ACTUALITAT


Badalona aprova un nou pressupost dotat amb 174,7 milions


L'aprovació definitiva del Pressupost 2019 ha estat possible pels vots a favor de Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA. El Govern d'Álex Pastor agraeix el gest


ple-pressupost-badalona
 Minut de silenci per condemnar la violencia masclista durant el ple / S. Rodríguez


Silvia Rodríguez Gómez - 30/01/19         

twitter share   facebook share

El Ple de l'Ajuntament de Badalona va donar ahir al vespre llum verda al Pressupost General del 2019. L'aprovació definitiva dels comptes presentats pel govern socialista van tirar endavant gràcies als vots favorables de Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA, justament els tres grups polítics que van perdre el govern a la moció de censura presentada pel grup d'Álex Pastor. Aquest fet, que simbolitza a la perfecció les contradiccions de la política, va sobrevolar cada una de les intervencions del Ple d'ahir.

El nou pressupost suposa una injecció de 174,7 milions d'euros per la ciutat, 14,6 milions d'euros més que l'anterior pressupost, aprovat el 2017. Aquest creixement es vol reflectir, entre d'altres, en millores en seguretat, atenció social i neteja. En aquest sentit, es preveuen més de 100 contractacions d'oferta pública, entre elles 27 agents més de Guàrdia Urbana i 24 treballadors i treballadores al Departament de Serveis Socials, un servei desbordat que la ciutadania reclamava millorar.

 

Responsabilitat política

Els grups que han votat a favor de l'aprovació del pressupost van admetre que ho fan per 'responsabilitat política' i perquè els acords als quals han arribat amb el govern pel seu vot en positiu són beneficiosos per la ciutat. Les al·legacions al pressupost reforçaran àmbits com els drets socials, l'atenció a les persones amb discapacitat, la salut o l'educació, entre d'altres. Un dels acords als quals s'ha arribat i que pren rellevància després de l'incendi de Sant Roc és una partida de 400.000 euros per a la remodelació i millora de les instal·lacions elèctriques d'habitatges vulnerables de la ciutat i comunitats de propietaris per tal de millora l'eficiència energètica.

L'alcalde Álex Pastor va agrair 'l'esperit crític i l'oposició constructiva' per l'aprovació del pressupost. No obstant això, els grups de l'oposició van demanar al govern que 'no es confiï' i el van recordar que el seu vot a favor 'no és un xec en blanc', en paraules del portaveu d'ERC Oriol Lladó. Tant Álex Mañas, portaveu d'ICV-EUiA, com Jose Téllez, de Guanyem Badalona en Comú, van recordar a l'actual govern que ells mateixos havien tombat uns pressupostos molt similars presentats per l'anterior govern, forçant la moció de censura.

La resta de grups –Ciutadans, PDCat i PP– van abstenir-se. El PP, que a la votació inicial dels pressupostos al desembre va votar en contra, va decidir 'replantejar-se' el seu vot per si al maig han de 'gestionar-los ells'.

 

Més dades del nou pressupost

S'han augmentat diverses partides del pressupost per tal de millorar aspectes de la ciutat. N'és exemple la neteja com el manteniment, la partida dels quals puja fins als dos milions d'euros, contemplant la creació d'una nova brigada especial de manteniment per a actuacions ràpides.

Així mateix, una de les novetats és l'aposta per incrementar la despesa en Acció i Promoció Social, amb més d'un milió d'euros que es destinaran, d'una banda, als Serveis Residencials d'Estada Limitada per habitatges en casos d'emergència, així com al Servei d'Intervenció Socioeducativa per a infants en situacions d'exclusió social.

En aquesta línia, es veu incrementada la partida del Servei d'Igualtat, per invertir en prevenció, serveis d'informació i punts liles. També creix l'aportació per la planificació educativa, per oferir més activitats extraescolars, i 250.000 euros destinats a la tarifació social de les escoles bressol.

Els organismes municipals també veuran millores significatives. Badalona Serveis Assistencials podrà fer front al servei d'atenció domiciliària i el servei de teleassistència gràcies a un augment d'1,3 milions d'euros. El Consorci Badalona Sud també incrementa en un 50% la seva partida, i Badalona Cultura gairebé tindrà un 40% més per promocionar la cultura.

Altres partides destacables aniran a la remodelació del Passeig Marítim (2 milions d'euros), la rehabilitació d'escoles, nous equipaments municipals, o millores a la Guàrdia Urbana amb més càmeres de videovigilància, entre d'altres.

 

Pobresa energètica al Ple

La pobresa energètica va estar molt present al ple d'ahir. D'una banda, va parlar-se de la pròpia, ja que diversos regidors van denunciar que fa setmanes que no funciona la calefacció a la Casa de la Vila i que els treballadors passen fred. Així mateix, van criticar que no van les impressores, i van retreure la 'deixadesa' del govern.

D'altra banda, en el torn de paraules va intervenir Cristina Garcia, membre de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, arran d'una moció en defensa dels drets energètics presentada per Guanyem, ERC i ICV-EUiA. Garcia, veïna de Badalona, va explicar que la seva família pateix pobresa energètica i va demanar als grups municipals més pressió a les empreses elèctriques per solucionar situacions que posen en perill a moltes famílies de la ciutat.

 

Reivindicacions a la plaça de la Vila 

Durant tot el Ple no van parar de sentir-se petards i crits des de l'exterior. I és que, a la plaça de la Vila, van concentrar-se dos col·lectius diferents per presentar les seves reivindicacions davant l'Ajuntament. D'una banda, una vintena d'oficials d'ofici de la ciutat reclamaven millores laborals i fer la seva feina amb dignitat, ja que denuncien tenir molts problemes per realitzar el manteniment tant de les escoles com dels pavellons esportius, tal com va avançar aquest diari fa un parell de setmanes.

D'altra banda, la colla dels Castellers de Badalona també reclamava una solució, ja que s'han quedat sense local on assajar i demanen a l'Ajuntament que s'impliqui per trobar un nou espai.

 


CONVIURE

22/09/19

zxcvb

De la fugida a l'acollida: seguretat més enllà del municipi 

Neus Arnal analitza en clau transnacional quins són tots els factors que condicionen la vida dels infants i joves que emigren sols, els mal anomenats MENA, i les mancances del sistema públic català i espanyol per abordar aquest fenomen. També els desvincula dels problemes de seguretat: el 82% mai no han comès cap delicte. Ho fa després d'haver viscut durant els darrers mesos la mediatització i politització d'aquest fenomen i del recent missatge en xarxes socials de l'alcalde de Badalona, Àlex Pastor (PSC), en què presumia haver aconseguit la no obertura d'un centre per acollir aquests joves al barri del Remei.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

13/09/19

benvinguda-a-l-escola

De formigues i gegants

Cristina Sánchez, Secretària de FAMPAS de Badalona, reflexiona sobre els nous reptes del curs escolar a la ciutat.
Llegir l'article complet
SANITAT

14/08/19

wildsouls

L’abraçada animal que cura

L’associació badalonina Wild Souls aconsegueix millorar la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional i gent gran gràcies a teràpies amb gossos i gats, molts d’ells a la vegada rescatats de l’abandonament.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

01/08/19

joves-per-l-exit-creu-roja

Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar

La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.
Llegir l'article complet