ACTUALITAT


Badalona aprova un nou pressupost dotat amb 174,7 milions


L'aprovació definitiva del Pressupost 2019 ha estat possible pels vots a favor de Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA. El Govern d'Álex Pastor agraeix el gest


ple-pressupost-badalona
 Minut de silenci per condemnar la violencia masclista durant el ple / S. Rodríguez


Silvia Rodríguez Gómez - 30/01/19         

twitter share   facebook share

El Ple de l'Ajuntament de Badalona va donar ahir al vespre llum verda al Pressupost General del 2019. L'aprovació definitiva dels comptes presentats pel govern socialista van tirar endavant gràcies als vots favorables de Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA, justament els tres grups polítics que van perdre el govern a la moció de censura presentada pel grup d'Álex Pastor. Aquest fet, que simbolitza a la perfecció les contradiccions de la política, va sobrevolar cada una de les intervencions del Ple d'ahir.

El nou pressupost suposa una injecció de 174,7 milions d'euros per la ciutat, 14,6 milions d'euros més que l'anterior pressupost, aprovat el 2017. Aquest creixement es vol reflectir, entre d'altres, en millores en seguretat, atenció social i neteja. En aquest sentit, es preveuen més de 100 contractacions d'oferta pública, entre elles 27 agents més de Guàrdia Urbana i 24 treballadors i treballadores al Departament de Serveis Socials, un servei desbordat que la ciutadania reclamava millorar.

 

Responsabilitat política

Els grups que han votat a favor de l'aprovació del pressupost van admetre que ho fan per 'responsabilitat política' i perquè els acords als quals han arribat amb el govern pel seu vot en positiu són beneficiosos per la ciutat. Les al·legacions al pressupost reforçaran àmbits com els drets socials, l'atenció a les persones amb discapacitat, la salut o l'educació, entre d'altres. Un dels acords als quals s'ha arribat i que pren rellevància després de l'incendi de Sant Roc és una partida de 400.000 euros per a la remodelació i millora de les instal·lacions elèctriques d'habitatges vulnerables de la ciutat i comunitats de propietaris per tal de millora l'eficiència energètica.

L'alcalde Álex Pastor va agrair 'l'esperit crític i l'oposició constructiva' per l'aprovació del pressupost. No obstant això, els grups de l'oposició van demanar al govern que 'no es confiï' i el van recordar que el seu vot a favor 'no és un xec en blanc', en paraules del portaveu d'ERC Oriol Lladó. Tant Álex Mañas, portaveu d'ICV-EUiA, com Jose Téllez, de Guanyem Badalona en Comú, van recordar a l'actual govern que ells mateixos havien tombat uns pressupostos molt similars presentats per l'anterior govern, forçant la moció de censura.

La resta de grups –Ciutadans, PDCat i PP– van abstenir-se. El PP, que a la votació inicial dels pressupostos al desembre va votar en contra, va decidir 'replantejar-se' el seu vot per si al maig han de 'gestionar-los ells'.

 

Més dades del nou pressupost

S'han augmentat diverses partides del pressupost per tal de millorar aspectes de la ciutat. N'és exemple la neteja com el manteniment, la partida dels quals puja fins als dos milions d'euros, contemplant la creació d'una nova brigada especial de manteniment per a actuacions ràpides.

Així mateix, una de les novetats és l'aposta per incrementar la despesa en Acció i Promoció Social, amb més d'un milió d'euros que es destinaran, d'una banda, als Serveis Residencials d'Estada Limitada per habitatges en casos d'emergència, així com al Servei d'Intervenció Socioeducativa per a infants en situacions d'exclusió social.

En aquesta línia, es veu incrementada la partida del Servei d'Igualtat, per invertir en prevenció, serveis d'informació i punts liles. També creix l'aportació per la planificació educativa, per oferir més activitats extraescolars, i 250.000 euros destinats a la tarifació social de les escoles bressol.

Els organismes municipals també veuran millores significatives. Badalona Serveis Assistencials podrà fer front al servei d'atenció domiciliària i el servei de teleassistència gràcies a un augment d'1,3 milions d'euros. El Consorci Badalona Sud també incrementa en un 50% la seva partida, i Badalona Cultura gairebé tindrà un 40% més per promocionar la cultura.

Altres partides destacables aniran a la remodelació del Passeig Marítim (2 milions d'euros), la rehabilitació d'escoles, nous equipaments municipals, o millores a la Guàrdia Urbana amb més càmeres de videovigilància, entre d'altres.

 

Pobresa energètica al Ple

La pobresa energètica va estar molt present al ple d'ahir. D'una banda, va parlar-se de la pròpia, ja que diversos regidors van denunciar que fa setmanes que no funciona la calefacció a la Casa de la Vila i que els treballadors passen fred. Així mateix, van criticar que no van les impressores, i van retreure la 'deixadesa' del govern.

D'altra banda, en el torn de paraules va intervenir Cristina Garcia, membre de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, arran d'una moció en defensa dels drets energètics presentada per Guanyem, ERC i ICV-EUiA. Garcia, veïna de Badalona, va explicar que la seva família pateix pobresa energètica i va demanar als grups municipals més pressió a les empreses elèctriques per solucionar situacions que posen en perill a moltes famílies de la ciutat.

 

Reivindicacions a la plaça de la Vila 

Durant tot el Ple no van parar de sentir-se petards i crits des de l'exterior. I és que, a la plaça de la Vila, van concentrar-se dos col·lectius diferents per presentar les seves reivindicacions davant l'Ajuntament. D'una banda, una vintena d'oficials d'ofici de la ciutat reclamaven millores laborals i fer la seva feina amb dignitat, ja que denuncien tenir molts problemes per realitzar el manteniment tant de les escoles com dels pavellons esportius, tal com va avançar aquest diari fa un parell de setmanes.

D'altra banda, la colla dels Castellers de Badalona també reclamava una solució, ja que s'han quedat sense local on assajar i demanen a l'Ajuntament que s'impliqui per trobar un nou espai.

 


ACTUALITAT

10/07/20

xarxa-solidaria-de-badalona

La xarxa solidària de Badalona: molt més que 40.000 àpats repartits durant pandèmia

L’epidèmia de la covid-19 ha fet aflorar les grans necessitats que tenen les persones a la ciutat i també ha fet palesa la solidaritat que, sense esperar a l’acció oficial, ha fet bó el lema: «només el poble salva el poble»
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

08/07/20

image1

L’efecte letal de la covid 19 a les residències de gent gran de Badalona i comarca

La pandèmia ha causat morts a residències de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. Residències que tenen grandària diferent i són privades o públiques. L’independent fa un primer recompte amb dades de la Generalitat
Llegir l'article complet
CULTURES

08/07/20

cartell-de-les-festes-confinades-de-maig

La comissió de festes titlla de «decisió política» la suspensió pel govern Albiol dels concerts de Festa Major

Critiquen que la justificació per no celebrar els actes musicals fos que a la ciutat no hi ha espais on puguin assistir els seus 224.000 veïns i veïnes
Llegir l'article complet
CONVIURE

07/07/20

platja-badalona-abocament-residus-pluja-canvi-climatic

'Bandera Negra' per a Badalona

Per primera vegada Badalona apareix a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals
Llegir l'article complet