SANITAT


Can Ruti, pioner a Europa en implantar un nou dispositiu per tractar la insuficiència cardíaca


El Germans Trias ha emprat dos nous dispositius clínics dels quals només se n'han instal·lat set a tot el món


can-ruti-badalona
 Imatge de l'hospital / Foto: J. Torres


Redacció - 04/01/19         

twitter share   facebook share

L’Institut del Cor de l’Hospital Germans Trias participa en un assaig clínic a nivell mundial per validar l’eficàcia d’una nova teràpia per reduir els símptomes i els ingressos de pacients amb insuficiència cardíaca severa. Es tracta de la implantació d’un dispositiu que connecta les dues aurícules i permet descarregar la pressió cardíaca a través d’una derivació interauricular, anomenada ‘shunt’.  Aquest dispositiu intracardíac s’implanta als pacients mitjançant una operació mínimament invasiva, per cateterisme, de manera que el pacient es pot donar d’alta el dia següent un cop realitzada la operació.

 

L’Hospital Germans Trias ha estat el primer centre d’Europa en implantar dos d’aquests dispositius, dels quals només se n’han instal·lat cinc més a tot el món (dos a Canadà, dos a Estats Units i un a Israel). Les intervencions realitzades al centre badaloní van tenir lloc el passat mes de novembre, i ambdues pacients van ser donades d’alta en menys de 24 hores. Aquesta intervenció està indicada en pacients que pateixen ofec important a causa de la seva insuficiència cardíaca malgrat haver rebut ja tots els medicaments disponibles, pel que es calcula que entre un 10% i un 20% dels pacients amb insuficiència cardíaca es poden veure beneficiats. Aquestes intervencions s’emmarquen dins un assaig clínic multicèntric internacional que preveu finalitzar en 2-3 anys.

 

Es calcula que a Europa hi ha uns 10 milions de persones amb insuficiència cardíaca, i a Catalunya ~150,000. La insuficiència cardíaca és una de les principals causes d’ingrés hospitalari i s’associa a mala qualitat de vida i el risc de mortalitat.

 

Alguns dels beneficis que aquest dispositiu proporcionarà són una recuperació de la capacitat cardíaca de forma immediata i de llarga durada, un augment en la capacitat de fer exercici, una reducció dels ingressos hospitalaris, una reducció de la mortalitat i un augment de la qualitat de vida dels pacients.

 

L’Institut del Cor de l’Hospital Germans Trias té una Unitat d’Insuficiència Cardíaca (UIC) que és referent a nivell nacional i europeu. Aquesta Unitat d’Insuficiència Cardíaca, que va ser pionera a casa nostra, va crear-se l’any 2001; també va ser la primera en rebre l’acreditació SEC-Excelente per part de la Sociedad Española de Cardiología. La UIC de Germans Trias està formada per un equip multidisciplinari de més de 20 professionals que en l’actualitat fan seguiment a més de 1000 pacients amb Insuficiència Cardíaca, a més de realitzar una intensa activitat de recerca en medicina de precisió i noves eines per reparar el múscul cardíac malmès.


TEATRE I MÚSICA

16/06/19

inauguracio-muba-2019

El Muba, un nou espai per aprendre i gaudir de la música a Badalona

La inauguració de les noves instal·lacions es va celebrar divendres passat, 14 de juny, al vespre, amb una festa que va aplegar més d’una setantena de persones.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet