ACTUALITAT


Una marxa commemora el primer aniversari de l'1 d'octubre a Badalona


Aquest diumenge va començar la celebració del primer any d'una jornada en la qual van participar més de 50.000 badalonins i badalonines


manifestacio-1-octubre-badalona
 Manifestació d'aquest 1 d'octubre / Foto: Javi Torres


Javier Torres - 01/10/18         

twitter share   facebook share

Escoles i casals van servir aquest diumenge com a centres de celebració de l'1 d'octubre a Badalona. Activitats, tallers i visionat de material audiovisual de fa un any van tenir lloc a set punts diferents de la ciutat on es van reunir centenars de persones. Aquest dilluns, les xarxes socials s'han aixecat amb l'1 d'octubre com a tema del dia, en el que és tècnicament l'aniversari d'una jornada que Badalona també va viure intensament i de manera pacífica.

 

Més de 50.000 badalonins i badalonines es van mobilitzar l'1 d'octubre de 2017 per participar en la votació sobre el futur polític de Catalunya, en una jornada que va durar pràcticament tot un cap de setmana. Des de divendres, moltes escoles i instituts de la ciutat es van omplir de gent i d'activitat per assegurar que diumenge poguessin esdevenir punts de votació. A les 5 i 6 del matí del mateix diumenge, les cues als col·legis començaven a créixer.

 

La participació de l'1 d'octubre a Badalona va superar el 35% del cens electoral previst, que al municipi oscil·la les 155.000 persones. De totes les persones que es van apropar a dipositar paperetes, un 80%, més de 45.000, es va mostrar favorable a la independència de Catalunya. Més de 7.700, per la seva banda, van marcar el 'No', i uns 1.200 van ser vots en blanc.

 

 


1-octubre-badalona

 

A diferència d'altres localitats catalanes, d'on van sortir imatges de tensió i intervencions policials molt dures, a Badalona la jornada va transcórrer amb tranquil·litat, més enllà de moments d'aglomeracions, sobretot al matí. Un contrast que va ser motiu de debat i que encara avui desperta interrogants, ja que altres ciutats de característiques i volum similars als de Badalona sí que es van veure afectades.

 

Durant els dies consecutius, la ciutat va viure dues manifestacions multitudinàries que van omplir els carrers amb milers de persones, i que es recordaran com la més massiva la història, segons afirmaven diferents fonts. Aquest dilluns, com fa un any, molts veïns i veïnes han tornat a sortir al carrer, amb una marxa des de la plaça de la Medicina fins a la plaça de la Vila, que ha comptat amb prop d'un miler de veïns en els moments de major concentració.

 

La manifestació va culminar a la plaça de la Vila amb la lectura del manifest unitari i la intervenció de persones de diferents moviments i entitats de la ciutat, que van recordar com van viure l'1 d'octubre, a més d'actuacions musicals breus.

ACTUALITAT

16/10/18

irsicaixa-sida-vih-medula-trasplantament

Investigadors de l’IrsiCaixa troben un possible tractament per erradicar el VIH

L'institut de recerca amb seu a Can Ruti ha participat en un estudi que revela factors del trasplantament de cèl·lules mare que podrien tornar indetectable el virus de la sida
Llegir l'article complet
MOBILITAT

16/10/18

passeig-maritim-pacificacio-cotxes

Els cotxes podran tornar a la platja fins que comencin les obres d'un nou passeig

El govern posa sobre la taula un projecte d'urbanització amb calendari d'obres; provisionalment, els vehicles podran tornar a estacionar, però només de 20 a 8h, de moment
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/10/18

placa-roja-sant-roc-badalona-tharrats-fornells-pla-papallona

Finalitzen les obres de restauració de la plaça Roja de Sant Roc

Aquest 13 d'octubre s'ha reinaugurat la plaça després de gairebé deu mesos de reformes profundes. L'indret té un gran valor patrimonial per la presència de les obres de Tharrats i Fornells-Pla
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/10/18

camio-incendi-badalona-llefia

Incendiat un camió d'escombraries a Llefià

La circulació es va haver de tallar durant una estona, mentre les autoritats apagaven les flames i retiraven el vehicle
Llegir l'article complet