MIGRACIONS


Badalona afronta també l'increment de menors migrants no acompanyats


Només a la ciutat s’han obert dos nous centres de primera acollida per a infants migrants sense referents familiars a Catalunya en l’últim any. Tots dos tenen les seves places ocupades al 100%


menors-immigrants-badalona
 Alguns dels joves que viuen al centre de primera acollida de Badalona / Augusto Magaña


Augusto Magaña - 09/10/18         

twitter share   facebook share

Des de principis de l'estiu, Catalunya ha experimentat un fenomen migratori que tot i no ser nou sí que ha augmentat considerablement respecte als dos últims anys: l'arribada de menors migrants no acompanyats. Més de 2.156 infants migrants sense referents familiars han arribat a Catalunya enguany, segons dades de l'informe que el Síndic de Gregues va presentar al Parlament a finals de setembre. Una xifra molt més gran que les 1.489 arribades que es van detectar el 2017 i més del triple de les que es van produir el 2016.

 

El creixement exponencial d’aquest fenomen ha posat contra les cordes a la Generalitat de Catalunya i en especial a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Des de juny de 2017 s’han agut de crear al voltant de 2.047 places noves de centres de primera acollida i altres recursos (com pisos assistits i serveis d’acompanyament especialitzat) per fer front a la demanda. Això ha suposat un increment del 75% en el nombre de places gestionades per la DGAIA, un gran esforç que ha estat reconegut pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i que ha exigit també la coordinació entre administracions locals i autonòmica.

 

Badalona disposa actualment d’una trentena de places de primera acollida per menors no acompanyats. Estan repartides en dos centres que han obert aquest 2018. El darrer va obrir aquest mateix estiu, de fet. Tots dos són gestionats de forma delegada, però depenen de la DGAIA i s’han posat en marxa per donar resposta al recent augment de menors nouvinguts. Un d’aquests centres disposa de 18 places i l’altre de 12, ocupades al 100%.

 

A banda dels centres, existeix a la ciutat un pis amb majors de 18 anys, amb quatre places. La DGAIA també disposa d'un centre d'acollida amb 25 places; un Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) amb unes 40, i una casa d'infants amb vuit llocs més.

 

Centres d’acollida insten a agilitzar la regularització administrativa dels menors migrants

 

La cooperativa ISOM gestiona 120 places de primera acollida per infants migrants no acompanyats al Barcelonès i el Maresme. D’aquestes, 18 es troben a un centre de Badalona, que va obrir les seves portes a mitjans de juliol a causa de la necessitat urgent de noves places per atendre la demanda.

 

Al servei de primera acollida que gestionen a Badalona, ISOM atén a joves que acaben d’arribar al país i que són derivats per la DGAIA. El responsable dels serveis de primera acollida d’ISOM, Jordi Pros, senyala que els joves que atenen procedeixen principalment del Marroc i, en menor mesura, de l’Àfrica subsahariana.

 

Aquests menors arriben moltes vegades a Catalunya des d’altres comunitats d’Espanya, sovint amb només una muda de roba i el seu mòbil. Les seves principals demandes, segons Pros, són la regularització administrativa, l'aprenentatge de l'idioma i l'accés a formació o a inserció laboral.

 

'Vénen amb un projecte de futur molt clar i s'impliquen molt en ell. El que s'està intentant és que tots tinguin una sortida i puguin fer ús dels recursos públics igual que la resta de joves. El seu desenvolupament està sent força positiu, per tant creiem que el procés d'integració va bé', assegura Pros.

 

Al centre que ISOM gestiona a Badalona, així com a tots els serveis de primera acollida, s’acullen als menors immigrants durant un termini d’entre els seixanta i els noranta dies. En aquest període de temps, els 12 educadors i integradors socials que hi treballen s’encarreguen d’elaborar una proposta tècnica per a aquests joves.

 

Després de passar pel servei de primera acollida, aquests menors són derivats a Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE), a pisos assistits, albergs o poden també quedar-se en algun dels centres de primera acollida fins que arribin a la majoria d’edat.

 

Pros ha destacat que les 120 places que gestionen per a joves migrants sense referents familiars es van crear totes només en aquest últim any. Abans, la cooperativa només gestionava 54 places per a joves tutelats en general: un 30% de les que tenen ara. Segons Pros, això és una clara evidència de l’augment del flux migratori en l’últim any.

 

Aquest increment en l’arribada de menors migrants no només ha saturat el sistema de protecció, sinó també el sistema educatiu i formatiu, ressalta el responsable de primera acollida d’ISOM. La cooperativa s’ha trobat amb què els hi costa molt trobar recursos formatius i d’inserció laboral perquè els menors que atenen puguin donar sortida als seus projectes de vida.

 

Les traves burocràtiques per regularitzar la seva situació administrativa són el principal obstacle, segons Pros, per facilitar l’accés d’aquests infants migrants als recursos educatius i laborals. Per això, des d’ISOM demanen a les administracions “més rapidesa en els tràmits de documentació”. Tot i això, recorden que no és una tasca que correspongui a la DGAIA, sinó que exigeix una major coordinació entre administracions.

 

'La situació administrativa sense resoldre fa que sigui més difícil que aquests joves puguin accedir a recursos formatius i socials. Agilitzar els tràmits de documentació facilitaria el treball del nostre equip educatiu i milloraria també les oportunitats d'aquests joves', assegura Pros.


ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

28/05/19

que-l-escola-t-acompanyi

L'escola com a espai per descobrir-se i compartir

El Centre Sant Jaume implica col·legis, entitats i teixit comunitari en el projecte ‘Que l’escola t’acompanyi’ per lluitar contra l’absentisme
Llegir l'article complet