ACTUALITAT


La qüestió de confiança, sobre la taula com a alternativa al bloqueig del pressupost


Pren força i s'obre com una possibilitat clara per aprovar els pressupostos; les tres formacions donaran suport a la decisió final de l'alcaldessa


questio-confianca-badalona
 Imatge d'arxiu del Ple / J.T.


Javier Torres - 27/04/18         

twitter share   facebook share

La negativa de dimarts a l'aprovació dels pressupostos del govern municipal va desprendre un escenari en el qual la pròrroga dels comptes de 2017 s'observava com l'opció més factible i senzilla de gestionar políticament. L'alcaldessa Dolors Sabater ni va voler parlar al Ple de la qüestió de confiança, la via alternativa, quan PP i PSC la van posar sobre la taula. Un sistema similar al que va emprar Ada Colau a Barcelona per aprovar els seus pressupostos fa unes setmanes.

 

Després del Ple, però, sembla que la qüestió de confiança ha agafat força i seria una possibilitat tant o més real que la de continuar amb els números de 2017 prorrogats. Les darreres hores s'han produït diferents reunions cabdals en aquest sentit, i una cosa sí sembla clara, segons expliquen fonts properes a l'executiu: les tres formacions han acordat tancar files amb la decisió final de Dolors Sabater i hi donaran suport, si aquesta és la de sotmetre's a la qüestió de confiança. Una decisió que es coneixerà els propers dies, si no aquest mateix divendres en roda de premsa, a les 11h. Cap de les tres formacions s'ha volgut expressar de manera oficial aquest dijous, tot i que sí hi ha veus que insisteixen en lluitar en la proposta de pressupost. Una lluita només possible a través de la qüestió de confiança.

 

La qüestió de confiança aniria directament lligada a l'aprovació de pressupostos i es debatria en un ple monogràfic extraordinari en el qual Sabater se sotmetria a la fiscalització de l'oposició. Hi haurien dues sortides: d'una banda, que s'aprovés per majoria simple, cosa que portaria a superar el tràmit i a aprovar els pressupostos; de l'altra, que sumés més vots contraris, com va passar el darrer dimarts.

 

Arribats a aquest punt, l'oposició disposaria d'un mes per buscar una alternativa de govern amb un candidat a alcalde o alcaldessa que disposés del suport de la majoria absoluta del ple, 14 regidors. D'aconseguir-ho, aquest nou executiu accediria a comandar l'Ajuntament fins a final de mandat i l'actual govern passaria a l'oposició. Si no es pogués materialitzar un nou equip amb majoria de 14 vots, Dolors Sabater i el tripartit continuarien al capdavant i els pressupostos de 2018 s'aprovarien automàticament.

 

Tot apunta a que el fet de no disposar d'uns pressupostos actualitzats, que sumen uns quatres milions d'euros més que l'any passat, podrien pesar més que gestionar l'Ajuntament l'últim any de mandat amb uns comptes prorrogats, una opció que no suposaria exposar-se políticament i donar a l'oposició l'opció de canviar de govern. Això no significa que no hi hagi dubtes al si del govern, on es contemplaria com una opció real la de no superar la qüestió.


ACTUALITAT

09/12/19

nadal-badalona

El Nadal arriba a la ciutat

Fem un recull d'algunes de les principals activitats culturals i lúdiques que hi hauran durant les pròximes setmanes
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

04/12/19

image1

La Fundació Germina, una llar per a molts infants i adolescents

Germina porta dos anys donant suport a tots aquells joves badalonins que tenen menys oportunitats
Llegir l'article complet
SANITAT

03/12/19

can-ruti

L’Hospital de Can Ruti fixa el primer bioimplant de cèl·lules mares al cor d’un pacient

La cirurgia, pionera en el món, té com a objectiu reparar el teixit del cor després d’un infart
Llegir l'article complet
PATRIMONI I HISTÒRIA

27/11/19

edifici-caci-badalona

L’edifici de la CACI: un centre cultural i social, obert i dinàmic

Falta crear un pla d'usos de l'espai per atendre les demandes culturals de la ciutat
Llegir l'article complet