TEATRE I MÚSICA


Música en directe per fer front als dilluns


L’Escola de Música Moderna de Badalona oferirà concerts gratuïts cada dilluns al seu local amb la participació de músics professionals, alumnes i professors


escola-musica-badalona
 Músics de l’escola actuen al concert inaugural del curs / Augusto Magaña


Augusto Magaña - 08/10/18         

twitter share   facebook share

Des d’aquest 1 d’octubre i fins a finals de desembre, Badalona disposarà d’un nou espai de música en directe. Cada dilluns, l’Escola de Música Moderna de Badalona (EMMB) obrirà les seves portes al públic i oferirà concerts gratuïts al seu local al Centre Cívic Dalt de la Vila. La iniciativa, anomenada “Per fi és dilluns. Concerts a l’EMMB!”, portarà a la ciutat músics professionals de diversos estils i mostrarà també el talent dels professors i alumnes de l’EMMB.

 

El cicle de concerts ha començat aquest 1 d’octubre amb la festa d’inauguració del curs 2018-2019 de l’escola, on actuaran alumnes i professors, i continuarà aquest 8 d’octubre amb l’actuació de jazz del Gorka Benítez Trio. També actuaran Ana Rossi i Marta Roma, la Big Band de Badalona, el Trio Barril, Rita Payés i Toni Sigi, així com l’agrupació Freenètics. El director de l’EMMB, Ramón Montoliu, explica que no han volgut tancar la iniciativa a cap estil musical en concret, sinó que la idea és poder oferir un espai “el més variat possible”.

 

Montoliu assenyala que aquestes primeres actuacions, les que es faran fins al desembre, són només la primera tanda i que la intenció és que es converteixi en un espai permanent de música en directe de petit format a la ciutat. Els primers convidats, assegura Montoliu, són gent professional que “sabem de la seva vàlua musical i hi ha un cert contacte personal que facilitava la primera gestió”, però que a partir d’això intentaran ampliar el ventall de gent i estils musicals. “És un espai obert a Badalona per qualsevol músic que vulgui venir aquí, igual que és obert a qualsevol públic”, ressalta.

 

Per aconseguir obrir aquest espai, l’EMMB ha obert a la seva pàgina web un formulari perquè qualsevol persona que vulgui tocar al cicle ho pugui fer. “És un cicle de concerts que fem aquí amb un esforç nostre personal d'organitzar-ho, però no pensant cap a dins de l'escola, sinó pensant cap a fora de l'escola”, apunta Montoliu.

 

Lluitar contra la manca d'espais musicals a Badalona

 

Una de les principals motivacions de l’escola per fer aquest cicle de concerts ha estat la de donar als seus alumnes un espai per poder tocar i escoltar música de qualitat. “La gent que estudia i que toca no té gaires oportunitats per tocar a la ciutat. L’activitat musical té molt més de sentit i va guanyant qualitat a mesura que hi ha espais per tocar. A Badalona fan falta molts”, assegura Montoliu.

 

D’aquesta manera, els concerts de l’EMMB volen també ser un espai per a la ciutat i pels seus veïns: “Volíem que Badalona tingués més espais, no necessàriament de gran format, sinó llocs petits on la gent se senti acollida i que sigui una música de qualitat”, assenyala Montoliu.

 

Aquests tipus d’ofertes culturals, segons el director de l’EMMB, són molt necessàries per a la ciutat, ja que “a Badalona no hi ha una excessiva activitat musical”, tot i que “hi ha tants bons músics des de fa tant de temps”. Montoliu explica que aquesta manca d’espais musicals a la ciutat es deu, entre altres raons a la proximitat de Barcelona. Però també es deu a la manca d’infraestructures públiques per promocionar la música.

