INTERCULTURALITAT


Els 'Micaco' busquen ressuscitar l'esperit del 4de8 després de dos anys difícils


Els Castellers de Badalona han perdut molta massa social les darreres dues temporades i han hagut d'aparcar 'grans objectius'; avui dia treballen a mitjà termini per recuperar el potencial perdut


castellers-de-badalona
 Actuació de la colla, el passat setembre / Foto: Ramón Gunse


Javier Torres - 02/11/18         

twitter share   facebook share

A finals de setembre de 2016, els Castellers de Badalona van tocar el cel amb els dits després d'aconseguir descarregar el primer castell de gama de 8 de la seva història. Un 4de8 en un marc excepcional, el Concurs de Castells de Tarragona, la primera jornada del qual van tancar en primera posició gràcies a una actuació brillant que resultava d'anys de treball. Una fita que, no obstant això, no es va aconseguir reeditar a la diada local, unes setmanes després, que no s'ha repetit des de llavors i que, actualment, seria impossible tornar a viure.

 

L'entitat ha passat per dos anys complicats des d'aquell gran moment, amb diferents canvis a escala interna i, sobretot, amb una fuga de massa social que no es va aconseguir mantenir enganxada al repte de consolidar la Colla Micaco com una de les noves habitants al vuitè pis del món casteller. 'És la gran incògnita', assegura l'actual cap de colla, Aleix Subirats. 'Probablement arribar a aquell castell de 8 va esgotar molta gent que es va comprometre molt per poder assolir l'objectiu'.

 

La gent experimenta canvis personals, es casa, té fills, acaba els estudis, troba un treball nou. Molta gent ho ha anat deixant per manca de voluntat o capacitat. 'Tampoc vam saber promocionar la colla cap a l'exterior, no hem sabut arribar', admet l'Aleix. Sigui com sigui, la conseqüència que es podria esperar d'una gran fita com donar el primer pas als castells de 8, atraure a més gent a participar del dia a dia, no només no es va materialitzar, sinó que la tendència va ser lleugerament contrària.

 

Tampoc ha ajudat el context politicosocial que viu Catalunya, apunta el cap de colla, qui afirma que la massa social del món casteller està baixant arreu. 'El moviment polític ens afecta a les colles de cultura, per bo i per dolent. Hi ha molta gent implicada i compromesa, i això també crema. A finals de la temporada passada vam notar una baixada de gent molt gran', explica, en referència als moments posteriors a l'1 d'octubre. 'Hem hagut d'aparcar els objectius grans'.

 

Enguany, els 'Micaco' han rodat pels municipis catalans amb la mentalitat de no obtenir uns resultats immediats, sinó treballar un projecte de futur, a dos o tres anys, per poder tornar a tocar els castells de 8. Per això, la base essencial és tenir gent suficient. I és que aquesta temporada, l'entitat ha aconseguit mobilitzar un màxim d'unes 130 camises, les diades de major afluència. Quan la xifra voltava les 200 persones el famós dia del 4de8. 'Aquestes desenes de persones són la diferència entre poder o no poder atacar certs castells de 7 i de 8', lamenta en Subirats.

 

Un dels màxims objectius d'aquesta temporada, que s'ha assajat i preparat però no s'ha pogut descarregar a plaça, almenys de moment, és la torre de set, una figura que fa anys que els 'micaco' no assoleixen. S'ha carregat a plaça i s'ha completat diverses vegades a local, i el següent pas és intentar coronar el mític 2de7 a la diada badalonina, aquest pròxim 4 de novembre. També s'intentaran el 5de7, que s'està resistint, i un castell inèdit fins ara: el 3de7, però aixecat per sota.


castellers-de-badalona

Més enllà dels castells assolibles enguany, la colla també ha treballat de cara a fer el pas al 8 les temporades vinents, alleugerint pes del tronc i preparant el terreny per pujar un pis. En tot cas, mancarà gent per fer-ho i poder assajar en condicions. Per això, l'entitat prepara algunes accions de promoció que esperen poder aprovar i començar a fer rodar aviat.

 

Més suport de la ciutat i l'Ajuntament

 

L'actual cap de colla creu que Badalona té un gran potencial desaprofitat en l'àmbit cultural i que no s'hi aposta gaire. 'A nivell casteller, podríem tenir una colla de 9. Si només un 1% de tota la ciutat volgués fer castells, hi hauria a l'entitat 2.000 persones! No es potencien les colles ni la cultura popular'. En aquest sentit, considera que l'administració podria oferir més suport i promoció, amb motiu de les Festes de Maig, per exemple. Trenar molta més relació entre escoles i colles, per exemple.

 

De fet, els castellers ja tenen el seu propi programa de promoció entre escoles i instituts de Badalona, i durant l'any, sobretot pels volts de les Festes de Maig, s'apropen a fer tallers i activitats. I d'aquí, diu l'Aleix, aconsegueixen portar nens i nenes noves. Des d'aquest setembre, per exemple, han pogut incorporar una dotzena de petits i petites castelleres.

 

Ambiciosa diada local

 

Com cada any, la diada dels Castellers de Badalona serà una de les darreres actuacions de la temporada, i en la que els Micaco es proposen el repte d'aixecar els millors castells d'aquest curs, després de treballar dur els darrers mesos, i d'un Concurs de Castells a Torredembarra no gaire prolífer. La jornada tindrà lloc aquest 4 de novembre, a partir de les 12h, a la plaça de la Vila, i els badalonins estaran acompanyats pels Castellers de Montcada i els Laietans de Gramenet.

 

La diada també tindrà un vessant solidari, ja que, abans de l'inici de l'actuació, la colla se solidaritzarà amb l'Associació Catalana de la Síndrome de Williams i participarà en el seu calendari amb unes fotografies. Dos nens afectats per aquesta malaltia, de sis anys i de Badalona, prendran part de la diada amb els 'Micaco'.

 

El dia previ, dissabte, d'altra banda, se celebrarà el darrer acte del 20è aniversari de la colla, amb un acte al Museu de Badalona. Una activitat que reunirà a tots els caps de colla i presidents de les dues dècades, així com castellers actuals i antics.

EDUCACIÓ

22/03/19

pau-gargallo-enseyament-badalona

Ha arribat per fi l’hora d’invertir en la Pau Gargallo?

Ajuntament i Generalitat es comprometen a executar-hi la reforma necessària perquè el centre continuï sent referència en els estudis d’art i disseny. Mentre durin les obres, un batxillerat anirà a l’Eugeni d’Ors
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

22/03/19

image1

L’EASD Pau Gargallo, viver d’artistes reconeguts

A les aules de l’escola d’art i disseny badalonina van començar a formar-se un bon grapat d’artistes reconeguts per la seva obra, fins i tot a nivell internacional. N’hem triat sis dels moltíssims disponibles per recordar el seu pas pel centre i conèixer la seva opinió respecte a la situació actual
Llegir l'article complet
TEATRE I MÚSICA

22/03/19

blues-ritmes

Llarga vida al festival més genuí de la ciutat

Comença el Blues&Ritmes, un esdeveniment reconegut arreu per l’exquisida elecció del seu cartell i que enguany fa 30 anys
Llegir l'article complet
MOVIMENTS SOCIALS

21/03/19

sos-racisme-badalona

Desmuntant els rumors que propaguen missatges racistes

Durant tot el mes de març diversos centres cívics de la ciutat estan acollint xerrades de Sos Racisme que donen eines per combatre el discurs discriminatori
Llegir l'article complet