ESPORTS


Els campions sense llar


Els Dracs, que han hagut de marxar de Badalona Sud a Pomar, reclamen una instal·lació definitiva on disposar d’estabilitat per poder créixer


badalona-dracs
 Entrenament dels Badalona Dracs a Montigalà / Foto: Jordi Soler


Benjamín Recacha García - 11/02/19         

twitter share   facebook share

Els aficionats al futbol americà recordaran que als anys 90 del segle passat la NFL nord-americana va provar de popularitzar el seu esport a Europa posant en marxa una competició filial amb franquícies a algunes de les ciutats més importants del vell continent, entre elles Barcelona.

 

Els Dragons van ser molt ben rebuts, possiblement més per la curiositat que per veritable afició, doncs després d’aconseguir portar més de 50.000 espectadors a l’Estadi Olímpic, aviat l’assistència i les audiències es van reduir considerablement. D’aquell equip segurament el més recordat sigui que hi va jugar Mariano Angoy, etern porter suplent al Barça i gendre de Johan Cruyff, qui es va especialitzar com a kicker.

 

Per aquella època a Badalona es formava el primer equip estatal de futbol americà: els Dracs, fundadors de la Lliga Nacional (LNFA), de la qual han estat grans dominadors. N’han guanyat quatre de les cinc últimes edicions, i en són els actuals campions.

 

Els Dracs també van ser el primer equip espanyol a guanyar un partit de competició europea. De fet, porten quinze anys consecutius competint-hi. Al març debuten a la Copa d’Europa contra els Vikings de Viena, un club professional, amb un pressupost d’un milió d’euros, que omple el seu estadi cada cap de setmana.

 

A Badalona som molt més modestos, tant que els Dracs ni tan sols disposen d’un camp de joc fix. Malgrat comptar amb 150 fitxes masculines i femenines, entre elles una cinquantena de nens i nenes, quan acaba la temporada no tenen la seguretat de saber on entrenaran i jugaran la següent. Ara entrenen al camp municipal de Montigalà, annex a l’estadi nou, on s’han de dividir l’espai una seixantena d’esportistes de diferents edats.

 

Pel que fa al camp de joc, el primer equip masculí s’ha trobat que després de tres temporades jugant a les instal·lacions municipals de Badalona Sud, una setmana abans de disputar el primer partit de lliga a casa va haver de buscar-se un altre lloc. Reunions d’urgència amb l’ajuntament i gestions diverses van aconseguir lligar el camp de Pomar fins a final de temporada. Diumenge 3 hi van disputar el partit contra els Hurricanes de Saragossa, amb gran ambient i victòria contundent (54-0).

 

“Donem com a normal que no sapiguem on hem de jugar o que les noies ho hagin de fer fora per manca d’instal·lacions”, lamenta el president del club i jugador del sènior, Jordi Soler. “Com a ciutat hem de fer una reflexió a llarg termini pel que fa a la planificació de les instal·lacions esportives”, assenyala. “Hi ha un problema de filosofia esportiva arreu: el futbol masculí està per sobre de tot”.

 

Malgrat la resignació per haver de fer una nova “mudança”, Soler agraeix la gestió del govern municipal i del Club Deportivo Pomar per trobar una solució provisional, almenys per als partits de lliga del primer equip masculí. Recorda, però, que falta solucionar la situació de l’equip sènior femení i no té molt clar què passarà amb el partit de copa d’Europa.

 

“Per créixer és necessari tenir una estabilitat i unes instal·lacions fixes”, comenta, més decebut que indignat. “El futbol americà és un esport minoritari, però a Badalona no ho és tant”, indica, mentre observa les evolucions del mig centenar de nois i noies que s’entrenen a Montigalà un divendres a les vuit de la tarda. “A Badalona hi ha una afició fidel i, malgrat les dificultats, tenim molta gent”. Entre aquestes dificultats hi ha, per exemple, el cost de l’equipament necessari per practicar l’esport: casc i cuirassa poden suposar una despesa a l’entorn dels cinc-cents euros.

 

A la recerca de la solució definitiva

El coordinador d’Esports de l’Ajuntament de Badalona, Jordi Ferrón, reconeix els impediments per dotar els Dracs de l’estabilitat que reclamen, però assegura que “treballarem de la mà del club per trobar una solució definitiva a mig termini”. Destaca la bona entesa amb el CD Pomar, que, com a mínim, “ens dóna tranquil·litat per afrontar la temporada”.

