SANITAT


Badalona, punta de llança de la investigació contra la leucèmia


Prop d'un centenar de professionals de la investigació treballen a la nova seu de l'Institut Josep Carreras, al campus de Can Ruti, en un equipament amb personal i recursos de referència estatal i europea


institut-josep-carreras-leucemia
 Nova seu de l'Institut Josep Carreras, a Badalona / J. Torres


Javier Torres Jiménez - 08/02/19         

twitter share   facebook share

El recinte de la nova seu de l'Institut Josep Carreras (IJC), al campus de Germans Trias i Pujol-ICO (Can Ruti), sembla envoltat d'un halo de tranquil·litat. Superat el bullici de la ciutat i de l'aparcament de l'hospital badaloní, arribar a l'esplanada de l'edifici imposa, per la bellesa i el silenci, i per la llum que es respira. Sents (i saps, de fet) que és un d'aquells indrets on es fabrica la màgia. De la que cura, no la de les pel·lícules o els escenaris del Festival Li-Chang.

 

'Abans treballava a l'Hospital del Mar i em deien: 'Quico, quina sort!'. La part dolenta és que treballava al pis -1, i això la gent no ho sabia. Ser aquí ara és un gran avantatge. És molt tranquil. Arribar és la part dolenta, pot ser, però un cop aquí...'. El Dr. Francesc Solé és el Director científic del nou campus de Badalona de la Fundació Carreras, la instal·lació de lluita contra la leucèmia més gran i d'Europa. I també és en 'Quico', com tothom el saluda mentre ens ensenya el modern equipament que la institució ha aconseguit fer realitat amb una inversió d'uns 26 milions d'euros. De tecnologia i ubicacions (quasi) immillorables, i dissenyat per Eduardo Talon, l'arquitecte que va concebre el sincrotró Alba, de la UAB.

 

Uns 10.000 metres quadrats que encara avui s'acaben d'enllestir i que estan pensats per crear sinergies i compartir. La planta baixa, de fet, on llueix un gran mural amb el nom dels 50 o 60.000 socis i sòcies de la Fundació, està pensada per compartir amb la resta d'institucions del voltant, amb les quals ja es coneixen. Els professionals de l'IJC, de fet, porten quatre anys treballant a la ciutat, però fins ara ho feien a casa de l'Institut Germans Trias i Pujol, a tocar.

 

'Entrar aquí a treballar ha estat una gran il·lusió. Aquests anys, cada dues o tres setmanes anava passant per veure com avançaven les obres. La gent està molt contenta', admet el doctor Solé, qui va començar investigant a Badalona amb tres persones més. A poc a poc, l'equip ha anat creixent, i ara ja són 70. Un número que esperen doblar, pràcticament, quan s'incorpori al nou equipament el reconegut doctor Manel Esteller, que serà el director científic de tota la institució i treballarà presencialment al campus de Can Ruti a partir d'aquest 2019.

 

Tot i que parlem de leucèmia com a terme genèric, Solé esclareix que, sota aquest terme, es poden arribar a englobar més de 120 malalties oncològiques de la sang. 'Cada cop intentem afegir més cognoms a les malalties per anar diferenciant-les més i arribar a la medicina personalitzada. Fa 20 anys, tenien nom. Ara ja quasi estem col·locant el seu DNI', reivindica en 'Quico'. Aquest és l'objectiu: anar desgranant els misteris de totes les branques de la leucèmia per descobrir quins tractaments seran adients per cada pacient. 'A l'institut i al campus es desenvolupa una investigació de referència. No tot passa a Cambridge, aquí es fan coses molt grans. S'han fet avenços mundials, des d'aquí s'ha canviat la forma de diagnosticar i tractar la malaltia', enalteixen des de la Fundació Carreras.


Investigació de referència: Badalona al mapa

 

'A Catalunya -afirma Francesc Solé- el nivell de metges i recerca és referent. Hi ha investigadors, també aquí a l'institut, que coordinen grups europeus i mundials'. Des de la Fundació defensen el prestigi que tenen les persones que investiguen a l'IJC, però també a les institucions que els envolten, com ara l'ICO, l'IrsiCaixa o el Germans Trias, amb els quals treballen dia a dia. Junts, diuen, fan cada cop més campus i aconsegueixen més visibilitat.

institut-josep-carreras-leucemia

 

'En el món de la recerca, el campus Can Ruti té renom. Ha augmentat els darrers anys. Hi ha molts projectes aquí, formem part de molts consorcis. Hi ha prestigi. De mica en mica hem de fer que la gent de Badalona i altres ciutats sàpiguen que darrere de l'hospital hi ha més coses, i molt importants'.

 

Gent de casa, però també que s'aconsegueix atraure de fora. De fet, apunten des de la Fundació, hi ha grups de treball a Badalona formats per majoria de personal estranger, i l'idioma oficial de l'edifici és l'anglès. I tot això també es tradueix en el nom i la reputació del campus, on aterra molta gent de referència per realitzar ponències o cicles de xerrades que organitza l'IJC o alguna altra institució d'investigació de Can Ruti. 'Accepten venir convidats que són eminències en els seus terrenys. I ara també és important tenir aquest espai, que tant llueix'.

