ESPORTS


El bàsquet com a vehicle de superació i lluita contra la discriminació


El documental 'Hamza' retrata la història d'un jove que es va aferrar a l'esport per tirar endavant i ha acabat portant la llavor del bàsquet català al Marroc


documental-hamza-badalona
 El projecte va viatjar al Marroc / Foto: Projecte Hamza


Javier Torres - 06/11/18         

twitter share   facebook share

En Hamza és veí d'El Masnou i estudiant d'Economia; entrenador de bàsquet al club del municipi maresmenc i també a les categories inferiors de la Penya; germà d'una família nombrosa, jove ambiciós i, des d'aquest any, protagonista del documental que porta el seu nom, i que va obrir fa un parell de setmanes el Festival Filmets de Badalona. El masnoví ha liderat un projecte solidari que parla de vida, convivència, acceptació, discriminació i superació amb el bàsquet com a teló de fons, i que els badalonins Vidal Sabater i Juan Sánchez han plasmat en un film que des del passat 19 d'octubre comença a rodar per Catalunya, amb la col·laboració de Badalona Comunicació.

 

'No volíem que fos un documental sobre bàsquet, sinó que el bàsquet només fos el vehicle conductor. Vam sortir de l'estrena molt contents, amb sensacions molt positives i emotives, i vam aconseguir que es parlés de moltes coses importants com la discriminació o la religió', explica en Vidal, el director d'aquesta producció audiovisual. 'Al principi està enfocat des del bàsquet, però a poc a poc el protagonisme de l'esport es va diluint i acaba sent una carretera per la qual vaig passant, i a través de la qual explico el meu recorregut personal', apunta en Hamza.

 

Tot plegat va començar com comencen moltes coses en aquesta accelerada societat de les noves tecnologies: per un missatge a través de les xarxes socials. Un entrenador del Marroc va contactar amb en Hamza a través de Facebook per demanar si podia donar-li un cop de mà d'alguna forma, amb material, per exemple. Ni es coneixien, ni l'entrenador marroquí sabia que en Hamza vivia a Barcelona; només havia vist per la foto de perfil que també era director de joc, i pensava que vivia al Marroc perquè en Hamza va cada estiu a veure la seva família, al nord del país.

 

El 'prota' de la pel·lícula és entrenador del Masnou de Bàsquet des de fa vuit o nou anys, d'on coneixia a en Vidal Sabater, periodista i realitzador audiovisual molt implicat en el món del bàsquet, i tècnic de la Federació Catalana de Bàsquet en l'àmbit solidari. Després de rebre el missatge per Facebook des del Marroc, li va proposar fer alguna cosa per ajudar, perquè sabia que en Vidal ja havia fet projectes solidaris uns anys enrere, a Senegal, per exemple. La idea va madurar i s'hi van embarcar.

 


hamza-documental-badalona

En Hamza i en Vidal, a Badalona / Foto: J. Torres

 

La pel·lícula intenta mostrar el dia a dia d'una persona d'arrels marroquines però nascuda a Catalunya; de la seva relació amb amics, família, entorn i religió; dels obstacles que es troba i de la motivació que li aporta el bàsquet per tirar endavant. Un viatge intern que acaba creuant el Mediterrani per aterrar a un poble dels afores de Casablanca, on porten material i intenten sembrar la llavor dels valors del bàsquet i de l'esport en equip. Una història personal corrent, extrapolable a milers d'històries de joves semblants arreu de Catalunya, que aconsegueix dur a terme un gest que ha servit per canviar una mica la vida de molts nens i nenes d'una localitat del Marroc.

 

Superació davant la discriminació

 

'Vam anar a buscar els orígens del Hamza. Per què era un noi rebel quan tenia 13 o 14 anys, que no funcionava bé a escola. El van expulsar i el seu entrenador del Masnou li va dir que, o es comportava a escola, o no podia anar a entrenar. Això li toca la fibra, perquè està enganxat al bàsquet i als seus companys, i comença a canviar', relata en Sabater. En Hamza i el bàsquet serveixen com a fil conductor d'una història de superació darrera de la qual hi ha causes que toquen tecles com ara el racisme o la discriminació.

