ECONOMIA LOCAL


Temps de verema a Badalona


Enguany s’han recollit aproximadament set tones de raïm de les vinyes de Can Coll que ara fermenten per elaborar la nova anyada de l’Orígens, l’únic vi elaborat a la ciutat


vinyes-can-coll-do-alella-verema
 Les vinyes de la Masia Can Coll ocupen 1,25 hectàrees de terreny / Masia Can Coll


Silvia Rodríguez Gómez - 24/09/18         

twitter share   facebook share

 

Ha estat un bon any per la producció vitivinícola a Badalona. Els passats 7, 8 i 9 de setembre es va fer la verema a les úniques vinyes de la ciutat que produeixen raïm, les de la Masia Can Coll, al barri del Canyet. Enguany s’han recollit unes set tones de raïm que ja està fermentant a les sitges, d’on sortirà una nova anyada del Vi Orígens, l’únic produït a Badalona. “Calculem que aquest any sortiran entre 6.000 i 7.000 ampolles, probablement, unes 600 més que l’any passat”, explica Josep Coll, propietari de les vinyes. “Ha estat un bon any perquè s’ha tingut molta cura amb els productes ecològics i preventius, i s’han controlat les humitats i les altes temperatures; tot i que ha fet fred fins el mes de juny i les pluges de finals d’agost, amb una temperatura molt alta al juliol i part d’agost”, explica.

 

A la verema han participat unes trenta persones entre treballadors, amics i familiars que voluntàriament “han fet un cop de mà”. “Fem la verema de forma manual, la qual cosa dona garantia de que el raïm que es recull es sa, sense cap malaltia, perquè si veiem raïm en condicions dolentes es talla amb la tisora”, puntualitza Josep Coll.

 

A les seves vinyes, que ocupen 1,25 hectàrees de terreny, es cultiva la varietat merlot en un 30% i la resta, un 70%, és pansa blanca. Amb aquestes varietats produeixen dos tipus de vins, l’Orígens Rosat, i l’Origens Blanc, uns vins que des de 2014 pertanyen a la Denominació d’Origen d’Alella. “Això ens dona garantia i solvència”, destaca Coll, ja que abans de pertànyer a la DO el que podien oferir era un vi de taula.

 

Les vinyes de Can Coll, però, porten anys de producció al darrere. L’avi i el pare de l’actual propietari ja en cultivaven. “L’avi va començar a plantar vinyes als anys 40, i veníem el vi a doll”, recorda Coll, qui va decidir recuperar les vinyes familiars al 2004, després d’anys en desús.

 

Recuperació de les vinyes a Sant Jeroni de la Murtra

En un futur, el vi de Can Coll no serà l’únic produït a Badalona. A prop, a la Vall de Betlem i als terrenys on antigament cultivaven vinya els monjos del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, trobem un nou cultiu de vinya, plantat al 2017 per la Cooperativa La Sargantana. Van començar amb 0,25 hectàrees de terreny, i aquesta primavera n’han fet una nova plantada, la qual cosa augmenta el cultiu a 1,05 hectàrees. Segons Anna Abellán, membre de la cooperativa, al 2020 probablement podran començar a fer vi. “Els mapes de cultiu indiquen que aquests terrenys es van cultivar amb vinya fins al 1970, el que t’assegura que l’espai és adient per aquest cultiu”, explica Abellán. Per la Cooperativa La Sargantana, el conreu d’aquestes vinyes “és un bon projecte per Badalona”, per la recuperació de patrimoni històric i cultural que suposa. “La terra és molt nutritiva, i això ens indica que el cultiu funcionarà”, diu.


 

 

verema-can-coll-badalona

 

Festa de la Verema

Per celebrar la verema d’enguany, el passat 16 de setembre es va realitzar a Canyet la Festa de la Verema, organitzada per la Societat Cultural L’Oliva i la Parròquia del Sant Crist de Canyet. En allà, entre actuacions dels Bastoners de Canyet i l’Esbart Sant Jordi, es va fer una pisada de raïm de les vinyes de Can Coll i tothom va poder provar un tastet de most.

 

Badalona, productora de vi des de temps immemorials

La petjada del vi a Badalona ens porta a èpoques immemorials. Els pobladors ibers que habitaven a la Serra de la Marina ja cultivaven la vinya. Després, la Baetulo romana va ser un centre neuràlgic de producció vitivinícola. Així ho demostren les troballes arqueològiques i els experts. Paco Cordero, sommelier que s’ha dedicat a la recuperació de terrenys de vinyes a la zona de Santa Coloma i que coneix bé la història del vi al Barcelonès Nord, destaca que a tota aquesta zona “no hi ha el menor dubte de la importància vitícola que va tenir al territori, tant en el nombre d'hectàrees conreades com en la seva producció de vi”, assegura.

 

De l’època romana, Cordero assenyala que la producció de vi a Baetulo era molt gran i que la seva proximitat al mar va fer-la un centre neuràlgic del comerç vitivinícola. Així mateix, però, el sommelier puntualitza que la importància “no radica en el concepte qualitatiu dels vins produïts aquí, atès que l'antiga ciutat de Tarraco elaborava vins de millor qualitat” que s'exportaven a Roma, la capital de l'imperi, però sí a nivell de producció “donada la gran quantitat de vi que aquí s'elaborava”. Una producció, que, recorda Cordero, es destinava majoritàriament a abastir a les legions situades aquí i en zones properes.  

 

Durant l’Edat Mitjana també va ser rellevant el cultiu de la vinya, sobretot en l’entorn del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. “És relativament senzill determinar quins van ser els paratges i finques destinats a la vinya”, diu Cordero. “La terra en la qual no es podia explotar per a cultiu d’aliment, les més seques i de difícil accés, es plantava de vinya, així sabem que tots els vessants de la Serralada Prelitoral estaven destinades a la vinya”, apunta.

ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

28/05/19

que-l-escola-t-acompanyi

L'escola com a espai per descobrir-se i compartir

El Centre Sant Jaume implica col·legis, entitats i teixit comunitari en el projecte ‘Que l’escola t’acompanyi’ per lluitar contra l’absentisme
Llegir l'article complet