 

Montoliu destaca que, per exemple, Badalona no té un auditori o petit auditori, quan altres ciutats amb menys població sí que en tenen. I no només això, sinó que també hi ha associacions i organitzacions que promouen la música que moltes vegades s’han trobat amb problemes per aconseguir espais públics per poder fer les seves activitats, segons el director de l’EMMB. “Hi ha una qüestió de diners i de què l’Ajuntament consideri que és una cosa a tenir en compte dintre de la inversió municipal”, assenyala.

 

A tot això se suma el fet que, com comenta Montoliu, “els espais privats també ho tenen molt difícil pel que fa als permisos” i per mantenir una oferta estable de música a Badalona. És per aquest motiu, que l’EMMB vol aprofitar els seus espais, tot i ser reduïts, per respondre a la manca de llocs privats i municipals que es dediquin a promocionar la música de la ciutat. “Esperem que aquests concerts funcionin per demostrar que Badalona pot ser un petit lloc d’atracció musical, que hi ha públic i que no tot ha de quedar-se centrat a Barcelona”, assegura Montoliu, que espera també que aquesta iniciativa pugui animar a l’Ajuntament a obrir i cedir espais per fer música, així comque s’obrin nous locals privats i es promocionin concerts a la ciutat.


 

L’eterna demanda d’un nou edifici per l’EMMB

 

escuela-musica-badalona-concerts
Ramón Montoliu durant la inauguració del curs de l’EMMB / A.M.

 

L’Escola de Música Moderna de Badalona (EMMB) ha hagut d’adaptar el calendari i els horaris dels seus concerts a la disponibilitat d’espais que tenen. El director de l’escola, Ramón Montoliu, explica que els concerts es fan a la sala d’actes de l’EMMB, que és una sala petita i a la qual també es fan classes. Les circumstàncies de l’escola han fet que l’únic forat disponible per fer els concerts fos els dilluns una vegada acabada les classes. Tot i això, els professors van trobar que els dilluns podien ser una bona opció, ja que els músics professionals tenen més disponibilitat. “Sembla un dia com maleït i això és com donar-li la volta”, assenyala Montoliu.

 

L’EMMB té al voltant dels 350 alumnes i no hi caben més. Montoliu explica que l’espai que tenen és molt petit i per això molta gent que voldria estudiar a l’escola s’ha de quedar fora. Aprofiten tots els espais disponibles: els professors i el director no tenen despatxos, ja que a totes les sales es fan classes. Montoliu assenyala que l’escola necessita créixer molt físicament, per donar l’abast a la demanda d’alumnes, i assegura que des de fa molts anys que demanen un edifici nou.

 

“La majoria de municipis de Catalunya tenen una escola de música municipal en un edifici ben fet i allà tenen un auditori amb bones condicions acústiques i de comoditat pel públic. A Badalona, amb la dimensió que té i amb la tradició que té de músics i la tradició que té el conservatori i l'escola, no té això. Doncs, estaria bé. És una demanda que faig per la ciutat de Badalona”, apunta el director de l’EMMB.

 

Montoliu ressalta que l’escola es troba a la seva actual ubicació des de fa més de 33 anys i que des de ja fa aproximadament vint anys que porten demanant a l’administració local que es facin reformes o petites ampliacions. El director de l’escola assegura que des del Patronat de la Música de Badalona s’han fet diverses promeses al llarg dels anys, com la de construir un edifici nou on s’ubiqui tant el conservatori com l’escola.

 

Montoliu fins i tot explica que s’ha parlat amb arquitectes i s’han fet enquestes que s’han deixat sobre la taula dels diversos regidors i alcaldes que han anat passant durant els últims vint anys, però sense obtenir cap resultat positiu. “Demanat està, moltes vegades i des de fa molt de temps. Algun dia arribarà, no ho sé”, assegura el director de l’EMMB.

TEATRE I MÚSICA

16/06/19

inauguracio-muba-2019

El Muba, un nou espai per aprendre i gaudir de la música a Badalona

La inauguració de les noves instal·lacions es va celebrar divendres passat, 14 de juny, al vespre, amb una festa que va aplegar més d’una setantena de persones.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet