ESPORTS


Sense por d’anar soles pel carrer


Creix a Badalona el número de dones que decideixen practicar defensa personal per sentir més seguretat a l’hora de caminar soles i de nit pel carrer, quan es poden donar situacions d’agressions


krav-maga-badalona-defensa-personal
 Alumnes practicant Crav Maga al CEM Badalona / S. Rodríguez


Silvia Rodríguez - 07/12/18         

twitter share   facebook share

“Com a dona, sempre sents que pots ser agredida, i jo soc baixeta... Fer això et dona seguretat”, assegura la Lidia Ledesma, una dona que fa cinc anys va decidir començar a practicar Krav Maga, una disciplina de defensa personal d’origen israelià que ha desenvolupat programes específics per a dones i que es practica a Badalona des de 2010, al Centre Esportiu Marítim.

 

Com ella, hi ha aproximadament quaranta dones més que practiquen Krav Maga. En total, les dones representen el 40% de l’alumnat de les classes a Badalona, un percentatge que a Barcelona, on també imparteixen classes els mateixos experts que a Badalona, arriba al 50%. “Ha augmentat molt la presència femenina a classe. Des del principi venen dones, però ni molt menys amb els percentatges d’ara”, diu l’Óscar Abad, instructor a Badalona i director nacional de la International Krav Maga Federation (IKMF Spain), una federació que aglutina aquesta disciplina que ja es practica a 102 països arreu del món. “Poc a poc vam donar a conèixer aquest sistema i les dones que el practicaven veien que era efectiu, i van anar arribant més”, argumenta.

 

La Valeria Fiori exemplifica perfectament aquesta progressió. Ella és la primera dona que podrà ser instructora de Krav Maga a Badalona i Barcelona. Fa un any que va començar a practicar Krav Maga, però va enganxar-se tant que ha fet un entrenament intensiu, de moltes hores cada dia i ara acaba de superar les proves per ser instructora, molt “intenses i difícils”, segons apunta l’Óscar i confirma amb la mirada la Valeria. Nou hores al dia durant deu dies seguits, amb diferents exàmens supervisats per un expert de la disciplina que ve des d’Israel. Ara, ella vol dedicar-se a ensenyar la tècnica a infants. “Com a dona, sents més seguretat d’anar pel carrer i saber com reaccionar davant d’una situació”, diu la Valeria, tot afegint que es diverteixen a classe i fan exercici, per el que resulta una disciplina “molt completa”.

 

Les tècniques que practiquen al Krav Maga es basen en experiències de la vida real i moviments instintius del cos. “A aquest moviment se li dona sentit, i s’idea la tècnica davant situacions com assetjaments sexuals, o tocaments”, explica l’Óscar. “El programa Krav Maga femení està dissenyat exclusivament per a dones, i un gran percentatge de les agressions que poden patir les dones són comeses per homes”, assegura. Totes les situacions s’estudien i es donen tècniques viables per defensar-se d’elles. “Una dona de 50 quilos és difícil que pugui treure’s de sobre un home de 100. La tècnica el que fa és estudiar la situació i donar eines per sortir-se’n. A les classes escenifiquem les agressions, per perfeccionar les tècniques”, agrega l’instructor. Segons reconeix, al començament les classes eren en exclusiva per dones, però al temps van adonar-se que necessitaven fer-les conjuntament amb els companys que també practiquen aquesta disciplina, perquè la realitat és que, si malauradament han de posar la tècnica a prova, probablement serà amb un home.

 

A Badalona, el perfil de dones que practiquen Krav Maga és molt divers. Hi ha noies molt joves, de dotze anys i dones que s’apropen als cinquanta. El fil que les uneix és que han arribat a aquesta disciplina per sentir-se més segures, en una societat on les agressions i la violència sexual no deixen de ser notícia. Les dades parlen per si soles. Durant el primer semestre de l’any, segons dades de la Conselleria d’Interior, a Catalunya es van denunciar 804 casos de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, entre els quals violacions i agressions sexuals. Aquesta xifra és un 30% superior a la registrada al 2017.

 

“Tal com està tot avui dia” diu la Noelia Heredia, “va molt bé tenir coneixements i nocions de saber què fer davant una agressió i saber que tens més opcions i que pots defensar-te”, opina aquesta jove que practica Krav Maga des del març. L’Alicia Contreras es sentia molt insegura perquè plega tard de la feina. Des de que fa defensa personal ara fa tres anys, es sent molt més segura “en tots els nivells, tant física com psicològicament”, apunta. Per la Ingrid Campos, el que fa la diferència és tenir més reflexes i sentir-se més ràpida. “Sobre tot es dona èmfasi en la prevenció, controlar el teu voltant, esquivar possibles situacions rares” assenyala. En aquest sentit parla també la Irina Abad, que ara té 16 anys i practica Krav Maga des dels 13. “Això no és com ficar-se a un ring i  barallar-se amb unes normes. El Krav Maga t’ajuda a saber què fer en una situació real que es pot donar al carrer, i t’ajuda a reaccionar perquè vas molt més atenta”, indica.


EDUCACIÓ

24/04/19

escape-room-badalona

Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'

Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

quinze-aniversari-saltamarti

“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”

Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

image1

L'Independent celebra Sant Jordi

Celebrem la diada de Sant Jordi apostant pel periodisme compromès i de proximitat i amb els autors i autores locals
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

23/04/19

image1

Deu anys amb el finançament congelat

La Fundació Badalona Capaç reclama que les administracions moguin fitxa per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball
Llegir l'article complet