ACTUALITAT


Una marxa commemora el primer aniversari de l'1 d'octubre a Badalona


Aquest diumenge va començar la celebració del primer any d'una jornada en la qual van participar més de 50.000 badalonins i badalonines


manifestacio-1-octubre-badalona
 Manifestació d'aquest 1 d'octubre / Foto: Javi Torres


Javier Torres - 01/10/18         

twitter share   facebook share

Escoles i casals van servir aquest diumenge com a centres de celebració de l'1 d'octubre a Badalona. Activitats, tallers i visionat de material audiovisual de fa un any van tenir lloc a set punts diferents de la ciutat on es van reunir centenars de persones. Aquest dilluns, les xarxes socials s'han aixecat amb l'1 d'octubre com a tema del dia, en el que és tècnicament l'aniversari d'una jornada que Badalona també va viure intensament i de manera pacífica.

 

Més de 50.000 badalonins i badalonines es van mobilitzar l'1 d'octubre de 2017 per participar en la votació sobre el futur polític de Catalunya, en una jornada que va durar pràcticament tot un cap de setmana. Des de divendres, moltes escoles i instituts de la ciutat es van omplir de gent i d'activitat per assegurar que diumenge poguessin esdevenir punts de votació. A les 5 i 6 del matí del mateix diumenge, les cues als col·legis començaven a créixer.

 

La participació de l'1 d'octubre a Badalona va superar el 35% del cens electoral previst, que al municipi oscil·la les 155.000 persones. De totes les persones que es van apropar a dipositar paperetes, un 80%, més de 45.000, es va mostrar favorable a la independència de Catalunya. Més de 7.700, per la seva banda, van marcar el 'No', i uns 1.200 van ser vots en blanc.

 

 


1-octubre-badalona

 

A diferència d'altres localitats catalanes, d'on van sortir imatges de tensió i intervencions policials molt dures, a Badalona la jornada va transcórrer amb tranquil·litat, més enllà de moments d'aglomeracions, sobretot al matí. Un contrast que va ser motiu de debat i que encara avui desperta interrogants, ja que altres ciutats de característiques i volum similars als de Badalona sí que es van veure afectades.

 

Durant els dies consecutius, la ciutat va viure dues manifestacions multitudinàries que van omplir els carrers amb milers de persones, i que es recordaran com la més massiva la història, segons afirmaven diferents fonts. Aquest dilluns, com fa un any, molts veïns i veïnes han tornat a sortir al carrer, amb una marxa des de la plaça de la Medicina fins a la plaça de la Vila, que ha comptat amb prop d'un miler de veïns en els moments de major concentració.

 

La manifestació va culminar a la plaça de la Vila amb la lectura del manifest unitari i la intervenció de persones de diferents moviments i entitats de la ciutat, que van recordar com van viure l'1 d'octubre, a més d'actuacions musicals breus.

ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

28/05/19

que-l-escola-t-acompanyi

L'escola com a espai per descobrir-se i compartir

El Centre Sant Jaume implica col·legis, entitats i teixit comunitari en el projecte ‘Que l’escola t’acompanyi’ per lluitar contra l’absentisme
Llegir l'article complet