ESPORTS


Inspecció de Treball posa la lupa sobre els pavellons de la ciutat


Un informe sobre els poliesportius i pavellons senyala deficiències greus i manca de manteniment de molts anys en pràcticament tots


pavellons-badalona
 Pavelló de Montigalà / Javi Torres


Javi Torres i Silvia Rodríguez - 16/01/19         

twitter share   facebook share

La deplorable situació dels poliesportius de la ciutat no és nova ni ve d’ara. En repetides ocasions, diferents instal·lacions han resultat protagonistes per alguna manca de servei, avaria o fins i tot tancament temporal durant els darrers anys. L’antiguitat d’alguns i la manca de manteniment en molts casos deixa malmetre els equipaments, que habitualment es converteixen en una arma política d’oposició cap al govern de torn.

 

Fa unes setmanes, a finals de novembre, Inspecció de Treball va visitar els poliesportius de la ciutat, a més de la piscina Mireia Belmonte i les pistes d’atletisme Paco Àguila, a instàncies de sindicats de l’Ajuntament. El resultat ha estat un informe que senyala nombroses deficiències, mala praxi de condicions laborals i posa de manifest la necessitat d’una renovació o pla de manteniment dels equipaments.

 

Segons CCOO, hi ha aproximadament deu instal·lacions esportives amb un estat lamentable i amb risc pels usuaris. “Al pavelló de Països Catalans ja es diu obertament, amb cartells, que no es pot accedir al 75% de la instal·lació. No estan en condicions de seguretat, no hi ha sortides d’emergència reglamentàries, ni les tanques amb l’alçada que haurien de tenir, no s’ha fet cap intervenció durant molts anys, més de 10 anys, tots els governs que han passat no han fet res per solucionar-ho”, critiquen.

 

La revisió de l’organisme destaca deficiències en el manteniment a tots els poliesportius visitats: Montigalà, Bufalà, La Plana, Casagemes, Països Catalans. També parla de goteres, en la majoria, i subratlla altres elements fora de normativa, com ara les sortides d’emergència, les instal·lacions elèctriques i els lavabos, en alguns d’ells. D’altra banda, posa de manifest que el sistema per moure i traslladar les cistelles suposa un perill i existeix risc de caiguda.

 

“Una ciutat que reivindica ser el bressol del bàsquet té els tres pavellons on ha jugat el Joventut gairebé en ruïnes”, manifesten les fonts sindicals. En aquest sentit, qualifiquen de “molt contundent” la inspecció i que demana solucions en un termini de temps ràpid per la “situació degradant” que s’han trobat sobre el terreny i pel perill que comporta per usuaris i treballadors.

 

“Situació insostenible” per als oficials d’esports

Segons fonts de la secció sindical de CCOO a l’Ajuntament de Badalona, la situació de la plantilla municipal d’oficials d’esports que treballa a les instal·lacions esportives és “insostenible” i de vulneració de drets laborals a causa de la retallada de recursos tant de material i personal, un fet que provoca que molts treballadors hagin de fer jornades molt més extenses del que marca la llei. “No hi ha prou personal per mantenir els horaris d’obertura dels centres esportius, que normalment són horaris extensos fins a altes hores de la nit, i a demanda de les entitats que els utilitzen”, admeten des del sindicat.

 

Són 36 treballadors, que, segons denuncia CCOO, no tenen horaris fixes, sinó que cada dia a primera hora se’ls informa a quina hora comencen i acaben, amb la qual cosa no poden planificar res perquè mai no saben si treballaran en cap de setmana, ni tenen dret a planificar vacances.

 

Una de les demandes que més temps porta sobre la taula de l’Ajuntament és la referent als torns dels caps de setmana. La majoria de treballadors del Consistori, després de moltes reivindicacions, han aconseguit que treballar en cap de setmana es retribueixi amb hores extres o que comptin com a dia doble. Però, als oficials d’esports no se’ls aplica, i l’únic que reben a canvi de treballar en cap de setmana és un plus de 20 euros.

 

Abans de Nadal, membres del sindicat i treballadors van mantenir una reunió amb el govern local, en la qual aquest es va comprometre a estudiar la proposta de què els oficials d’esports cobrin les hores extres com la resta de la plantilla municipal. No obstant això, el que els treballadors demanden és una reformulació del servei d’esports i una racionalització dels horaris d’obertura en funció de la plantilla, i no de la demanda de les entitats que les utilitzen.


EDUCACIÓ

24/04/19

escape-room-badalona

Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'

Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

quinze-aniversari-saltamarti

“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”

Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

image1

L'Independent celebra Sant Jordi

Celebrem la diada de Sant Jordi apostant pel periodisme compromès i de proximitat i amb els autors i autores locals
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

23/04/19

image1

Deu anys amb el finançament congelat

La Fundació Badalona Capaç reclama que les administracions moguin fitxa per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball
Llegir l'article complet