ESPORTS


“S'ha projectat de manera injusta una imatge sobre la Penya de descontrol i de coses tèrboles”


Parlem amb el president del Divina Seguros Joventut, Juanan Morales, sobre l'entrada de Scranton Enterprises, societat vinculada a la família Grífols, a l'accionariat del club, que es troba en procés d'ampliació de capitals


juanan-morales-president-penya-badalona
 El president del Club Joventut, Juanan Morales / Foto: Javi Torres


Javier Torres - 05/10/18         

twitter share   facebook share

La junta d'accionistes del Club Joventut de Badalona (de la Societat Anònima Esportiva) va aprovar fa pocs dies una ampliació de capital que suposa una nova etapa per a la institució badalonina. D'1,2 milions passaran als 4,8 milions d'euros, un increment d'uns 3,6 milions que obre la porta a l'entrada d'Scranton Enterpises, un grup inversor vinculat a la família Grífols, propietaris de la multinacional farmacèutica homònima. Parlem amb el president del Joventut d'això, de què suposarà per al club i també per a la ciutat.

 


Amb l'entrada de Scranton Enterprises, comencen la temporada més tranquils?

 

Estem contents. L'equip, a més de la qualitat, transmet energia i passió, i això es contagiarà a la nostra gent. Esperem que vagi bé, però els altres 17 equips pensen el mateix, que han fitxat molt bé i que els hi agrada molt el conjunt format. L'experiència de l'any passat ho demostra: això no és com comença, sinó com acaba.

 

L'ambient ha millorat des de la confirmació de la notícia?

 

És la culminació d'un procés que va començar l'any passat quan l'equip va canviar de dinàmica i va començar a guanyar partits. Estàvem pràcticament desnonats i vam passar a salvar la categoria amb molt bon joc, amb gent venint al palau. Tot va generar una il·lusió al voltant de l'equip, que jo crec que han reforçat els fitxatges i el rendiment en pretemporada. I no hi ha dubte que l'ampliació de capital va a més en aquesta direcció. Hem estat dos anys donant males notícies i ara ens hem posat a donar-ne de bones.

 

Què suposa econòmica per a la Penya?

 

Ens permet millorar molt la situació financera. Podrem liquidar en bona part deutes amb proveïdors i ens quedarà un petit fons de maniobra que ens permetrà fer coses necessàries per a l'empresa, com ara potenciar el màrqueting, optimitzar ingressos. Tenim moltes coses a millorar per a les quals necessitem un mínim de recursos amb els quals ara comptarem.

 

Fa un any, l'entrada d'un inversor d'aquesta importància era opció real?

 

Des que vam entrar al consell d'administració, vèiem la necessitat de netejar la motxilla que no ens deixava avançar, i això, sent realista, només ho podíem fer mitjançant un inversor extern, perquè l'activitat pròpia de l'esport no era suficient per a poder liquidar-ho. Hem parlat amb molta gent, gent interessada. Però al final creiem que hem escollit la millor opció, per la implicació de Scranton amb el que volem fer amb l'equip i el club. Ens coneixien, saben el que impliquen els valors de la Penya i no els volen canviar. Estan per la labor de garantir la viabilitat del nostre model de club, que aposta per la pedrera, per reforçar el talent juvenil. I això és molt important per nosaltres. Perquè posar-te en mans d'algú que no conegués en profunditat la filosofia de la Penya hagués estat una mica perillós.

 

Ells ja han expressat la seva voluntat de mantenir l'essència.

 

És la seva principal motivació. No només salvar la Penya, sinó mantenir-la tal com la coneixem.

 

Els jugadors podran sortir a jugar ara més tranquils?

 

Només tinc bones paraules per a ells, perquè l'any passat, enmig de dificultats esportives i econòmiques, van donar una lliçó de professionalitat. Van venir a treballar cada dia amb l'ambició d'aconseguir l'objectiu de la salvació, i ho van aconseguir. Però sí que és cert que si no estàs pensant que no t'han pagat aquest mes, que no et pagaran el mes següent, sinó que només estàs pensant en el teu treball, el rendiment és més senzill i tot surt més fàcil. Així que espero que aquest any això es noti més.

