CULTURES


La màgia de Li-Chang s'estén per tota Badalona


El 19è Festival Internacional omple la ciutat d’espectacles, tallers infantils i formatius, humor, actes literaris i solidaritat


taller-festival-li-chang
 Imatge d'un dels tallers infantils que es fan a les biblioteques de Lloreda i Pomar / Foto: Organització Festival


Benjamín Recacha García - 22/02/19         

twitter share   facebook share

La Gala Internacional de Màgia és, com cada any, el punt central del Memorial Li-Chang, que durant tot el febrer converteix Badalona en capital de l’art de les il·lusions. Mags de renom mundial, com el portorriqueny Reynold Alexander, el francès Néstor Haro i la xinesa Huang Zheng, comparteixen aquest cap de setmana l’escenari del Teatre Zorrilla amb el talent gallec Dani Polo, el duet madrileny Los Taps i el mestre de cerimònies Isaac Jurado, per demostrar que, en la dinovena edició, el Memorial Li-Chang continua creixent.

 

“Estem creant cultura màgica, i ho fem amb el suport de l’administració pública, cosa molt important que ens diferencia d’altres festivals”, destaca el director artístic, el mag badaloní Enric Magoo.

 

Perquè el Li-Chang és molt més que aquesta gala central. Amb l’excusa de mantenir viu el llegat d’en Joan Forns i Jordana, la màgia es reparteix des de principi de febrer fins a la segona setmana de març per tota la ciutat, amb la complicitat d’un bon grapat d’agents culturals i educatius. “Estem molt satisfets, perquè hem aconseguit que el festival tingui de tot; els espectacles de màgia són un element més”, subratlla el seu director.

 

Teatre, humor, solidaritat —la Gala Solidària, el 3 de març al Teatre Blas Infante, recaptarà fons per fer tallers de màgia a les zones més deprimides del Senegal—, tallers educatius, formació per a mestres, presentacions literàries... Són els ingredients que conformen un menú màgic ben complet.


Un club de lectura secret... i molt màgic

 

actuacio-del-mag-selvin-a-l-espai-betulia-foto-enric-magoo

 

Un dels grans números de màgia del 19è Memorial Li-Chang es va viure divendres 15 de febrer a l’Espai Betúlia. L’actuació del Mag Selvin, enginyosa i molt divertida, va captivar l’audiència, majoritàriament infantil; però no és aquesta la màgia a què em referia, sinó la que va generar el col·loqui en torn a la novel·la ‘El bolígraf de Higgs’, del badaloní Rubèn Montañá. Un autor jove, que en la seva curta carrera acumula premis tan destacats en el món de la literatura infantil i juvenil com el Barcanova i el Josep M. Folch i Torres.

 

El veritablement màgic va ser veure plena la sala de nens i nenes que havien participat en el ‘Club Secret de Lectura’ que organitzen les biblioteques de Can Casacuberta, Lloreda, Llefià i Canyadó, i que no es limitaven a ocupar una cadira, sinó que van bombardejar a preguntes l’escriptor, demostrant que havien llegit el llibre amb interès.

 

Abans de l’interrogatori, el mag de les paraules va explicar que per a la seva història buscava “un objecte capaç d’aconseguir qualsevol cosa, inspirat en les llànties màgiques de ‘Les mil i una nits’. Pensant en el motiu pel qual el boli era màgic, vaig arribar a la física quàntica”, i d’aquí la relació amb el famós físic britànic Peter Higgs.

 

Tot seguit, van arribar les preguntes: “Al començament, sabies com acabaria la història?”, “T’identifiques amb el protagonista?”, “Per què vas triar un boli i no un altre objecte?”, “Creus en la màgia?”, “Creus que existim de veritat?”, “Hi ha algun escriptor que t’hagi servit d’inspiració?”, “Si algú et digués: ‘ets un invent meu’, com reaccionaries?”.

 

Les bones històries desprenen la màgia capaç de captivar lectors de totes les edats.

 

Toni Cachadiña: sis dècades d’il·lusió

 

toni-cachadina-salamanca-foto-tole

 

Sis dècades de dedicació al “primer hobby del món” li han valgut al barceloní Toni Cachadiña Salamanca la menció honorífica del 19è Festival Internacional de Màgia. “És un hobby que ho té tot”, assegura, entregat amb passió, encara avui, amb 76 anys, a una afició que l’ha ocupat bona part de la vida. “Continuo viatjant molt i gaudint com sempre”. Sense anar més lluny, després de rebre el reconeixement badaloní, marxa a Portugal.

 

A la dècada dels setanta, el seu talent —perquè té claríssim que es tracta d’un ingredient imprescindible per fer màgia, que cal potenciar amb l’aprenentatge— i les moltes hores de dedicació li van servir per guanyar dos premis mundials de cartomàgia, a París i a Viena, en competència amb els millors mags del món. “El que més em satisfà no són els premis, sinó l’adonar-me de amb qui he competit per assolir-los”, destaca.

 

La menció honorífica el satisfà especialment perquè “vaig conèixer en Li-Chang, a qui tenia un gran respecte per la seva qualitat com a mag, però sobretot perquè era una persona molt atenta i amable”. Cachadiña considera aquestes qualitats molt necessàries per actuar davant del públic. “El millor és sentir el caliu de la gent. Cal respectar-la molt, perquè no hi ha res tan satisfactori com sentir que gaudeixen de l’espectacle”.

 

Per arribar a aquest punt de complicitat, cal dedicar-hi moltes hores. “Ser mag és tan difícil com ser enginyer o qualsevol altra professió”, afirma. L’explicació a per què ell ha pogut compaginar durant tants anys, i amb tant èxit, la vida professional com a químic i empresari amb la seva passió, potser la trobem en el fet que ha integrat moltes de les qualitats de la màgia en tots els àmbits de la seva vida. “Les virtuts de la màgia ens ajuden a viure millor”, conclou, desprenent un convenciment que s’encomana.

ACTUALITAT

24/05/19

juan-miguel-lopez-ciudadanos

“Volem un govern constitucionalista que deixi estar tot aquest cercle viciós de la independència”

Entrevistem a Juan Miguel López, candidat de Ciutadans a l'alcaldia de Badalona per les properes eleccions del 26 de maig
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

casal-dels-infants

Més recursos per a les necessitats dels barris i més oportunitats pels seus infants

El Casal dels Infants ha elaborat un recull de propostes de cara a les eleccions municipals del 26 de maig que consideren prioritàries per poder aconseguir uns barris més justos i amb més oportunitats
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

plataforma-sense-sostre

La plataforma Badalona Acull reclama a les candidatures més polítiques d'inclusió i cohesió

El col·lectiu de defensa dels drets de les persones migrades i refugiades va fer arribar les seves propostes als partits que es presenten a les eleccions d'aquest diumenge i conclou que només les recullen de forma integral Badalona en Comú Podem i la Badalona Valenta
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/05/19

david-torrents-badalona

“L’objectiu de ciutat hauria de ser que la Badalona Valenta, els Comuns i nosaltres poguéssim obtenir 14 regidors”

Entrevistem a David Torrents, candidat a l'alcaldia per Junts per Catalunya-Badalona en les properes eleccions municipals del 26 de maig
Llegir l'article complet