ECONOMIA LOCAL


Aposta de futur per no perdre el teixit industrial de Badalona


L’Institut d’Educació Secundària La Pineda i el Gremi d’Instal·ladors del Barcelonès Nord i Baix Maresme (AEMIFESA) han començat una col·laboració pionera en el sector de les instal·lacions a través de dos cicles de Formació Professional Dual als quals s’han matriculat 55 alumnes


la-pineda-aemifesa-instal-ladors
 Alumnat dels graus d'FP Dual a l'IES La Pineda / Silvia Rodríguez


Silvia Rodríguez Gómez - 08/11/18         

twitter share   facebook share

Des de fa anys, els més de quatre-cent socis del Gremi d’Instal·ladors del Barcelonès Nord i Baix Maresme (AEMIFESA), amb seu al barri de Montigalà, senten neguit davant d’una realitat que no els deixa de sorprendre: encara que l’atur juvenil a Espanya es situa en uns dels índex més alts d’Europa –al voltant del 34,6% en l’Enquesta de Població Activa del segon trimestre d’enguany– els socis del gremi manquen de mà d’obra qualificada i veuen perillar les seves petites i mitjanes empreses per falta de personal i de relleu generacional, la qual cosa, segons lamenten, podria acabar amb part del teixit industrial badaloní. De fet, a l’hora de buscar treballadors, es troben amb dos perfils que no encaixen gens: d’una banda, persones híper qualificades. D’altre, aspirants sense estudis ni coneixements de l’ofici. Els hi manquen els tècnics.

 

Per tal de buscar solucions davant d’aquesta contradicció, els dirigents d’AEMIFESA es van apropar fins a l’Institut d’Educació Secundària La Pineda, al barri de Sant Crist, on s’imparteixen diversos cicles industrials i on els van rebre amb les mans obertes. Entre les dues institucions, i amb el vistiplau del Departament d’Ensenyament, han donat forma a una col·laboració pionera a Catalunya en el sector de les instal·lacions de la qual es beneficiaran 55 alumnes inscrits en dos cicles de Formació Professional Dual posats en marxa aquest setembre. Tant el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques, on s’han matriculat 30 alumnes, i el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Instal·lacions en Telecomunicacions, que ha captat a 25 joves, s’impartiran entre l’institut i AEMIFESA, ja que el model de Formació Professional Dual, que a Catalunya funciona en altres sectors des del 2012, propicia que les empreses s’impliquin en els aprenentatges curriculars de l’alumnat.

 

En aquest sentit, els alumnes inscrits a la Pineda faran un primer any íntegrament a l’institut. El segon any, però, estaran tres dies a la setmana en aquelles empreses del gremi d’AEMIFESA que vulguin adherir-se a la dualitat. Els altres dos dies de la setmana, els passaran entre l’institut i el centre de transferència tecnològica d’AEMIFESA a Montigalà, amb 2.900 metres quadrats d’instal·lacions. El gremi i l’institut, mitjançant un tutor, supervisaran que l’alumne està assolint tots els aprenentatges que exigeix el currículum. Antonio Ruiz Amorós, director gerent d’AEMIFESA creu que d’aquesta manera els alumnes “assoliran unes competències úniques perquè el grau de tecnificació que tenim a les empreses els hi suposarà una altra millora competitiva”. Segons destaca el director del gremi, entre un 80 i un 85% d’aquests alumnes trobaran feina en el sector. “Sortiran amb 19 anys amb el seu carnet d’instal·ladors autoritzat”, recorda.

 

El fet diferencial d’aquest conveni de col·laboració es que, fins ara, només les grans empreses podien beneficiar-se d’aquest sistema de dualitat, perquè les micro, petites i mitjanes no tenien personal per fer les tutories de l’alumne. Per això aquesta part l’assumirà el gremi, i no els empresaris. “El nostre és un gremi pioner a Catalunya en aquest sentit i aquesta és una prova pilot. Som els únics de vint gremis d’aquest sector a Catalunya que llancem una dualitat i assumim aquest rol de fer les tutories i fer d’orientació a les famílies i empreses”, comenta el director d’AEMIFESA. De fet, la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), és la que ha signat el document amb el Departament d’Ensenyament perquè així “fa de paraigua per a que vagi a tots els gremis de Catalunya”, ja que, tal com indica Ruiz, aquest “és un problema global, no només ens afecta a Badalona”.