 

Tecnologia punta

 

Però no tot és talent i nom en el sector mèdic i de recerca, també ha d'acompanyar el material, òbviament. Quelcom que, per sort, l'IJC pot posar a disposició dels seus equips. El doctor Solé ens ensenya els laboratoris i espais amb alguns dels sistemes més punters del sector. Maquines que costen 200.000 o 300.000 euros, de les quals només hi ha una o dues unitats a Catalunya o Espanya. Aparells capaços d'analitzar en tres dies quantitats de mostres que portarien tres mesos de treball manual.

 

institut-josep-carreras-leucemia

'Són màquines molt costoses. Intentem que hi hagi poques en un mateix territori, i que treguin fum. Una tercera part de l'activitat de les nostres màquines és pròpia d'aquí, però la resta és activitat que ve de fora, que també ens permet ingressar uns diners que ho permet fer sostenible. Ens coordinem a nivell de Catalunya per saber quins aparells calen i quins no. Per això també som referència', explica el director científic.

 

Un banc de mostres de valor incalculable

 

Una de les moltes coses bones de treballar cos a cos amb un gran hospital de referència com és el Germans Trias és la facilitat per aconseguir mostres amb quals investigar. L'institut té a dia d'avui més de 3.000 mostres de sang i moll, que acumulen gràcies també al treball dels campus de l'Hospital Clínic i de Sant Pau. 'Això no ho té tothom. Tenim les neveres de mostres amb sistemes d'alarmes, per detectar si res falla, perquè perdríem molt', subratlla el director del campus.

 

Quan un malalt de càncer arriba a l'hospital de Can Ruti per ser diagnosticat, se li extreu una mostra de sang i de moll de l'os. Si l'usuari dóna el seu consentiment (cosa que passa en la majoria de casos), el sobrant després de la diagnosi s'emmagatzema a l'IJC. I com es transporten tantes mostres, un material tan delicat? Aquí trobem un dels detalls més curiosos de la instal·lació: viatgen entre l'hospital i l'equipament de recerca a través d'un tub neumàtic subterrani de 800 metres, que les mostres, ben protegides, recorren en un minut i mig.

 

Can Ruti, un clúster de col·laboració

 

Durant la nostra visita al centre, el Dr. Solé insisteix molt en la importància dels companys de viatge que té la institució des que va arribar a Badalona: Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, ICO, IrsiCaixa, Universitat Autònoma de Barcelona, l'hospital de Can Ruti, l'Institut Guttmann... 'El fet que estiguem junts és un cultiu molt important'

 

I no és només una visió romàntica, és un avantatge que es materialitza en fets concrets i tangibles. Professionals de l'hospital i investigadors, per exemple, es troben setmanalment per parlar de casos diagnosticats i tractats a Can Ruti, i posteriorment investigats als instituts. 'Cada cop entenem millor com funciona el cos i podem anar analitzant i detallant cada cas. Per això la proximitat amb l'hospital és essencial', manté el doctor.

 

També s'organitzen sessions i xerrades obertes a totes les institucions presents al campus. I alguns dies, per exemple, es dediquen als joves, a què siguin ells qui conferenciïn, qui moderin, qui preguntin. 'També tenim el futur al nostre costat', diu Francesc, en referència a la UAB.

CULTURES

13/07/19

lectures-d-estiu

Hi ha lectures d'estiu?

El llibreter Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres, ens convida a trobar temps per llegir i ens proposa una lectura d'estiu: 'Persecució' de Toni Sala. L'obra explora l'ànima humana, plantejant la següent pregunta a partir d'una de les protagonistes: què faries tu si sabessis que la teva parella, que fa un any que coneixes, et confessa que ha matat la seva dona?
Llegir l'article complet
CULTURES

07/07/19

pintant

“Qui crea a Badalona?”, un procés de debat sobre el model cultural de la ciutat

El proper dimecres 17 de juliol, se celebra la primera trobada “Qui crea a Badalona?”, una iniciativa impulsada per diverses entitats i creadores culturals de la ciutat. L’objectiu: debatre sobre el model cultural de Badalona i visibilitzar experiències i necessitats en aquest àmbit, entenent la intercooperació com a eina d'enfortiment i transformació social.
Llegir l'article complet
ESPORTS

05/07/19

travessia-nedant-de-badalona-de-2018

69 edicions de la Travessia nedant a Badalona

El proper 21 de juliol, tindrà lloc la Travessia nedant a Badalona, que arribarà a la seva edició número 69 i estarà organitzada, com des del seu inici, pel Club Natació Badalona. Un club que enguany fa 90 anys.
Llegir l'article complet
ECONOMIA SOCIAL

04/07/19

carreguemli

A l'estiu, Carreguem-L'I

Després de més d'un any sortint al carrer, L'Independent de Badalona llança aquesta campanya per enfortir el projecte i reimpulsar la publicació a partir del setembre.
Llegir l'article complet