 

Ferrón apunta com a objectiu que els Dracs disposin d’un camp propi, objectiu que s’emmarca en l’aspiració “que tots els esports de Badalona gaudeixin d’instal·lacions en condicions a mig-llarg termini”. Lamenta la “manca de previsions des de fa molts anys”, que ha portat, segons indica, a “trobar-nos amb unes instal·lacions que requereixen una renovació profunda”. El primer pas, doncs, és “solucionar les mancances urgents”.

 

Però per què els Dracs han hagut de marxar de Badalona Sud?  “Ens van dir que no hi cabem”, respon Soler. “Petites dificultats”, apunta Ferrón.

 

La instal·lació la gestiona Young Talent Badalona Sud Associació Esportiva, entitat resultant de la fusió entre el club de formació Young Talent i la Unificació Badalona Sud (nascuda de la fusió entre l’Artiguense i el Sant Roc), que compta amb dinou equips de totes les categories.

 

“No hi ha horaris per què els Dracs hi puguin continuar jugant”, afirma el vicepresident del club, Diego Justicia. “Durant tres anys hem fet l’esforç que tots els nostres equips de base juguessin en dissabte per què els Dracs poguessin jugar el diumenge al matí, i això ens ha portat moltes incomoditats i discussions amb les famílies per culpa dels horaris tan ajustats. Creiem que ens mereixem poder descansar una mica. És hora que l’esforç el facin uns altres”, explica. Assegura, però, que “nosaltres no fem fora ningú, entre altres coses, perquè la instal·lació no és nostra”, i reivindica “que els Dracs tinguin un camp propi. Tots els clubs mereixen una instal·lació digna”.

 

Segons Justicia, la solució més senzilla seria posar una graderia al camp de la Travessera de Montigalà. “Tan difícil és? Per què no ho han fet en quatre anys?”, es pregunta, recordant que els Dracs van haver de marxar de Montigalà a Sant Roc pel canvi de reglament de la Federació Espanyola de Futbol Americà, que obliga els equips sènior a jugar en camps amb grades.

 

Compartir el nou estadi?

El vicepresident del Young Talent dóna altres alternatives, com adequar el camp de la Morera o compartir l’Estadi Municipal, l’ús preferent del qual el té el CF Badalona.

 

Jordi Soler és molt escèptic respecte a aquesta darrera possibilitat, malgrat que Dracs i Badalona ja van conviure un temps a Montigalà, quan el club de futbol va marxar definitivament del Camp del Centenari, mentre duraven les obres del nou estadi.

 

Des de l’Ajuntament, Jordi Ferrón no tanca la porta a que en un futur “la bona relació entre els clubs de la ciutat” podria propiciar un aprofitament més ampli de la nova instal·lació.

 

Des del Badalona, però, no sembla que hi hagi una predisposició a fer-ho. Fonts del club recorden que tot i que l’estadi és municipal, la seva construcció és fruit de l’operació urbanística en què van cedir el seu patrimoni de l’avinguda de Navarra. A més, “futbol i futbol americà no poden conviure en un mateix espai”, donat que “es faria malbé la gespa”. Pel que fa a la possibilitat que els Dracs tornin a jugar a Montigalà, aquestes fonts recorden que els equips de base del Badalona entrenen i juguen allà, de manera que es faria molt complicat compatibilitzar horaris.

 

“Potser hauríem d’obrir una mica la ment. Hi ha molts prejudicis per desconeixement de l’esport”, assenyala Soler. “Es pensen que farem malbé la gespa, però resulta que la sola de les botes que fem servir és la mateixa que la dels futbolistes”, explica, i afegeix que, pel que fa a les línies que s’han de pintar al terreny de joc, hi ha moltes ciutats on els dos esports comparteixen espai sense problemes. A més, la pintura que utilitzen al futbol americà marxa amb l’aigua.

 

“Tots el clubs importants tenen les seves instal·lacions; els Dracs, no. Nosaltres només demanem un lloc on poder disposar d’estabilitat”, reitera.


TEATRE I MÚSICA

16/06/19

inauguracio-muba-2019

El Muba, un nou espai per aprendre i gaudir de la música a Badalona

La inauguració de les noves instal·lacions es va celebrar divendres passat, 14 de juny, al vespre, amb una festa que va aplegar més d’una setantena de persones.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet