TEATRE I MÚSICA


Vint anys de gresca familiar amb La Tresca


El grup badaloní de música per a tota la família està d’aniversari i aquest diumenge celebrarà una festa plena d’espectacles i jocs a la Rambla de Badalona (Roca i Pi)


la-tresca-badalona
 La Tresca, al seu local d'assaig / Silvia Rodríguez


Silvia Rodríguez Gómez - 05/10/18         

twitter share   facebook share

Vint anys animant a les festes majors, trobades d’esplai i associacions, festes escolars, i també pujant a escenaris més exigents, en teatres i festivals infantils. Vint anys anant amunt i avall per tota Catalunya, recorrent places, fent ballar i cantar a infants, mares, pares, avis i àvies, amb una intenció clara: fer gaudir, fer gresca, i emocionar a grans i petits. Aquest cap de setmana, La Tresca i la Verdesca compartiran amb Badalona els seus vint anys de vida amb una festa a la Rambla,  a l’alçada de Roca i Pi, que durarà tot el dia. Espectacles, jocs, dinar comunitari i molt art i gresca per a tota la família.

 

La Tresca i la Verdesca són el Claudi Llobet, el Toni López i el Jordi López. Tres guitarristes cantaires “en essència” que han evolucionat cap a un món de sons que van des de l’acordió i les percussions a les flautes i harmòniques. Composen les seves pròpies lletres i han publicat tres discs, pels quals passegen tot un munt de personatges varis i animalons, protagonistes d’històries plenes de continguts per a tots els públics. “Una de les coses que ens diuen les famílies és que quan posen el nostre disc al cotxe, gaudeixen tots”, diu el Toni, que junt amb el Jordi, són de Llefià; encara que el Claudi és de Sants, aquest grup es considera de Badalona i té el seu espai d’assaig al centre de la ciutat.

 

Ara fan centenars de bolos per tota Catalunya, encara que també actuen a la resta d’Espanya, sobretot a Balears, però no obliden que van agafar empenta a Badalona, ja que als seus començaments, al 1998, La Tresca i la Verdesca tocava molt en l’àmbit del lleure i el món associatiu de la ciutat. De fet, els tres integrants del grup eren monitors de lleure en caus, i d’aquí va créixer la llavor cap a la animació infantil. “La música era una de les eines educatives amb les quals treballàvem amb els infants. Va ser molt evident utilitzar aquestes eines per ser animadors i fer espectacles infantils, perquè ens ho demanaven des de les nostres agrupacions i d’altres que ens coneixien” explica el Jordi. En poc temps, recorden, el boca orella va començar a funcionar i els contractaven per fer espectacles. Pocs anys després de començar, van decidir deixar les seves altres feines per dedicar-se íntegrament a la música familiar i l’animació. “Va ser molt exponencial, perquè al cap de deu anys ja estàvem fent 150 bolos l’any”, rememora el Jordi.

 

En aquests últims anys, reconeixen, hi hagut un esclat important de demanda d’espectacles adreçats al públic familiar. “De cop i volta hi ha una ànsia cultural familiar, però en alguns moments, i per part dels programadors, ve amb una aureola de modernitat tipus Sónar Kids... i molt sovint és modern però buit de contingut” opinen el grup. “Ens hem hagut d’actualitzar molt, encara que ja era la inèrcia que portàvem com a grup, i hem encaixat en alguns festivals i hem aconseguit entrar en aquesta nova ona de necessitats d’espectacles familiars, reconeguts a més a més amb premis importants”, diuen.

 

Aquesta nou àmbit d’actuacions del grup es va materialitzar al 2011 amb el seu apropament al món del teatre, amb l’espectacle ‘Per un instant’, creat juntament amb la companyia de teatre Xirriquiteula, també de Badalona. “Nosaltres posàvem les cançons i ells ens van dirigir i van fer l’escenografia, perquè no coneixíem el llenguatge teatral. A partir d’aquí sí que vam començar a veure que la gent pagava per veure’ns, cosa que en els nostres primers deu anys, ningú va pagar mai una entrada per escoltar-nos” afegeix en Toni. “El que et dona el carrer no t’ho dona una sala, però teníem ganes de fer les nostres cançons des del teatre, en silenci. Fer música al carrer vol dir que a vegades no t’estan escoltant”. Així mateix, el Jordi assenyala que el teatre i els espectacles d’interior van aconseguir posar la música en el centre d’interès del seu públic “més enllà de l’animació”, encara que, tal com assegura, tastar el teatre també els dona més il·lusió quan tornen al carrer “a la batalla d’una tarima en mig d’una plaça, i et tornes a enamorar d’aquesta feina”. Després van venir d’altres espectacles, amb l’últim dels quals ‘La nena dels pardals’, amb la companyia Teatre al Detall, han rebut prestigiosos premis del sector.

 

A més dels espectacles adreçats al teatre, La Tresca i la Verdesca tenen diverses propostes de carrer, actuacions que potencien més la música, en uns casos, o el jocs en d’altres. Una de molt especial és ‘Zum’, un espectacle en el qual els tres músics es vesteixen d’abelles... I és que aquest grup té una passió personal pel món apícola, tal com el seu nom indica. “Trescar és el camí que fan les abelles del rusc a la flor, i la nostra filosofia queda plasmada amb el món de les abelles: són treballadores, es comuniquen a través de les danses, fabriquen una cosa molt dolça, i treballen de forma comunitària”, sintetitza el Claudi.


image1

 

Festa de germanor

El que pensaven que seria una festa que ells oferien per celebrar els seus vint anys de vida, finalment “és un regal” que molts artistes i entitats que els acompanyen des de l’inici volen fer a la Tresca. Des de les 11 del matí i fins al vespre, un munt d’artistes es deixaran caure per la Rambla de Badalona per commemorar l’aniversari de La Tresca, oferint música, jocs manipulatius, titelles, dibuix... Però també hi haurà un escenari obert per a tot aquell que vulgui pujar i dir la seva, i per suposat, a la tarda La Tresca oferirà un concert.

 

A més a més, els beneficis del bar seran per la Fundació Ateneu Sant Roc i el Grup de Solidaritat És l’Hora, de Sant Adrià. La mítica Pastisseria Comas serà l’encarregada del pastís, i haurà berenar tradicional amb pa amb oli i sucre i pa amb vi i sucre per als més llaminers.

 

Si algun despistat no pot celebrar l’aniversari de La Tresca aquest diumenge, a l’abril actuaran al Zorrilla amb el seu darrer espectacle ‘La nena dels pardals’, amb Teatre al Detall.

TEATRE I MÚSICA

16/06/19

inauguracio-muba-2019

El Muba, un nou espai per aprendre i gaudir de la música a Badalona

La inauguració de les noves instal·lacions es va celebrar divendres passat, 14 de juny, al vespre, amb una festa que va aplegar més d’una setantena de persones.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet