EMPRESES


Del rebuig a la convivència: 10 anys de Màgic Badalona


Parlem amb diferents agents del territori sobre l'arribada i estrena del centre comercial a La Salut, fa una dècada, de com ha evolucionat i de com ha influït als barris de l'entorn


magic-badalona-10-anys
 Màgic Badalona / Foto: J. Torres


Javier Torres - 04/12/18         

twitter share   facebook share

El temps passa de pressa i ja fa 10 anys de l'obertura del Màgic Badalona, un centre comercial que va canviar la vida i dinàmica de tota una zona de la ciutat i que es va trobar amb detractors pel camí, anys abans de la seva inauguració, el 2008. La gran superfície es va trobar amb l'oposició frontal dels comerciants de La Salut, que es veien perjudicats de manera directa per un enorme centre amb desenes de botigues a pocs metres del seu passeig. Una dècada després, la relació sembla molt menys tensa i ambdues parts parlen de 'convivència'.

 

'Hi havia molt de rebuig perquè pensàvem que podria fer baixar l'afluència al passeig. Era una competència molt directa, i la petita botiga sempre s'ha d'esforçar molt més, davant les grans capacitats i recursos dels centres comercials', recorda la Loli Rodríguez, de l'Associació Comerciants de La Salut. 'L'obertura es va notar a la ciutat en general, però sobretot a La Salut, evidentment', apunta l'actual president de la Federació de Comerciants, Cinto Gubern.

 

L'agrupació de botiguers de La Salut va protagonitzar diferents mobilitzacions al carrer, i fins i tot van presentar un recurs Contenciós-Administratiu contra l'operació urbanística que va propiciar el Màgic, però que va ser desestimat. 'És normal que en un inici el centre comercial es veiés com una certa amenaça, però s'ha acabat demostrant que la seva implantació ha ajudat a dinamitzar el barri i a fer-lo més atractiu no sols de cara als que hi viuen sinó també pel conjunt de tots els baladonins i, inclús també, per a gent de fora Badalona', argumenta el gerent de la superfície, Francesc Julià.

 

Una dècada més tard, tant la Federació de Comerciants com l'entitat de botiguers de La Salut creuen que la relació ha acabat derivant en una convivència en la qual tothom ha trobat el seu emplaçament. 'El Màgic és una perllongació del passeig, i el passeig, una perllongació del Màgic. Cadascú té el seu públic, que també compartim. Tots dos estem integrats al barri i ens hem adaptat als nous temps', considera la Loli Rodríguez.

 

Sí que és cert, però, apunta la propietària de l'emblemàtica xurreria del passeig, que l'aparició del Màgic va fer que l'agrupació de comerciants hagués de fer més esforços per actualitzar-se, organitzar-se millor i buscar opcions per ser més atractiva al públic. 'De tot el que és dolent intentes treure coses bones, i crec que nosaltres ens hem hagut d'espavilar molt. I el comerç de barri ha de fer el doble o el triple d'esforç. Però qui ha treballat i s'ha adaptat als nous temps, la nova multiculturalitat del barri, els nous costums de compra...ha resistit i va fent'.

 

Un canvi urbanístic i de vida als barris de l'entorn

 


image1

Imatge dels terrenys on es va començar a construir el Màgic / Foto: Ramon Pérez - Badalona Recuerdos

 

A banda de l'afectació que pogués causar sobre el comerç de la zona, el Màgic també va suposar un important canvi als barris de l'entorn a nivell urbanístic, de mobilitat i de dinàmiques. I un dels màxims responsables va ser el llavors director urbanístic de l'Ajuntament de Badalona, Amador Ferrer, la persona que va moure el projecte d'emplaçament, ja que la primera idea era que el centre estigués ubicat per sota de l'autopista, al voltant del Palau Olímpic.

 

'No era una opció gens apropiada perquè fins i tot s'havia de soterrar la N-2. En teoria era intocable, però vaig forçar negociar alternatives. La millor ubicació era l'actual, amb una franja de terrenys lliures i per a equipaments', explica l'arquitecte. El canvi de localització, a més, feia que s'hagués d'obrir un nou pas sota l'autopista, i això sumava esforços a la tasca d'esborrar la barrera arquitectònica de la C-31. 'El nou emplaçament no entrava en conflicte amb zones residencials i suposava grans beneficis a nivell de mobilitat i connectivitat. Era una època de grans projectes a la ciutat, i la idea del meu equip i meva era que tots, tot i ser privats, sumessin a una nova visió de ciutat amb més cohesió urbanística i social'. Posteriorment, també es van produir alguns 'retocs' al projecte, com ara fer anar més enrere la pilota de bàsquet emblemàtica del centre, perquè no despistés els conductors de l'autopista.

 

Pel que fa a l'entorn, dues de les associacions de veïns properes, la de la zona de Can Claris (ja desapareguda com a entitat) i la del Grup Verge de La Salut, consideren que el centre ha insuflat vida al districte, ja que la gent té un equipament més on fer vida i passejar, tot i que també ha perjudicat el petit comerç. 'El projecte finalment ha estat incomplet, perquè ha faltat la part del Museu del Bàsquet i altres idees, però és positiu', considera Amador Ferrer.

 

Més de vuit milions de visitants anuals

 

Des del Màgic Badalona es mostren satisfets i valoren positivament l'evolució del centre i del públic que ha rebut des que va obrir. El gerent recorda que la inauguració del centre va ser tot just 'un mes després de produir-se la fallida de Lehman Brothers', la primera peça de la gran crisi econòmica dels darrers anys i que 'en major o menor grau, ha estat acompanyant durant aquests 10 anys de vida'. En aquesta dècada, apunta, han augmentat 'en quasi un 60%' la seva afluència, superant els 8 milions de visites anuals, i han 'quasi duplicat la facturació dels seus comerciants', amb prop de 100 milions d'euros de facturació anual.

 

D'altra banda, el centre espera amb anhel que el projecte de lateral de la C-31, cantó muntanya, s'acabi de materialitzar al més aviat possible, ja que suposaria 'una millora considerable'. 'Al final surten perjudicats els quasi 1,3 milions de vehicles que ens visiten anualment, i potser alguns més que els frena venir per no disposar d'accessos més directes', lamenta Julià. Pel que fa a altres projectes pendents com el Museu del Bàsquet, del que s'ha parlat els darrers anys, l'espai pensat inicialment, a sobre del gimnàs, ha estat tancat i buit durant anys, i sembla que finalment serà ocupat per un promotor d'esport i lleure, que, confien, posarà en marxa el negoci aviat. En aquest sentit, el Museu sembla no tenir lloc dins del recinte, pel que haurà de buscar un forat a l'exterior.

EDUCACIÓ

24/04/19

escape-room-badalona

Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'

Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

quinze-aniversari-saltamarti

“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”

Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

image1

L'Independent celebra Sant Jordi

Celebrem la diada de Sant Jordi apostant pel periodisme compromès i de proximitat i amb els autors i autores locals
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

23/04/19

image1

Deu anys amb el finançament congelat

La Fundació Badalona Capaç reclama que les administracions moguin fitxa per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball
Llegir l'article complet