ESPORTS


El maldecap interminable de la piscina Mireia Belmonte


Construïda a la dècada dels 60', cada any es veu afectada per algun problema o avaria; només els darrers anys s'hi han invertit més de 300.000 euros en reparacions


piscina-centre-mireia-belmonte
 Piscina municipal Mireia Belmonte / Foto: J. Torres


Javier Torres - 20/11/18         

twitter share   facebook share

Fa uns dies, l'aigua de les dutxes de la piscina del Centre va tornar a sortir freda. Una temporada més. La batejada instal·lació Mireia Belmonte va patir avaries que van impedir escalfar l'aigua tot el que tocaria: la piscina es trobava en el llindar de la temperatura reglamentària i les dutxes no funcionaven. L'Ajuntament no va haver de tancar l'equipament, que en uns dies es va aconseguir reparar per tornar a la normalitat. Res estrany ni dramàtic, pensaria qualsevol, si no sabés que es tracta d'un problema que es repeteix cíclicament, hivern rere hivern.

 

La piscina municipal viu ancorada en el 'Dia de la Marmota'. Des de fa un lustre, pràcticament, aquestes instal·lacions, on desenvolupen la seva activitat el Club Natació Badalona i centenars d'abonats privats, copsen cada any alguns titular com 'Tancada la piscina per reformes'; 'Espatllada la caldera de la piscina del Centre'; 'L'Ajuntament torna als abonats els diners de la piscina per avaries'.

 

'Cada any peta per algun lloc. Hi ha moltes deficiències perquè la instal·lació és molt antiga', explica l'atleta i membre del CN, Jordi Garcia. 'En aquest cas, tot i que la maquinària és nova, el circuit és antic, i va saltar. Es trenquen peces petites i de vegades costa trobar-les. Vam estar una setmana sense aigua calenta, i sobretot els nens i nenes es gelen, sortien amb fred de la piscina. I els nedadors han d'entrenar', argumenta el triatleta. L'actuació de fa uns dies va haver d'actuar sobre dues de les calderes i va costar uns 5.000 euros. Poca cosa, en comparació amb les despeses que acumula la piscina.

 

La piscina ha acumulat els darrers anys un seguit de reformes per anar reparant els desperfectes que han anat sortint. La instal·lació data dels anys 60 i només s'ha remodelat de forma integral un cop, el 2002-2003, amb una inversió superior al mig milió d'euros. Des de llavors, s'han anat posant pedaços als problemes.

 

Un dels incidents més aparatosos va tenir lloc a finals de 2012, quan va caure un tub de ventilació del sostre, sense provocar danys personals, però que va obligar a tancar la piscina uns dies i escometre una reparació propera als 10.000 euros. Un parell d'anys més tard, l'hivern de 2014 a 2015, la piscina va estar un mes fora de servei, per unes reformes de quasi 150.000 euros. Des de llavors, s'han dut a terme nombroses inversions que també sumen prop de 200.000 euros, només les actuacions cabdals: la reparació i substitució de calderes i instal·lació d'un innovador sistema tèrmic que propicia un important estalvi energètic; reformes al vas de la piscina, als sistemes de climatització, als vestidors i a altres elements de l'equipament. Però la solució mai és definitiva.

 

Durant els darrers anys, són moltes les veus que apunten a l'envelliment de la instal·lació i al seu ús intensiu com a principals causes de les avaries constants. Centenars de persones, entre 600 i 700, passen cada dia per la piscina. 'Està sobresaturada, falten hores per entrenar per al club i els abonats tampoc poden gaudir al 100% de la piscina. Hi ha gent que marxa de Badalona per poder nedar', avisen des del Club de Natació.

 

La piscina olímpica, l'etern debat

 

Una de les solucions al problema de la manca de piscines a Badalona, apunten des del club, seria la construcció d'una piscina olímpica, una instal·lació que, creuen, hauria de tenir una ciutat de 215.000 habitants. I que, a més, diuen, atrauria molta gent també del Maresme. 'La imatge que donen ara la instal·lació i la ciutat no es corresponen amb el nom de Mireia Belmonte', etziba Jordi Garcia.

 

El triatleta, campió del darrer Triatló de Barcelona, creu que Badalona ha de plantejar seriosament un projecte a nivell de ciutat, on s'hi haurien d'implicar també Generalitat, federacions esportives i altres institucions per fer realitat un equipament que, entén, són molts diners per a un sol ajuntament. El darrer cop que es va parlar de piscina olímpica va ser el 2014, quan es va arribar a presentar un projecte que finalment va quedar en un anunci. Mentrestant, Badalona continua disposant d'una piscina per cada 70.000 habitants, aproximadament.


EDUCACIÓ

24/04/19

escape-room-badalona

Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'

Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

quinze-aniversari-saltamarti

“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”

Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

image1

L'Independent celebra Sant Jordi

Celebrem la diada de Sant Jordi apostant pel periodisme compromès i de proximitat i amb els autors i autores locals
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

23/04/19

image1

Deu anys amb el finançament congelat

La Fundació Badalona Capaç reclama que les administracions moguin fitxa per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball
Llegir l'article complet