ECONOMIA LOCAL


El 'show' de les factures i la importància quasi obviada del període mitjà de pagament


El PSC ha utilitzat un reguitzell de factures impagades, diuen, per criticar la gestió de l'anterior govern, però, fins dilluns passat, no havien parlat del període mitjà de pagament, el paràmetre que realment indica quant triga a pagar un ajuntament


factures-impagades-badalona
 L'alcalde del PSC critica el govern anterior per factures acumulades / Foto: J. Torres


Javier Torres - 19/10/18         

twitter share   facebook share

La qüestió de les factures s'ha convertit, des de fa un parell de setmanes, en una de les principals armes d'atac de l'executiu del PSC contra l'equip de Dolors Sabater, dins el discurs-marc de crítica cap a la mala gestió que, consideren, va fer durant els darrers tres anys. Tot plegat va sorgir arran d'una informació publicada per 'Expansión', en la qual afirmava que Badalona era la ciutat catalana amb més factures impagades en acabar el 2017: 3,4 milions d'euros dins el calaix del compte 413, una eina dels municipis per col·locar aquelles factures que, en acabar l'any, no s'havien tramitat o no tenien assignació pressupostària i havien de passar a l'any fiscal següent.

 

Si bé és cert que l'ajuntament badaloní estava el primer en el rànquing general, quan es passava a revisar l'escalafó proporcional, és a dir, el de la xifra total de factures dividit entre població de la localitat (X euros per habitant), Badalona no es trobava ni entre els 20 primers consistoris. Ni probablement entre els 30 o 40. D'altra banda, tal com han subratllat els responsables polítics d'Hisenda de l'anterior executiu, la xifra dels 3,4 milions s'ha de posar en context i comparar-la amb referències: prop de la meitat d'aquests 3,4 milions provenen del pagament d'una expropiació urbanística que l'Ajuntament s'ha vist obligat a fer, després de la resolució judicial, el 2017, d'un litigi que es remunta, de fet, al darrer mandat socialista amb Jordi Serra.

 

'Quan t'arriba una resolució d'aquest tipus, és difícil tenir-la planificada, perquè no saps quan pot acabar el litigi. I com que no està pressupostada, la factura passa al 413, d'on se li haurà d'assignar una partida al pressupost següent, no pas a un calaix, on sembla que estiguin oblidades', apunta l'antic coordinador d'Hisenda, Ricard Amaya. Per altra banda, si bé és cert que la xifra de 3,4 milions de 2017 és superior a la de 2016 (2,4 milions), també ho és que aquesta dada s'ha reduït molt significativament aquests dos o tres darrers anys, ja que, el 2014, per exemple, es va tancar amb uns 9 milions d'euros, segons Hisenda. I amb uns 12 i escaig el 2012 o 2013.

 

Amaya, en qualsevol cas, insisteix en què una part, més petita o més gran, d'aquestes quantitats són a causa d'expropiacions forçoses i altres accions legals que l'Ajuntament es veu obligat a fer, sense que estiguessin en previsió. Per això considera que les quantitats de factures que hi ha sense tramitar en acabat un any, o les que hi ha en un moment donat del curs, com és el cas de les més de 1.100 que el PSC esgrimeix aquests dies, no són significatives de retard o impagament. 'Un Ajuntament com el de Badalona té despesa de milions cada mes. Hi ha pics d'entrades de factures molt grans, però això no es pot agafar com a paràmetre per saber si s'està pagant a temps o no'.


El Període Mitjà de Pagament, el paràmetre qualitatiu

 

 

termini-mitja-de-pagament-a-proveidors

Gràfica de l'evolució del termini de pagaments dels darrers anys / Font: Open Data Ajuntament

 

El paràmetre que sí que s'hauria de tenir en compte per saber si un Ajuntament paga bé o no, en realitat, és el Període Mitjà de Pagament (PMP), una assignatura on Badalona tampoc treu bona nota, no obstant això, tal com admet el mateix coordinador del govern sortint. 'Badalona paga molt malament des de fa anys, per això havíem posat tants esforços en l'administració electrònica, perquè ha d'ajudar a reduir els retards'.

 

L'Ajuntament va tancar el segon trimestre de 2018, el mes de juny, pagant a 88 dies, segons fonts municipals i les dades del Ministeri d'Hisenda, quan el límit hauria de ser 60. La xifra varia molt en funció del moment de l'any, no hi ha una estabilitat ni uns paràmetres d'evolució clars. De fet, l'equip de Sabater va clausurar el 2017 pagant a 63 dies; i el 2016, a 61. També hi va haver moments de tramitacions més lentes: a 82 dies, a finals de 2015, o a 71, al final del tercer trimestre de 2016.

 

També era molt variable aquesta xifra en les dades que Hisenda ofereix del mandat anterior, i que es remunten fins a 2014, com a màxim. El PP va aconseguir deixar el PMP per sota de 60, abans del maig de 2015; però ni un any enrere, el setembre de 2016, l'equip d'Albiol estava pagant a proveïdors a més de 90 dies, que van baixar a 65 i 83, els darrers trimestres abans de les eleccions municipals.

TEATRE I MÚSICA

16/06/19

inauguracio-muba-2019

El Muba, un nou espai per aprendre i gaudir de la música a Badalona

La inauguració de les noves instal·lacions es va celebrar divendres passat, 14 de juny, al vespre, amb una festa que va aplegar més d’una setantena de persones.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet