TEATRE I MÚSICA


“És trist que algú hagi d’anar davant d’un tribunal per fer un gag a la televisió”


Parlem amb l’humorista badaloní Jordi Merca, als pocs dies d’omplir la Sala Sarau amb el seu espectacle ‘Yo sobreviví a la EGB’.


jordi-merca-sala-sarau-badalona
 Jordi Merca, durant la seva actuació a la Sala Sarau / Sala Sarau


Silvia Rodríguez Gómez - 30/11/18         

twitter share   facebook share

Jordi Merca porta gairebé deu anys pujant als escenaris d’arreu d’Espanya per fer riure a la gent amb els seus espectacles. Amb un dels últims, ‘Yo sobreviví a la EGB’, el còmic badaloní, nascut a Lloreda i ara veí de Canyadó, ens apropa a una època en la qual molts podem rascar records, músiques i vivències que mai s’obliden. 

 

Molt caliu badaloní el passat dissabte a la Sala Sarau?

Sí, sí. La sala plena, mes de 250 persones i moltes d’elles conegudes per mi.

 

Actuar a la teva ciutat et dona un xut de complicitat amb el públic? O no canvia tant del que et trobes a d’altres municipis?

Actuar a la teva ciutat sempre és un complement que és molt agraït, i més si és al Sarau, que és quasi casa meva. Tot i que hi ha municipis i llocs molt macos per treballar i on ho faig molt a gust.

 

Els teus espectadors opinen a les xarxes que riuen molt durant el teu espectacle. És l’objectiu principal de l’humorista, fer riure?

Sí, és clar, és l’objectiu principal, però no l’únic. Avui en dia veiem moltes coses a la tele o a les revistes que venen dels humoristes i la gent reacciona, es queixa i critica. Això és l’humor, crear controvèrsia, i moltes vegades dir el que la gent que va pel carrer no s’atreviria mai a dir. Això sí, sense perdre de vista que fer riure és l’objectiu principal, i que mai pots tenir a tothom content. 

 

L’espectacle que has fet a la Sala Sarau és ‘Yo sobreviví a la EGB’. Quines experiències destaques d’aquella època?

Al show hi ha vàries parts. Primer toquem una gran part de quan anàvem al cole i totes aquelles vivències que ens passaven allà, parlem de la música que escoltàvem, la tele que vèiem, i comparem com érem els nens i nenes abans i com són ara. A part de fer concursos i regalar coses.

 

I com va ser la teva EGB a Badalona?

Jo vaig anar a dos coles, fins a 4t d’EGB vaig anar al Col·legi Montserrat i després vaig a anar a La Cultural. Jo era el típic que sempre la liava, per una cosa molt òbvia, a mi no m’agradava anar al cole.

 

Creus que l’educació en aquella època dista molt de com la viuen ara els infants i la joventut?

Tot evoluciona, per sort. Jo ara estic en el procés de que la meva filla gran acaba de començar P3 i sí que veig que el tema de l’educació ha canviat molt.

 

Canviant de tema, fa pocs dies coneixíem que un jutjat ha imputat a Dani Mateo per mocar-se amb la bandera espanyola. Temps dolents pel vostre ofici?

Molt dolents. És realment trist que algú hagi d’anar davant d’un tribunal per fer un gag en una televisió privada. Però aquest és un problema de la generació 2.0, tothom té dret a opinar i a crear una polèmica via xarxes socials, sense tenir ni idea de què està parlant. 

 

Sabem que la línia entre el políticament correcte i incorrecte és fina. De vegades els humoristes heu d’optar per autocensurar-vos i evitar polèmiques? 

La veritat és que no hi ha línia, no hi ha res que sigui políticament correcte o incorrecte. La base de la comèdia és el dolor, si no hi ha dolor no hi ha humor, el que passa és que hi han coses que em fan mal a mi i coses que et fan mal a tu, aquesta és realment la línia. La línia la marca cada un, però no en la comèdia, en tot.

 

El món de la comèdia i els monòlegs ha estat durant anys en boga. És possible guanyar-se la vida només amb això?

Sí, si treballes dur i poses passió i ganes, és possible.


ECONOMIA SOCIAL

17/12/18

cooperativisme-badalona-la-moral

Una aplicació mòbil rescata la història cooperativista de Badalona

L’aplicació Ruta Coop BDN ha estat ideada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. A través d’un mapa, ens mostra set edificis on es situaven les cooperatives
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/12/18

activitats-nadal

Nadal omple d'activitats els carrers de Badalona

Fem un recull d'algunes de les principals activitats i atraccions lúdiques que hi haurà les properes setmanes a la ciutat
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

14/12/18

ocupacions-badalona

Sense cap alternativa més enllà de l’ocupació

L’ocupació d’habitatges buits és la única opció per dormir sota un sostre per a moltes famílies que viuen a Badalona i que han patit desnonaments o pujades abusives en el lloguer dels seus pisos
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

13/12/18

casa-de-la-vila

La Casa de la Vila es transforma en un 'Escape Room'

Es tracta d'una de les activitats del programa de Nadal, encaminada a donar a conèixer la història de l'edifici, entre d'altres qüestions
Llegir l'article complet