SEGURETAT


Furts, estafes i danys, els delictes més usuals a Badalona


Analitzem les dades delinqüencials del darrer any amb les màximes responsables de Mossos de Badalona; hi ha un 6,7% més de delictes penals


mossos-esquadra-badalona
 La inspectora Estruch i la intendenta Puigbarraca, a la comissaria de Badalona / Foto: Javi Torres


Javier Torres - 02/11/18         

twitter share   facebook share

La seguretat és un dels aspectes cabdals de la gestió pública i, sense dubtes, dels que més preocupen a la ciutadania a peu de carrer: robatoris de tota mena, agressions, infraccions viàries, tràfic de drogues. Un àmbit en el qual s'impliquen diferents administracions i diferents cossos policials, que, a nivell local, integren el seu treball sota el paraigua de la Junta Local de Seguretat, l'òrgan que reuneix totes les xifres per fer un balanç objectiu de l'evolució delinqüencial a la ciutat. I que enguany (entre setembre de 2017 i agost de 2018) ha desprès, en una xifra molt global i sense desgranar, un augment dels delictes penals del 6,7%. L'Independent ha volgut tractar els resultats de la Junta amb la intendenta de la comissaria de Mossos de Badalona, Lourdes Puigbarraca, i la inspectora Montserrat Estruch per veure quines causes, efectes i conclusions hi ha darrere de la xifra pura.

 

Aquest augment del 6,7% és relatiu als delictes penals de fets coneguts, és a dir, aquells dels quals la policia té coneixement per denúncia de persones afectades. Inclou un ventall ampli que va des de molts tipus de robatori a agressions. De tot aquest llistat, els que més predominen a Badalona, de llarg, són els delictes contra el patrimoni, és a dir, aquells en els quals entra en joc un recurs material valorable en diners. Abasten fins al 84% dels delictes a Badalona, i han crescut un 7,2% aquest darrer any.

 

Això significa que tots els robatoris pugen a la localitat? No. De fet, la major part dels delictes contra el patrimoni, un 38%, un total de 4.400, són furts, robatoris que es produeixen sense agressió ni força, i, molts cops, sense que la víctima se n'assabenti al moment. 'També ha pujat perquè molts comerços que antigament no denunciaven fets de poca quantia econòmica ara comencen a ser més estrictes amb aquests furts. Una part són de quanties de poc valor', remarca Lourdes Puigbarraca.

 

El segon més habitual són les estafes, un fet delictiu molt vinculat a les noves tecnologies, a l'increment de les compres per Internet, l'ús de les targetes de crèdit. I que ja està molt per sota, en uns 1.500 fets (13,4% del total). Hi ha tipologies molt diferents i els lladres innoven dia a dia, diu la intendenta, qui afirma que es tracta d'un delicte que, en poc temps, ha pujat arreu de Catalunya als primers llocs del rànquing.

 

El tercer delicte dels darrers és el de danys, tot allò que suposi causar desperfectes materials en propietat aliena, sigui pública o privada. També han pujat un 14% els robatoris a l'interior de vehicles, un delicte 'poc elaborat' i en el que no s'acostuma a robar quantitats gaire grans, però que causen alerta veïnal i que, a més, provoquen molèsties al propietari.

 

Menys robatoris amb violència i a domicilis

 

Tot i que admet que el nombre de furts ha crescut, despunta molt i s'hi ha de treballar, Puigbarraca explica que es tracta d'un delicte que, en general, no genera gaire alarma social, perquè no és violent, perquè potser trigues uns dies a adonar-te de què t'han robat i potser ni tens clar on ha pogut ser. En canvi, argumenta que hi ha altres delictes que sí que desperten molta més preocupació, i són aquells on intervé la violència o l'alienació d'una llar. I a què a Badalona, per sort, estan vinculats a xifres que no desperten molta preocupació.

 

És el cas dels robatoris violents, amb intimidació a l'espai públic; un fet que alerta molt més a nivell social, però que ha baixat quasi un 19% darrerament. O dels robatoris amb força a domicilis, un problema que suposa un mal de cap a altres localitats i que estan al número 1 dels delictes, però que a Badalona 'no és alarmant' i ha baixat respecte de l'any passat, quasi un 5%. 'No obstant això, sempre és prioritari i tenim un pla específic per lluitar contra aquest delicte', avança la cap de Mossos. Tot i que lleugerament, també han baixat les estrebades (1%).

 

Fora dels delictes contra el patrimoni, també van augmentar molt lleugerament el darrer any els delictes contra les persones, una variació poc significativa, segons la intendenta. També han baixat de forma moderada els incidents, és a dir, aquells casos que arriben a Mossos a través de trucades al 112, molts d'ells relacionats amb temes de seguretat ciutadana, ordre públic, emergències o menors, entre d'altres.


