FUTBOL SALA


Trencar barreres per gaudir del futbol sala


L'A.E. Badalonès inaugura el curs 2018-2019 de futbol sala adaptat amb la quarta edició del seu torneig de pretemporada, la ja tradicional Diada de Futbol Sala Adaptat


futbol-sala-badalones
 Els jugadors de l’A.E. Badalonès amb l’alcalde i el coordinador d’Esports de l’Ajuntament / A.E. Badalonès


Augusto Magaña - 05/10/18         

twitter share   facebook share

El passat diumenge es va celebrar, a les pistes poliesportives de la plaça del Gas, la IV Diada de Futbol Sala Adaptat per a nens i nenes amb paràlisi cerebral. Aquest torneig de pretemporada està organitzat per l'Associació Esportiva Badalonès (AEB) i serveix cada any per donar el tret de sortida a la temporada.

 

A la trobada van participar també l'Adiam Racing de Pineda de Mar, el FS Castelldefels, el Disport FC i l'EF Viladecavalls, què juntament amb l'AEB són els cinc equips catalans de futbol que formen part de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC).

 

El director Esportiu de l'AEB, Xavier Forts, explica que aquesta diada l'organitzen des de fa quatre anys ja i consisteix en 'una matinal de futbol sala totalment lúdica', on preval la convivència per sobre de la competició. Des de les 9.00 h i fins a les 13.00 h els nens i nenes van disputar sense parar una sèrie de partits entre tots els equips, els quals van estar acompanyats també per un esmorzar conjunt i altres activitats.

 

Forts destaca la presència durant la jornada de l'alcalde de la ciutat, Álex Pastor, i el coordinador d'esports de l'Ajuntament, Jordi Ferron, que van ser els encarregats de lliurar els trofeus a tots els equips participants. 'Vam tenir la sort que va vindre l'alcalde de la ciutat i això també a les famílies els hi reconforta perquè com a mínim veuen que estan per ells', assenyala el director esportiu de l'AEB.

 

D'una iniciativa familiar a un projecte de club

 

L'AEB té cinc seccions diferents, amb esports que van des del bàsquet fins al patinatge artístic i les arts marcials. Des de fa cinc anys van assumir el repte d'encetar el projecte de construir un equip de futbol sala adaptat. L’equip ha aconseguit bons resultats i la temporada passada es van adjudicar la Lliga Catalana de Futbol Sala que organitza la FECPC, la qual ja havien guanyat la temporada 2015-2016.

 

La iniciativa, explica Forts, va néixer d'un grup de mares i pares de nens i nenes amb paràlisi cerebral, que van apropar-se al club per demanar que els acollissin per tenir un espai on practicar esports. 'Eren un grup de famílies que es reunien amb els seus fills i que estaven entrenant a una escola pública a una pista de sorra, al ras i sense sostre. Les condicions no eren ni les normals ni les lògiques', assenyala el director esportiu de l'AEB.

 

La secció de futbol sala adaptat va començar amb dotze jugadors i ara tenen més de vint. Cada setmana entrenen a una instal·lació coberta al Màgic de Badalona. L'AEB es fa càrrec del lloguer de les instal·lacions —amb el patrocini de l'empresa badalonina Badagres— així com de pagar les llicències federatives dels jugadors, la mútua i la vestimenta esportiva que els nens fan servir a les competicions. 'Són una secció més de la nostra associació esportiva, amb tots els drets', subratlla Forts.

 

Els nens que participen en l'equip tenen edats que van des dels 7 anys fins als 17. 'El club disposa de dos monitors especialitzats que cuiden d'ells i que es reparteixen la feina entre grans i petits', explica Forts. Un d'aquests monitors, Raúl Carrillo, també és discapacitat i juga a la categoria sènior de la selecció catalana. L'experiència i l'exemple de l'equip tècnic ha fet que també tres jugadors de l'AEB puguin jugar a la selecció catalana, dos d'ells a la sub-20 i un a l'absoluta.

 

A punt per començar la nova temporada

 

La trobada d'aquest passat diumenge és el primer pas pel començament de la nova temporada, que arrenca el desembre i acaba el juny. De moment, els equips ja s'entrenen setmanalment per preparar-se. Forts ressalta que 'els entrenaments són el que més fa il·lusió als nens i nenes', perquè suposen entrar en una dinàmica d'equip que els hi permet superar-se a si mateixos.

 

Forts assenyala que la competició no es juga cada setmana, com un torneig a l'ús, sinó que es fan unes 5 o 6 trobades a l'any a cadascuna de les ciutats seu dels equips inscrits, que s'enfronten entre ells. A Badalona aquestes trobades es juguen al pavelló de Montigalà. A més, la FECPC també té una competició de copa, que se celebra durant un cap de setmana en el qual tots els equips s'enfronten entre ells i surt un guanyador.

 

'Encara que no sigui una competició reglada de cada setmana, els resultats i progressions dels jugadors dintre de les seves discapacitats estan molt parelles a allò que podria ser qualsevol altre tipus de federació d'altre esport', apunta el director esportiu de l'AEB.

 

Forts explica que el reglament pel futbol sala adaptat no té tantes diferències respecte al de futbol sala tradicional. Una de les poques diferències que hi ha és pel que fa a la confecció dels equips, ja que, com informen des de la FECPC, els jugadors es classifiquen en categories segons el seu grau de discapacitat: a la categoria 1 es troben aquells jugadors que tenen un grau de discapacitat molt alt, a la 2 aquells que tenen un grau mig i a la 3 aquells que tenen un grau baix.

 

Des de la FECPC expliquen que durant un partit a cada equip sempre hi ha d'haver com a mínim un jugador de categoria 1 i no poden haver-hi més d'un de categoria 3. D'aquesta manera s'aconsegueix donar a tots l'oportunitat de jugar, sense importar el grau de discapacitat que tinguin.

 

A partir d'aquest any, la FECPC canviarà el funcionament de les divisions de les lligues de futbol adaptat. Fins a la passada temporada, el futbol sala adaptat tenia dues categories: la de promoció i l'absoluta. A partir d'aquesta temporada, en canvi, els nens i nenes fins als 17 anys jugaran a la lliga de futbol sala, mentre que els adults jugaran a futbol 7 (és a dir, a la gespa en lloc d'un pavelló). L'AEB de moment només disposa d'equip de futbol sala, però Forts assegura que intentaran tenir un equip d'adults preparat per aquest any, tot i que encara estan en fase de projecte.


ECONOMIA SOCIAL

17/12/18

cooperativisme-badalona-la-moral

Una aplicació mòbil rescata la història cooperativista de Badalona

L’aplicació Ruta Coop BDN ha estat ideada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. A través d’un mapa, ens mostra set edificis on es situaven les cooperatives
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/12/18

activitats-nadal

Nadal omple d'activitats els carrers de Badalona

Fem un recull d'algunes de les principals activitats i atraccions lúdiques que hi haurà les properes setmanes a la ciutat
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

14/12/18

ocupacions-badalona

Sense cap alternativa més enllà de l’ocupació

L’ocupació d’habitatges buits és la única opció per dormir sota un sostre per a moltes famílies que viuen a Badalona i que han patit desnonaments o pujades abusives en el lloguer dels seus pisos
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

13/12/18

casa-de-la-vila

La Casa de la Vila es transforma en un 'Escape Room'

Es tracta d'una de les activitats del programa de Nadal, encaminada a donar a conèixer la història de l'edifici, entre d'altres qüestions
Llegir l'article complet