MOVIMENTS SOCIALS


Una entitat de Badalona ajuda a construir la primera escola d'un poble del Senegal


L'associació La Rotllana recapta fons per edificar un centre educatiu a Gumal, una localitat de poc més de mil habitants a l'est del país africà


rotllana-badalona-escola-gumal-senegal-africa
 L'escola provisional que La Rotllana va construïr al poble de Gumal (Senegal) | Foto: La Rotllana


Augusto Magaña - 23/04/18         

twitter share   facebook share

Gumal és un poble de poc més de mil habitants a l'est del Senegal. No té edifici públic, ni equipament comunitari, ni dispensari de salut. Però al gener de 2017 aquest petit poblat africà va complir el seu somni de tenir una escola, després de tants anys. Tot gràcies a La Rotllana, una associació sense ànim de lucre que el 2016 va recaptar fons per fer una construcció provisional amb materials rudimentaris. Ara aquesta entitat de Badalona es troba enmig d'una campanya per recaptar 17.000 euros amb els què volen construir una nova escola que pugui suportar les pluges torrencials i la calor extrema de Gumal.

 

El secretari general de La Rotllana, Salvador Periago, explica que la iniciativa va néixer a partir de l'Associació per al Desenvolupament de Gumal, una entitat de senegalesos que viuen a Espanya. Ells es van posar en contacte amb La Rotllana i els van proposar invertir en l'educació d'aquest poblat, com una manera de contribuir a frenar la migració forçosa i millorar la qualitat de vida a les poblacions d'origen. 'A ells els agradaria poder tenir els mínims de qualitat de vida per no haver de marxar i no dependre de que algú enviï diners', assenyala Periago.

 

Aquesta col·laboració va aconseguir que a principis de 2017 el govern senegalès enviés al primer professor de Gumal. Però la instal·lació actual és massa precària per als mesos de pluges i els 45º centígrads de mitjana durant la temporada seca. 'Vam començar amb una escola molt rudimentària i ara hem decidit fer un pas més i construir una escola més estable', assegura Periago.

 

Per a aquest nou edifici La Rotllana necessita recaptar 17.000 euros. Ara a finals d'abril una representació de l'associació viatjarà fins al Senegal, per començar la construcció de la primera fase del projecte abans que comenci la temporada de pluges.

 

Durant l'abril, La Rotllana realitzarà diverses activitats per recaptar fons. El dia de Sant Jordi, per exemple, l'entitat té preparada una venda solidària de llibres i roses. L'associació té, a més, algunes iniciatives que ja estan en marxa, com la col·laboració amb els alumnes de l'Institut Júlia Minguell, que organitzen cantines solidàries per recaptar fons.

 

Periago assenyala que 'oficialment encara no s'han tancat els números' de la quantitat de diners que porten recaptat fins ara, ja que moltes són 'iniciatives que encara estan en marxa'. A la seva web, de moment, apareixen recol·lectats prop de 1.900 euros.

 

Periago reconeix que 'la situació a l'Àfrica és molt dolenta pel que fa a la qualitat de vida' i que el que poden fer ells com a entitat “és una cosa molt petita”. Però, tot i així, considera que és una feina important, ja que 'la gent de Gumal està molt contenta'. 'Fa molt de temps que estem donant-li voltes a aquest projecte, no és una cosa d'una dia, es necessita que maduri per si sol', ressalta Periago. Mentrestant, seguiran organitzant activitats perquè Badalona ajudi a complir el somni de Gumal.


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/05/22

un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.

El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.
Llegir l'article complet