TEATRE I MÚSICA


Les girafes de Badalona que han fet la volta al món


Els espectacles de la companyia Xirriquiteula, nascuda i establerta a Badalona, han trepitjat quatre continents diferents les tres darreres dècades; aquesta tardor tornen al programa municipal


girafes-xirriquiteula-badalona
 Espectacle 'Girafes' a Milan / Foto: Xirriquiteula


Javier Torres - 04/10/18         

twitter share   facebook share

Japó, Colòmbia, Iran o Xangai són alguns dels països que han aconseguit 'conquerir' unes girafes d'allò més particulars. De les que no mengen fulles dels arbres, sinó il·lusió dels nens i nenes al carrer, i que des de fa anys acompanyen als Xirriquiteula als seus espectacles amb denominació d'origen Badalona.

 

La companyia Xirriquiteula és una de les més rodades i amb més recorregut de la ciutat, tot i que bona part del seu èxit ha estat collit fora de les fronteres locals. 'Ja diuen que ningú és profeta a la seva terra, no?', bromeja en Dani Carreras, actualment gerent d'una companyia de dos en el qual la Iolanda Llansó s'ha erigit com a directora artística, tot i que, al final, tots dos exerceixen la funció que calgui, i si s'han de pujar a l'escenari, s'hi pugen. Per completar la seva feina, compten amb professionals externs que completen els equips que necessiten segons l'espectacle del moment.

 

Malgrat la broma, els Xirriquiteula admeten que sempre s'han pogut veure totes les seves produccions a Badalona, com ara l'espectacle que han estrenat recentment i ara començarà a rodar per tot arreu, també a la ciutat. 'Laika' és la producció més recent dels Xirriquiteula, que aquest estiu ha format part del programa oficial del Grec de Barcelona, on es va estrenar amb molt bona rebuda. Ja la van presentar en portuguès, a Lisboa, i en breus començaran a produir-la en castellà, francès i anglès, per obrir els mercats que sempre els hi han estat amables i que ja coneixen. Ara per ara, les dates que tenen són arreu de Catalunya, una d'elles a casa, a Badalona, el 28 d'octubre.


laika-xirriquiteula

Espectacle 'Laika' / Foto: Xirriquiteula

 

'Hi ha una bona obra. Ara hem d'anar conquerint i passant exàmens per obrir mercat', diu la Iolanda. Tot i l'èxit que han tingut amb nombrosos muntatges des de fa anys, asseguren que no se'ls hi regala res, i que han de batallar cada producció. 'Sempre has de demostrar, no hi ha res guanyat mai. La gent ens coneix i això pot ser ajuda a què es mirin la teva producció, però no pots viure de renda. Cada cop que presentes un espectacle, et jugues els diners i el futur', afirma en Dani.

 

Tot i que el món del teatre és en general dur i així d'exigent, afirmen que el teatre infantil és de vegades més complicat, inclús, perquè no tothom el considera al mateix nivell que la resta de gèneres. 'Sembla que el públic infantil sigui un subsector, i que això sigui menys brillant. Tradicionalment ha estat vist com un teatre de segona'. Tot i això, reivindiquen, cada cop que fan una obra, hi posen l'ànima, i acaba agradant a tothom perquè el producte és bo: 'Fem bons espectacles pensant que tot estigui a lloc, no escatimem en qualitat perquè els nens s'ho empassin tot. I quan un espectacle és bo, al final acaba agradant a tothom', exclama la directora artística dels 'Xirri'.

 

D'un esplai al mercat internacional

 

Tot plegat va començar el 1985, en un esplai de Badalona, arran d'un grup d'arts de carrer. Durant uns anys van estar centrats bàsicament en les cercaviles, fins que, a principis dels 90, van fer el salt a l'àmbit professional. 'Una tècnica de Cultura de l'Ajuntament ens va proposar fer un espectacle infantil a escenari i ens va ajudar. Vam fer 'Els contes de Grimm', que va ser premiat per la Generalitat. Allò ens va obrir la porta al circuit professional', relaten el Dani i la Iolanda.

laika-xirriquiteula

El Dani i la Iolanda, al local de la companyia / Foto: Javi Torres

 

Des de llavors, pel col·lectiu hi ha anat passant gent diversa, i ha dibuixat un repertori del qual destaquen alguns muntatges com 'Papirus', probablement el més exitós, i l'espectacle de carrer 'Girafes'. 'Aquest és etern, sempre funciona', riu en Daniel. Sobretot aquestes dues funcions, que encara tenen en cartera, són les que els han portat arreu del món, a través de potents mercats com el francès, que coneixen a la perfecció. De fet, 'Papirus' va tenir tant d'èxit a l'estat veí, que va ser apadrinat pel ministeri de cultura i va recórrer tot el país.

 

D'allà van aconseguir saltar a punts tan exòtics com Cap Verd, Síria, Iran, Líban, Veneçuela, Costa Rica, Japó, Corea o pobles perduts a la Xina, a més de molts països d'Europa. 'T'has de moure molt i sobretot treballar molt bé, perquè pensa que perquè t'escullin per anar a actuar a Xangai, per exemple, hauràs de competir amb altres 1.000 propostes que trobaran abans que la teva', destaca la Iolanda.

 

Avui dia, la companyia continua treballant a un local llogat als baixos de l'edifici on hi ha la Mobba, que també utilitzen com a magatzem. Sobre Badalona, creuen 'que es van deixar perdre les campanyes escolars, una iniciativa que possibilitava que tots els nens i nenes poguessin experimentar el teatre a les escoles', però agraeixen que l'Ajuntament sempre els hi hagi ofert un espai per poder treballar. Això sí, consideren que no la ciutat no ha capitalitzat l'èxit de grups el seu o d'altres com els Sarruga, companyies de les quals podria haver tret i podria treure molt més profit.

 

ACTUALITAT

19/02/19

radar-tram-badalona

Trànsit comença a instal·lar el radar per tram a Badalona

La mesura, de la qual es parla des de fa mesos, es farà efectiva les properes setmanes, quan els aparells s'acabin de verificar
Llegir l'article complet
CONVIURE

18/02/19

cicle-debat-badalona

‘Qui pensa Badalona?’, reflexions entorn la ciutat que volem

L’Associació Cultural L’Independent de Badalona ha organitzat un cicle de debats per pensar i repensar temes de ciutat com l’habitatge, la mobilitat o el consum responsable
Llegir l'article complet
MOBILITAT

15/02/19

som-mobilitat

El primer vehicle elèctric de propietat compartida arribarà a l’abril a Badalona

La cooperativa Som Mobilitat ha aconseguit el finançament necessari per comprar un vehicle sostenible a la ciutat que es posa a disposició de les persones sòcies de l’entitat
Llegir l'article complet
CONVIURE

14/02/19

taxi-badalona

Taxis “liles” gratuïts contra la violència masclista

Uns dos-cents taxis de Badalona identificats amb un llaç lila s’adhereixen a una iniciativa per transportar gratis a dones que hagin patit qualsevol tipus de violència masclista o situacions de perill
Llegir l'article complet