Olaya Marín - 02/10/18
En Joel arriba cada matí de la mà del seu pare a la llar d’infants Els Solets, situada al barri de Lloreda. A l’arribar l’esperen les tres educadores del centre i sòcies fundadores: la Irene, l’Iris i la Cristina. Després d’haver acabat els estudis i treballat com a educadores de suport, van decidir iniciar el seu propi projecte educatiu i van comprar aquesta escola bressol que, després de 10 anys d’activitat, es trobava tancada. En ser joves es van trobar amb dificultats i no sabien quin tipus d’empresa seria la més adequada per realitzar la seva activitat. Finalment, després de fer algunes reunions amb l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació de Badalona, un òrgan que dóna suport a les persones emprenedores, van decantar-se per crear una cooperativa, convertint-se així en la primera llar d’infants de Badalona amb aquest sistema.
Però no és l’únic que les diferència de la resta de guarderies de la ciutat, ja que s’allunyen de l’educació tradicional i aposten pel mètode educatiu de Montessori. Aquest sistema pretén desenvolupar les habilitats dels infants a través de l’ús de materials naturals i inespecífics, ja que així es pot aconseguir que cada nen o nena es recreï en si mateix segons el seu grau de desenvolupament. Mentrestant, les educadores tenen un paper d’observadores i estimuladores, ja que l’objectiu és que cadascú acabi guanyant autonomia. Segons explica la Irene, la directora de Solets, al prescindir de joguines amb llums i sons i utilitzar-ne objectes de fusta, silicona o suro, els infants han de desenvolupar certes habilitats per donar-li ús.
Això ha provocat que molts pares i mares se sentin atrets per aquest tipus d’educació, ja que dóna molta llibertat a l’infant, fa que evolucioni de manera més ràpida i que guanyi més autonomia. Així ho creu la Mireia, la mare del Joel, ja que la seva primera filla va anar a una altra llar d’infants. Ella explica que aquí es deixa al nen decidir què vol fer i aquest no es veu forçat a aprendre d’una manera determinada. Contràriament, amb la seva primera filla, es va trobar que la nena havia de seguir unes pautes més estrictes i mai la deixaven decidir. Afirma que el seu fill ha obtingut més autonomia a l’hora de dinar o cobrir necessitats bàsiques que la seva germana quan tenia la mateixa edat.
El centre va iniciar al setembre el seu segon any de vida i, com que no tenen a tants nens per fer grups per edats, van decidir fer classes heterogènies: això provoca que els més petits intentin imitar als grans i que els altres aprenguin a ser responsables. Les educadores creuen que aquesta barreja d’edat és molt positiva i aposten per seguir fent-la durant els següents cursos. A més, la seva intencionalitat des que van inaugurar la llar és estar a l’abast de tothom, donant la benvinguda a infants de totes les cultures, però també aquells que puguin presentar alguna diversitat funcional. Solets no vol ser un lloc on guardar els nens, sinó que volen convertir-se en un centre de referència a l’hora d’educar i fer que els nens evolucionin.
14/02/19
Taxis “liles” gratuïts contra la violència masclista