MUSEU I EXPOSICIONS


L'alquimista badaloní del mar i la fotografia


Les composicions oníriques del fotògraf i dissenyador Xavi Martín i el seu èxit a Instagram l'han portat a treballar en poc més d'un any amb grups de música com Imagine Dragons, Crystal Fighters, La Pegatina o Amics de les Arts


xavi-martin-badalona
 Xavi Martín, en una de les seves fotografies al mar / Foto: X. Martín


Javier Torres Jiménez - 05/02/19         

twitter share   facebook share

Una taula de pàdel surf i un mar en calma. Poc més necessita la imaginació del badaloní Xavi Martín (@mertin15, per als seus seguidors d'Instagram) per crear una imatge que t'agradarà més o menys, però mai et deixarà indiferent. Amalgama de fotògraf i dissenyador, amb 25 anys s'ha començat a fer un petit lloc a l'escena visual barcelonina i a la xarxa social més de moda, amb més de 8.000 seguidors.

 

'Tot va començar perquè em van regalar una GoPro farà uns cinc o sis anys. Tinc el mar al davant de casa, i vaig començar a provar-la i descobrir què podia fer amb ella'. La curiositat i la seva passió per alguns esports i activitats aquàtiques el van convertir en un autodidacta de la imatge. 'Tenia coneixements bàsics. Vaig començar a penjar fotos del mar a Instagram. Un dia, el compte oficial de la xarxa social me'n va agafar una, i allò em va fer créixer molt a nivell de seguidors', admet en Xavi.

 

A poc a poc es va endinsar en els dissenys surrealistes i les produccions artístiques, més enllà de la foto de mar crua i pelada. 'Al principi hi havia gent que se'n reia de mi per penjar només fotos del mar, i ara algunes d'aquestes mateixes persones em pregunten si necessito que vingui algú per fer de model, però ja m'està bé... estic acostumat que se'n riguin de mi per això', riu el jove dissenyador.

 

El salt a la fotografia de concerts

 

Després de molt de temps component imatge i penjant fotos, en Mertin va provar una d'aquelles coses que surt d'una conversa de bar entre cerveses: 'Un amic i jo, perquè jo em defenso justet amb l'anglès, vam enviar un mail al mànager dels Imagine Dragons, un grup que m'agrada molt, amb fotos meves, per veure si els hi interessaven els dissenys que feia. Ells venien a fer concert a Barcelona', recorda el badaloní.


xavier-rudd-xavi-martin

Fotografia recotada de l'actuació de Xavier Rudd a Barcelona / Foto: Xavi Martín

 

'Em van enviar un mail dos dies abans del concert. Em deien que tenia passi de fotògraf. Era la meva primera experiència real. Vaig haver de tenir dos pebrots. Em vaig plantar allà, hi havia televisions i mitjans gràfics... i 'el menda', que mai havia fet allò. Va ser un repte', subratlla. A partir de llavors, i amb aquella experiència com a ganxo, va començar a fer el mateix amb altres bandes i músics.

 

En poc més d'un any, repassa, ha treballat per grups com Orishas, Xavier Rudd, La Pegatina, Els Catarres o Crystal Fighters, amb els quals va fer la gira per Espanya, fins i tot, com a fotògraf del grup. Un dels seus darrers treballs ha estat amb Els Amics de les Arts, per als quals en Xavi va fer les fotos que llueixen a les seves xarxes socials després de la separació de la banda catalana.

 

Instagram, un aparador amb cara i creu

 

Alguns dels treballs que ha fet o té entre mans el jove badaloní han vingut a través d'Instagram, la plataforma que ara mateix li serveix com a currículum. 'Hi ha plataformes molt professionals i tècniques, però les xarxes ara mateix són un gran focus. Potser Instagram morirà en uns anys, però ara mateix és un CV i és d'on m'han començat a sorgir feines', explica el dissenyador.

 

xavi-martin

Muntatge fotogràfic / Xavi Martín

 

'La perspectiva és bona. Cada cop tinc més ulls a sobre', diu, però confessa que 'ara mateix és més reconeixement i visualització' del que econòmicament li suposa. 'Hi ha dies que ningú truca a la porta o que no hi ha feina, però això no es veu a Instagram', riu. És una de les parts menys bones d'aquesta xarxa, considera, igual que el fet que s'ha expandit molt i ha perdut una mica l'essència inicial del culte a la imatge i la fotografia.

 

'No renego d'Instagram, però s'ha prostituït una mica. Cada segon competeixes amb milers de fotos, amb selfies... Jo m'estic pensant projectes una setmana, potser. I en tres segons l'hauràs vist i ja està, faràs 'scroll' i passaràs a la selfie d'una altra persona', lamenta. En qualsevol cas, en Xavi té clar que es tracta d'un dels millors aparadors de què disposa el gremi de la imatge i el disseny per guanyar pes, reconeixement i teixir xarxa entre professionals.

EDUCACIÓ

24/04/19

escape-room-badalona

Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'

Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

quinze-aniversari-saltamarti

“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”

Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

image1

L'Independent celebra Sant Jordi

Celebrem la diada de Sant Jordi apostant pel periodisme compromès i de proximitat i amb els autors i autores locals
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

23/04/19

image1

Deu anys amb el finançament congelat

La Fundació Badalona Capaç reclama que les administracions moguin fitxa per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball
Llegir l'article complet