 

Ofensiva contra les drogues

 

A banda dels penals, hi ha una altra branca que implica un significatiu treball policial i que abasta alguns dels delictes més comuns, com ara el tràfic o la venda de drogues. Es tracta dels delictes contra la salut pública, que el darrer any han augmentat un 43,2%. Una mala notícia, podríem pensar d'entrada, però res més lluny, apunta la intendenta. 'S'han d'explicar molt bé perquè són delictes d'acció policial. Això significa que l'activitat policial ha fet aflorar més delictes. Com en el camp de la seguretat viària (que ha augmentat un 3,1%), per exemple, més operatius, més controls, prevenció', apunta Puigbarraca. 'Vol dir que hem estat molt actius, amb investigacions i dispositius efectius. Són dades positives', diu la cap de la comissaria.

 

mossos-d-esquadra-badalona

 

Puigbarraca explica que, en general, els delictes vinculats amb drogues afloren per les investigacions pròpies de la policia, però que estranyament se solen efectuar denúncies. 'Algun cop sí que ens poden presentar denúncia, anònima, això sí, mai presencial. Per por o per evitar vinculacions amb aquest cas. Potser ens avisen d'una plantació en una comunitat, de tràfic en algun carrer o plaça, de consum a la via públic, però el més habitual és investigar-ho per les nostres informacions'. En qualsevol cas, assegura, la droga hi és, i apareix quan se l'ataca policialment.

 

Un altre àmbit d'infracció en el que també entren en joc les substàncies estupefaents són les administratives, on estan recollides qüestions com el consum a la via pública o l'abandonament d'estris de consum, com ara xeringues. Han augmentat un 23,4% les actes aixecades, tot i que cal esclarir que, dins d'aquesta categoria, també s'inclouen altres infraccions com ara gossos potencialment perillosos sense documentació o tinença d'armes.

 

Menys detencions = menys resultats?

 

Una de les principals conclusions que es van subratllar després de la Junta de Seguretat Local és que, a més de l'increment de fets delictius, hi ha hagut menys detencions aquest darrer any a Badalona. Concretament un 1,2% menys. Una xifra molt petita i poc significativa, segons la intendenta de Mossos de Badalona, i que, de fet, si es creua amb les dades delictives, desprèn una conclusió poc alarmant.

 

'Si relacionem detencions amb fets delictius, què trobem? Que els fets penals més freqüents i que més han crescut són furts i estafes. Fets que, quan els afectats detecten que s'han produït, són complicats de perseguir. De fet, molts furts són quantitats petites en les quals no procedeix la detenció directa, sinó la identificació o la imputació', esclareix Puigbarraca.

 

En aquest sentit, assegura que 'no significa que hagi baixat l'activitat policial', sinó 'tot el contrari'. 'Hi ha delictes en els quals estem aconseguint resultats positius per sobre de la mitjana catalana'. Per això diu que és fins a cert punt normal que fets delictius i detencions no hagin evolucionat de forma paral·lela, perquè els fets que més han fet créixer els percentatges són delictes que, en alguns casos, no deriven en detencions, i, en d'altres, com les estafes, les investigacions van més enllà de Badalona, i potser l'actuació no va a càrrec de l'ABP.

EDUCACIÓ

22/03/19

pau-gargallo-enseyament-badalona

Ha arribat per fi l’hora d’invertir en la Pau Gargallo?

Ajuntament i Generalitat es comprometen a executar-hi la reforma necessària perquè el centre continuï sent referència en els estudis d’art i disseny. Mentre durin les obres, un batxillerat anirà a l’Eugeni d’Ors
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

22/03/19

image1

L’EASD Pau Gargallo, viver d’artistes reconeguts

A les aules de l’escola d’art i disseny badalonina van començar a formar-se un bon grapat d’artistes reconeguts per la seva obra, fins i tot a nivell internacional. N’hem triat sis dels moltíssims disponibles per recordar el seu pas pel centre i conèixer la seva opinió respecte a la situació actual
Llegir l'article complet
TEATRE I MÚSICA

22/03/19

blues-ritmes

Llarga vida al festival més genuí de la ciutat

Comença el Blues&Ritmes, un esdeveniment reconegut arreu per l’exquisida elecció del seu cartell i que enguany fa 30 anys
Llegir l'article complet
MOVIMENTS SOCIALS

21/03/19

sos-racisme-badalona

Desmuntant els rumors que propaguen missatges racistes

Durant tot el mes de març diversos centres cívics de la ciutat estan acollint xerrades de Sos Racisme que donen eines per combatre el discurs discriminatori
Llegir l'article complet