 

'Durant el rodatge em feien preguntes que havia de reflexionar molt, i hi havia respostes que no trobava', recorda el jove. En Hamza ens explica una anècdota molt simbòlica, d'un dia en el qual va anar a la inauguració de les obres del nou pavelló del Masnou, com a membre del club de bàsquet. Va arribar més tard que autoritats i junta de l'entitat, i els Mossos no el van deixar passar. 'Per què a mi em paren i a la resta no? Hi ha molta discriminació en molts àmbits del dia a dia. Abans, assumia que era el que tocava, però el documental m'ha ensenyat que hi ha drets que s'han de lluitar', manifesta.

 

hamza-documental-badalona

Amics del Hamza, durant el procés de rodatge / Foto: Projecte Hamza

 

'És una situació que arriba a l'autocensura. Un dels seus amics explica al documental que quan puja al tren i veu un espai lliure, mira qui està al costat i de vegades no seu perquè creu que a la persona que hi ha no li agradarà. Són coses que nosaltres no ens plantejaríem. I ells són nascuts aquí!', exclama el director.

 

Material solidari pel Marroc

 

Més enllà de la història personal del Hamza, l'altre gran pilar del documental és el viatge que l'equip va fer a Casablanca ara farà quasi dos anys, per traslladar-hi material esportiu que van recollir durant setmanes, i per portar al poble del Marroc formes d'enfocar el bàsquet, els entrenaments. 'Somrieu, esteu aquí per passar-ho bé i gaudir, els hi dèiem els dies que hi vam ser. No s'ha de prendre com un exèrcit'.

 

Aquest estiu, Hamza i part de l'equip del projecte han tornat aquest estiu al poble marroquí per tornar a portar material i donar seguiment a la formació del projecte basquetbolístic, al qual volen donar continuïtat els pròxims anys.

 

Xerrada a La Pau, aquest dimecres

 

Precisament aquesta setmana, l'Associació Multicultural Bétulo Tots Units (AMBTU) ofereix una xerrada “sobre les dificultats que pateixen les diverses nationalitats de què es compon Catalunya”, en la qual hi serà present el protagonista del documenta, Hamza Driouch, per explicar la seva experiència i les seves vivències pel que fa al projecte. “L'objectiu de d'AMBTU és difondre que Catalunya és diversa, plural i un país d'acollida i que, per tant, hem de lluitar per a aconseguir trencar barreres i esteriotips al voltant dels estrangers”, diu l'entitat. L'acte tindrà lloc a l'AV La Pau, a la plaça dels Músics (18h).

EDUCACIÓ

22/03/19

pau-gargallo-enseyament-badalona

Ha arribat per fi l’hora d’invertir en la Pau Gargallo?

Ajuntament i Generalitat es comprometen a executar-hi la reforma necessària perquè el centre continuï sent referència en els estudis d’art i disseny. Mentre durin les obres, un batxillerat anirà a l’Eugeni d’Ors
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

22/03/19

image1

L’EASD Pau Gargallo, viver d’artistes reconeguts

A les aules de l’escola d’art i disseny badalonina van començar a formar-se un bon grapat d’artistes reconeguts per la seva obra, fins i tot a nivell internacional. N’hem triat sis dels moltíssims disponibles per recordar el seu pas pel centre i conèixer la seva opinió respecte a la situació actual
Llegir l'article complet
TEATRE I MÚSICA

22/03/19

blues-ritmes

Llarga vida al festival més genuí de la ciutat

Comença el Blues&Ritmes, un esdeveniment reconegut arreu per l’exquisida elecció del seu cartell i que enguany fa 30 anys
Llegir l'article complet
MOVIMENTS SOCIALS

21/03/19

sos-racisme-badalona

Desmuntant els rumors que propaguen missatges racistes

Durant tot el mes de març diversos centres cívics de la ciutat estan acollint xerrades de Sos Racisme que donen eines per combatre el discurs discriminatori
Llegir l'article complet