TURISME


Hotels i restaurants fan balanç de la temporada estiuenca


L'hoteleria i la restauració de Badalona s'han hagut d'enfrontar a una temporada estiuenca amb menys turistes en el conjunt de Catalunya


turisme-badalona
 Catalunya va rebre un 6,7% menys turistes aquest estiu / Javi Torres


Augusto Magaña - 02/10/18         

twitter share   facebook share

L'estiu és l'època de l'any de major moviment i treball per als restaurants i hotels de Badalona. L'estratègica posició geogràfica de Catalunya, amb costa a la Mediterrània i un clima atractiu sobretot per a la resta dels europeus, fa que sigui la segona regió més visitada de tot Espanya, només per darrere de les Illes Balears. Només al juliol, Catalunya va rebre al voltant de 2,3 milions de visitants, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

 

Tot i que Catalunya segueix sent una de les principals destinacions turístiques a Espanya tant d'espanyols com d'estrangers, aquest any no ha estat tan bo com s'esperava. L'INE apunta que aquest estiu Catalunya va rebre un 6,7% menys turistes que l'any passat i les pernoctacions en hotels catalans han baixat un 3%, tot i que hi ha hagut una rebaixa del 4,5% dels preus de les habitacions. I aquest descens de l'activitat turística també ha afectat els hotels i restaurants de Badalona.

 

Hotels i apartaments turístics amb sensacions contràries

 

Un dels hotels més grans de la ciutat per la seva capacitat, el Rafaelhoteles ha tingut més dificultats aquest any per completar les seves habitacions durant l’estiu. Yago Camps, director del Rafaelhoteles de Badalona, assenyala que al juliol han tingut 'una ocupació i preu mitjà molt semblants al de l'any passat, tenint en compte que l'any passat va ser un any molt bo en l'àmbit turístic'. No obstant això, a l'agost han tingut un 5% menys d'ocupació que l'any passat i un preu mitjà un 14% per sota de l'estiu de 2017. Camps apunta que 'tot i que pot semblar que no ha estat tan dolent', s'han hagut de llançar promocions i ofertes 'que han suposat reduir costos de tota mena' i que 'en anys passats no va ser necessari fer'.

 

A banda d'hotels i pensions, Badalona compta cada any que passa amb més allotjaments particulars que es poden trobar a webs com AirBnb, per exemple. Un d'aquests punts és un edifici que des de fa un any o dos funciona com a viver d'apartaments, al barri del Progrés, a tocar de Pep Ventura, i que aquest any ha experimentat un estiu molt prolífer, atès que l'estiu passat tot just començaven a rebre visitants.

 

Tot i que funciona molt bé tot l'any, entre juliol i setembre han acollit moltes reserves i sempre han tingut una ocupació per sobre del 80%, una xifra molt bona, apunten. Pel que fa a l'orígen dels viatgers, asseguren que no poden emfatitzar una zona o país concrets, perquè reben persones d'Espanya, Europa, Amèrica i Àsia, de molts estats diferents. Sí diuen mostrar-se lleugerament preocupats per la regulació dels pisos turístics sense declarar, ja que, creuen, si no estan ben preparats, poden malmetre la imatge de Badalona i perjudicar conjuntament a tots els allotjaments.

 

Un estiu “normal” pels restaurants

 

La proximitat de Barcelona fa que moltes vegades el visitant de Badalona sigui un visitant de pas, que es queda a la ciutat únicament durant el dia però s'allotja en un hotel o allotjament de la capital. Aquest ha estat un dels principals reptes als quals s'ha hagut d'enfrontar la promoció turística de la ciutat en els últims anys: aconseguir que el visitant es quedi a la ciutat. Mentrestant, els que poden aprofitar aquest tipus de turista que únicament està de pas a la ciutat són els restaurants i comerços locals.

 

Des de Forquilla Badalona -associació de restauradors que reuneix al voltant de 34 establiments associats- assenyalen que de manera general aquest estiu ha mantingut la tendència dels anys anteriors. Dels 21 restaurants associats a Forquilla que han estat consultats, 11 han assenyalat que aquest estiu ha anat igual que l'any passat, pel que fa a nombre de comensals i ingressos percebuts. Únicament 8 establiments han assegurat que han tingut un millor estiu que el de 2017 i 2 restaurants han manifestat que aquest estiu ha estat pitjor que l'anterior.

 

Pel que fa a nombre de turistes, 13 dels 21 restaurants de Forquilla que han estat consultats han assenyalat que han rebut més turistes que en 2017. En canvi, 4 establiments han apuntat que han rebut menys turistes que l'estiu passat i només 2 han assegurat que no han experimentat cap canvi pel que fa al nombre de turistes.

 

Des del Gremi d'Hostaleria i Turisme del Barcelonès Nord i Maresme Sud (GHT) han manifestat també que aquest estiu ha complert amb les expectatives dels restauradors. L'única queixa dels agremiats, segons ha especificat el GHT, ha estat pel que fa a l'aparcament de la zona del Passeig Marítim, que podria haver provocat una disminució del nombre de clients. No obstant això, des de l'entitat assenyalen que s'ha tractat de casos puntuals, que no han afectat la restauració de manera generalitzada.


ECONOMIA SOCIAL

17/12/18

cooperativisme-badalona-la-moral

Una aplicació mòbil rescata la història cooperativista de Badalona

L’aplicació Ruta Coop BDN ha estat ideada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. A través d’un mapa, ens mostra set edificis on es situaven les cooperatives
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/12/18

activitats-nadal

Nadal omple d'activitats els carrers de Badalona

Fem un recull d'algunes de les principals activitats i atraccions lúdiques que hi haurà les properes setmanes a la ciutat
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

14/12/18

ocupacions-badalona

Sense cap alternativa més enllà de l’ocupació

L’ocupació d’habitatges buits és la única opció per dormir sota un sostre per a moltes famílies que viuen a Badalona i que han patit desnonaments o pujades abusives en el lloguer dels seus pisos
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

13/12/18

casa-de-la-vila

La Casa de la Vila es transforma en un 'Escape Room'

Es tracta d'una de les activitats del programa de Nadal, encaminada a donar a conèixer la història de l'edifici, entre d'altres qüestions
Llegir l'article complet