 

Durant l’any que facin la dualitat, els alumnes seran contractats com becaris, i cobraran la part proporcional del salari mínim interprofessional. Héctor Ballesteros, director de l’IES La Pineda, creu que aquest model afavoreix les dues parts. “Està molt bé que l’alumne comenci a ficar el peu a l’empresa i que l’instal·lador també s’involucri amb ells, per potenciar el seu talent. És tornar a la figura de l’aprenent, després de tants anys”, indica. A més a més, assenyala, després d’aquests cicles els alumnes que vulguin continuar els seus estudis podrien cursar cicles superiors i inclús anar a la universitat. “Moltes famílies no apostaven per la FP i ha estat oblidada durant anys”, lamenta Ballesteros. “No es té aquesta visió de protegir el teixit industrial, i molts pares es pensen que aquestes professions condueixen als seus fills a un taller brut, i no té res a veure amb la realitat”. Avui dia, opina el director, “la relació entre la Formació Professional amb el rendiment que obtindràs a la llarga supera molt qualsevol altre estudi”.

 

En Guillermo Vera és un dels alumnes de La Pineda que han apostat per aquest model de formació. “Això és el que buscava”, assegura. “No sabia què estudiar, però vaig venir a la Pineda, vaig veure aquest mòdul i em va agradar molt”. El jove creu que li servirà molt començar a fer pràctiques a les empreses l’any vinent. “Així ja ens coneixeran”, diu.


image1

 

Formació compartida

Des d’Ensenyament també valoren molt positivament el fet de poder compartir la formació de l’alumnat entre l’escola i l’empresa com fórmula per buscar solucions a la falta de mà d’obra qualificada que manca en sectors com l’industrial. Segons assegura el director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Joan-Lluís Espinós, hi ha alguns cicles formatius de l’àmbit industrial on la demanda de persones formades en aquests sectors “és superior al nombre d’alumnes que estan cursant aquests estudis”. En aquest sentit, informa que des del Departament d’Ensenyament s’estan fent actuacions d’orientació a l’alumnat per tal d’incrementar el nombre de persones que cursin estudis de l’àmbit industrial. “Les mesures flexibilitzadores establertes a la Formació Professional permeten a qualsevol persona poder cursar estudis d’aquest nivell educatiu i, per tant, els joves aturats tenen la possibilitat de formar-se”, esmenta.

 

Segons dades d’Ensenyament, a Badalona s’ofereixen 26 cicles de Formació Professional Dual a nou instituts de la ciutat (contant els de La Pineda), en sectors com l’administratiu, l’informàtic, el comerç o l’automoció. L’any passat, van ser 108 els alumnes que es van acollir a aquest tipus de formació a la ciutat. A tota Catalunya, són 266 centres els que estan oferint aquest model formatiu, i més de 11.000 els alumnes matriculats.

ACTUALITAT

21/01/20

arbre-badalona-temporal-gloria

Cau un arbre a sobre de la façana de l'Institut Isaac Albéniz

Un segon arbre ha caigut a l'Escola Joan Coret
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/01/20

image1

Badalona es mobilitza perquè es reprengui la recerca de l’Enoc, el nen desaparegut a Hondures fa més d’un mes

El dimarts 21 de gener a les 17.10h hi haurà una nova concentració davant de l’Institut Escola Rafael Alberti
Llegir l'article complet
ECONOMIA LOCAL

17/01/20

la-page-badalona

“Sempre busquem alternatives perquè creiem que és possible trobar opcions més sostenibles”

Entrevistem a La Page, un estudi de disseny gràfic badaloní amb 30 anys d'experiència
Llegir l'article complet
CONVIURE

15/01/20

salut-alta-centre-nocturn-sense-sostre

Badalona obre un espai nocturn per a les persones sense llar

L'Operació Hivern està impulsada per les entitats de la Taula Sense Llar i els serveis socials municipals
Llegir l'article complet