 


image1

Planter de la Penya, al Media Day / Foto: Javi Torres

 

Els socis i aficionats notaran l'entrada d'Scranton en alguna cosa?

 

Estem donant la informació als nostres accionistes, hem fet públic tots els detalls d'operació, i hem de treballar per enfortir la Penya. No hem de posar nous cognoms ni treure'ls. Simplement tenim uns nous accionistes que estan alineats amb la nostra idea de cap a on ha d'anar la societat. Ni es canviaran els noms de les coses ni res. Jo el canvi positiu que espero veure aviat és que tot el talent que generem es pugui quedar amb nosaltres, i això ajudi al fet que l'equip estigui millor esportivament.

Retenir el talent més temps serà un dels efectes de millora?

Sent conscients que, per la nostra filosofia, la Penya sempre serà un club venedor, una cosa molt diferent és ni tan sols poder posar els jugadors en l'aparador, per dir-ho de forma anàloga. Hem tingut jugadors de talent com Vives, Abalde o Suárez que, si haguessin estat en el nostre equip més temps, haurien variat la situació esportiva. La seva sortida va reportar uns diners a la Penya que en aquell moment eren fonamentals, i tampoc els hi pots demanar heroïcitats si no els pots retenir.

I què espera Scranton de la Penya?

Que el model que a ells els hi agrada i que els ha animat a sumar-se al projecte es mantingui: seguir sent referent en formació de jugadors. Cada club té el seu model, però a nosaltres ens agrada el nostre, i a Scranton també.

La gestió empresarial variarà a partir d'ara?

De fet, en la junta general ja es va aprovar que hi hagi tres nous membres al consell d'administració designats per Scranton. Però la seva voluntat no és la de canviar les coses, sinó la de sumar. Ells saben que el tema del bàsquet ho tenim controlat, i en l'àmbit de gestió empresarial ells poden aportar molt i ho faran, per solucionar a poc a poc mancances que puguem tenir per falta de recursos o de disponibilitat.

Ha comentat aquests dies que una de les assignatures pendents de la Penya és el màrqueting.

La marca Joventut de Badalona està per sobre de la seva realitat del dia a dia. La nostra experiència ens diu, i estudis que hem fet així ho reflecteixen, que la Penya sempre està vinculada a valors positius, no tenim 'haters'. És veritat que no som el primer en el cor de la immensa majoria, però sí que tenim un lloc en el cor de molta gent. Més enllà de la realitat esportiva, el que representem és apreciat per les persones, i hem de ser capaços d'obtenir més ingressos mitjançant l'associació de marques que vulguin vincular la seva imatge a la qual projectem nosaltres. Ja no només pel que fa a la inserció publicitària en un anunci o en la samarreta, que també, sinó també buscar socis. Aquí tenim molt camí per recórrer, en el patrocini emocional, no sé si dir-ho així.

 

 

palau-olimpic-badalona

 

Tot i l'arribada d'Scranton, la vinculació a l'Ajuntament continua.

 

I és fonamental. Ha vingut un grup empresarial seriós per ajudar-nos i acompanyar-nos a créixer, però el nostre discurs de vinculació amb la ciutat no ha canviat. El club pot ser una eina, probablement la més poderosa que tingui la ciutat per donar a conèixer la seva realitat i el seu projecte. Hem d'aconseguir que els habitants de Badalona, siguin o no aficionats al bàsquet i al Joventut, se sentin orgullosos de què la ciutat albergui una entitat com nosaltres, que és coneguda nacionalment i internacionalment, a més per la projecció d'uns valors positius. És cert que nosaltres demanem col·laboració a la ciutat, però també que la ciutat ha de treure profit de què la Penya estigui a Badalona.

Creu que les tensions dels darrers anys i les ajudes de l'Ajuntament poden haver despertat cert recel entre part de la població de la ciutat?

