ESPORTS


'A Badalona tenim un potencial enorme per impulsar el triatló'


Parlem amb el Jordi García Gràcia, triatleta professional i guanyador de l'últim Triatló de Barcelona, sobre el present i el futur d'aquesta disciplina a la ciutat


jordi-garcia-triatlon-club-natacio-badalona
 Jordi García Gràcia a la seu del Club Natació Badalona, on va començar a competir / Augusto Magaña


Augusto Magaña - 23/10/18         

twitter share   facebook share

El Jordi García Gràcia (Badalona, 1992) s'ha passat la major part de la seva vida entre la piscina i la pista. Nedador del Club Natació Badalona (CNB) des dels 8 anys, García Gràcia va fer el salt al triatló el 2008 i des de llavors no ha parat de 'fer salts': de l'aigua a la bici i de la bici a la pista; fins a convertir-se en un dels triatletes més importants de tota Espanya. Aquest 7 d'octubre va arribar primer a l'onzena edició del Triatló de Barcelona, el més gran de tot l'Estat.

 

'El triatló de Barcelona, en estar a escassos tres o quatre quilòmetres de casa, és gairebé com el triatló de la ciutat. És un dels que té més participació d'Europa i a on han guanyat els millors del món. Poder-me inscriure en aquest palmarès em fa sentir molt orgullós', assenyala García Gràcia.

 

L'última vegada que havia competit en aquest triatló, recorda, havia rodat en bici amb el Javier Gómez Noya, que va ser medalla de plata als Jocs Olímpics de Londres 2012. Aquella vegada no va aconseguir arribar al podi, però aquest any García Gràcia s'ha imposat en la categoria elit d'una cursa en la qual van participar al voltant de 4.000 atletes de més de 30 països diversos.

 

García Gràcia va començar la seva carrera com a triatleta el 2008 quan va ser becat per la Federació Catalana de Triatló (FCTRI) per estudiar al centre de tecnificació IES Joaquim Blume a Esplugues de Llobregat. Des de llavors ha aconseguit diversos títols, tant amb la selecció espanyola com amb el seu club Fasttriatlon, i també ha finalitzat el grau en Ciències de l'Activitat Física i Esport a l'INEFC de Barcelona.

 

Aquest any, quan compleix deu anys de carrera, García Gràcia ha aconseguit els seus majors èxits a escala internacional. El 8 de setembre es va proclamar campió de la Copa Europa de triatló, a València, on va participar amb la selecció espanyola. Era la primera vegada que aconseguia el primer lloc a una competició internacional, tot i que ja havia entrat al podi a l'edició anterior de la copa, on va acabar tercer.

 

Després d'haver recollit tots aquests èxits, ara García Gràcia vol ajudar a la ciutat i al club que el van veure créixer i des de fa un mes ha engegat l'escola de triatló del CNB, a on també treballa des de fa un any com a director de la secció de triatló del club. 'Ha sigut com tancar un cercle. Torno al meu club de tota la vida, on vaig començar, a engegar un nou projecte. Les coses funcionen i crec que també, potser, aquests són els resultats de tots aquests anys d'esforços i sacrificis', assenyala l'atleta badaloní.

 

Una nova generació de triatletes badalonins

 

García Gràcia explica que quan ell va començar encara no hi havia escoles de triatló a la ciutat i per aquest motiu ha decidit impulsar l'escola del CNB. 'És una pena que jo això no m'ho vaig trobar quan era jove i volia que els nanos que ara hi són almenys tinguessin l'oportunitat de poder-ho tenir', ressalta. García Gràcia també apunta que ara hi ha altres escoles de triatló a més de la del CNB.

 

L’escola acull nens i nenes d’entre els 12 i 13 anys. Molts d'ells hauran passat abans per l'escola de natació del CNB i compaginaran els seus entrenaments a la piscina amb sessions de ciclisme i entrenament d'atletisme. L'objectiu és que aprenguin la tècnica específica del triatló des de molt joves, ja que no és tan fàcil com només practicar cada disciplina de manera separada: “Moltes d'aquestes disciplines es fan amb una transició, un canvi d'esport, que això també s'ha de practicar, tant tècnicament com fisiològicament'.

