropolità

Neix Catalunyametropolitana.cat, una experiència de col·laboració periodística sense precedents, que té com a objectiu donar una visió global de la realitat que viu una bona part dels cinc milions de ciutadans de la regió metropolitana de Barcelona
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

21/03/23

el-cap-de-progres-pateix-per-l-augment-de-demanda-produida-pel-creixement-del-barri-del-gorg

Crisi de l’atenció primària a Badalona: manquen almenys dos CAPS mentre que les visites pateixen ajornaments de fins a un mes

Els projecte del CAP del Gorg anunciat el 2017 passa d’un pressupost de 2,9 milions a una previsió de 4,76 milions , mentre que el centre del barri del Sant Crist segueix pendent
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

17/03/23

cartell-de-la-inauguracio-de-la-nova-seu-de-la-fundacio-epica

La Fundació Èpica desembarca al port de Badalona agermanant ciència, tecnologia, art i participació

L’entitat ja programa activitats que desenvoluparà al que havia estat la seu de la fàbrica CACI, a la zona de la platja
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

10/03/23

imageun-moment-de-la-taula-rodona-de-les-diverses-federacions-de-cooperatives-foto-tomeu-ferrer1

El cooperativisme català celebra en clau de futur el 125 aniversari de la primera assemblea celebrada a la seu de ‘La bienechora’ de Badalona

Les entitats de l’economia social constaten la forta embranzida del moviment que, posant la persona al centre de l’economia, ha esdevingut una alternativa real al capitalisme
Llegir l'article complet