Tant en l'àmbit personal, amb el govern anterior com amb l'actual, tenim una excel·lent relació i comunicació. Jo crec que ells entenen els plantejaments que els hi fem, i en la seva majoria els comparteixen, però és cert que el tracte amb l'administració té una sèrie de complexitats i de servituds que fa que les coses, per motius a primera vista inexplicables, es bloquegin i es parin, i això en situacions d'extrema necessitat genera molta tensió. Però jo crec que l'Ajuntament és conscient del valor que té la Penya per a la ciutat, i tinc l'esperança que la majoria d'habitants sàpiguen apreciar-ho també. És veritat que moltes vegades parlem d'intangibles, però jo crec que el fet que Barcelona tingui un teatre del nivell del Liceu, per exemplificar-ho, suma a la ciutat, més enllà que vagis o no a l'òpera. I no vull endur-me un mastegot per la comparació (riu). Jo crec que existeix un consens sobre la necessitat de recolzar això i preservar-ho.

La millora de la situació econòmica ajudarà a destensar o relaxar la relació amb l'Ajuntament?

Espero que tregui una mica de dramatisme a la situació, però en cap moment podem parlar de relaxació, perquè el treball que ens queda per davant és gran i ha de ser així, també pel que implica el control dels diners públics. Moltes vegades ens han dit, ja sigui des de l'esfera política o no: 'És que nosaltres volem fer bé les coses'. Coi, i nosaltres! Crec que s'ha projectat de manera injusta una imatge sobre la Penya de descontrol i de coses tèrboles que no correspon en absolut a la realitat. Perquè els diners que entren són on són, no hi ha més. És evident que les coses s'han de fer bé i que són complexes. I faríem malament a relaxar-nos.

Quin és l'objectiu a nivell de club i a nivell esportiu aquesta temporada?

Seguir treballant amb nens i nenes i ensenyar-los l'amor per l'esport i a jugar al bàsquet, i que els que tinguin més talent arribin el més lluny possible. Quant al primer equip, obtenir el més ràpid possible les victòries que ens allunyin de la zona de perill (unes 12), perquè no ens podem oblidar dels mals moments dels dos últims anys. I en l'àmbit econòmic, una vegada allunyats del dramatisme de la liquidació i desaparició, que la temporada passada va haver-hi moments en els quals era una realitat, no era una amenaça, ser capaços de millorar el que cal millorar perquè el club sigui el més autosuficient possible. Ara que sembla que disposarem d'algunes eines per fer-ho, dependrà de l'habilitat del consell i dels treballadors poder utilitzar-les correctament. L'any passat ens ha adobat a tots. Ara que tenim l'experiència, utilitzem-la per no anar cap a on no toca.

 

 

ACTUALITAT

24/05/19

juan-miguel-lopez-ciudadanos

“Volem un govern constitucionalista que deixi estar tot aquest cercle viciós de la independència”

Entrevistem a Juan Miguel López, candidat de Ciutadans a l'alcaldia de Badalona per les properes eleccions del 26 de maig
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

casal-dels-infants

Més recursos per a les necessitats dels barris i més oportunitats pels seus infants

El Casal dels Infants ha elaborat un recull de propostes de cara a les eleccions municipals del 26 de maig que consideren prioritàries per poder aconseguir uns barris més justos i amb més oportunitats
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

plataforma-sense-sostre

La plataforma Badalona Acull reclama a les candidatures més polítiques d'inclusió i cohesió

El col·lectiu de defensa dels drets de les persones migrades i refugiades va fer arribar les seves propostes als partits que es presenten a les eleccions d'aquest diumenge i conclou que només les recullen de forma integral Badalona en Comú Podem i la Badalona Valenta
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/05/19

david-torrents-badalona

“L’objectiu de ciutat hauria de ser que la Badalona Valenta, els Comuns i nosaltres poguéssim obtenir 14 regidors”

Entrevistem a David Torrents, candidat a l'alcaldia per Junts per Catalunya-Badalona en les properes eleccions municipals del 26 de maig
Llegir l'article complet