 

La idea és que aquesta escola serveixi per formar una nova generació de triatletes badalonins que nodreixin l'equip del CNB. Ara mateix la secció de triatló del CNB té 40 persones federades i aquest any han pujat a primera divisió, tant de triatló com de duatló i aquatló. 'Som el primer o el segon equip de la ciutat. Mai el club havia tingut tants socis practicant triatló', apunta García Gràcia.

 

L'objectiu que s'ha marcat la secció de triatló del CNB és, no només aprofitar les seves instal·lacions a primera línia de mar, sinó també promoure Badalona com a ciutat capdavantera del triatló a Catalunya. 'A Badalona tenim un potencial enorme per impulsar el triatló, tant pel passeig marítim, com per la muntanya, el mar i el clima que tenim. S'hauria d'explotar més, ja que tenim un lloc privilegiat', ressalta García Gràcia.

 

Segons el triatleta bastaria amb millorar algunes de les infraestructures que ja existeixen a la ciutat perquè el triatló pugui tenir més rellevància a Badalona. Entre altres coses, proposa fer un canal per nedadors a la platja, amb recorreguts marcats, per facilitar la pràctica de la natació en aigües obertes. O també considera, per exemple, que es podria construir una pista per practicar ciclisme a l'espai de les Tres Xemeneies, la qual podria estar connectada amb el carril bici del parc del Besòs.

 

A més, per donar-li un últim impuls, segons García Gràcia s'hauria de recuperar el campionat de triatló de Badalona. García Gràcia explica que ara mateix el principal problema seria trobar un circuit òptim per celebrar la competició de ciclisme, però assegura que recuperar el triatló és un dels objectius que s'han marcat al CNB. Ara mateix, a la ciutat se celebra l'Aquatló, on només es competeix en atletisme i natació.

 

L'Aquatló de Badalona, una competició pionera

 

Com cada 12 d'octubre, aquest any s'ha celebrat la XVI Aquatló Ciutat de Badalona. És la competició d'aquest estil més antiga de Catalunya. Consisteix en una cursa d'atletisme de 5 quilòmetres i 1.000 metres en aigües obertes. Els triatletes passen per alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat, com la platja dels Pescadors, el Pont del Petroli i el passeig de la Rambla.

 

Com a novetat, aquest any la competició s'ha realitzat per equips. Aquesta és la primera vegada que la cursa adopta aquesta modalitat i és l'única aquatló en equips de tota Catalunya i fins i tot de tota Espanya. 'És una espècie de format contrarellotge. Surt un equip cada minut i s'ha de fer en formats d'entre tres i cinc participants, els quals han de fer el menys temps possible', explica García Gràcia.

 

Es tracta d'una prova que molts nedadors i atletes professionals fan servir com a preparació física per a les seves competicions. La prova l'organitza el CNB i aquest any ha comptat amb la participació de més de 40 equips (és a dir, més de 200 persones, xifra rècord d'aquesta competició en totes les seves edicions). I, com no podia ser d'una altra manera, el Jordi García Gràcia i el seu equip van guanyar la cursa. Aquesta és la desena victòria consecutiva de García Gràcia en aquesta competició, de la qual és el rei absolut des de 2010.


EDUCACIÓ

22/03/19

pau-gargallo-enseyament-badalona

Ha arribat per fi l’hora d’invertir en la Pau Gargallo?

Ajuntament i Generalitat es comprometen a executar-hi la reforma necessària perquè el centre continuï sent referència en els estudis d’art i disseny. Mentre durin les obres, un batxillerat anirà a l’Eugeni d’Ors
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

22/03/19

image1

L’EASD Pau Gargallo, viver d’artistes reconeguts

A les aules de l’escola d’art i disseny badalonina van començar a formar-se un bon grapat d’artistes reconeguts per la seva obra, fins i tot a nivell internacional. N’hem triat sis dels moltíssims disponibles per recordar el seu pas pel centre i conèixer la seva opinió respecte a la situació actual
Llegir l'article complet
TEATRE I MÚSICA

22/03/19

blues-ritmes

Llarga vida al festival més genuí de la ciutat

Comença el Blues&Ritmes, un esdeveniment reconegut arreu per l’exquisida elecció del seu cartell i que enguany fa 30 anys
Llegir l'article complet
MOVIMENTS SOCIALS

21/03/19

sos-racisme-badalona

Desmuntant els rumors que propaguen missatges racistes

Durant tot el mes de març diversos centres cívics de la ciutat estan acollint xerrades de Sos Racisme que donen eines per combatre el discurs discriminatori
Llegir l'article complet