Del Betúlia i La Llauna a les estrelles


El badaloní Martí Perpinyà, cursant un màster a Dinamarca, ha estat els darrers mesos el responsable d'una troballa històrica per a la comunitat astrofísica i ha estat reconegut per la Royal Astronomical Society


marti-perpinya
 En Martí, a Dinamarca / Foto: Martí P.


Javier Torres Jiménez - 05/03/19         

twitter share   facebook share

Sovint sembla que el destí de les grans troballes espacials i fites astronòmiques estigui en mans de científics o grans personalitats amb noms que ens resulten estranys. Potser Hollywood ens ha maleducat en aquest sentit i ens fa obviar casos tan propers com el de Martí Perpinyà, un estudiant d'Enginyeria Física graduat per la Universitat Politècnica de Catalunya el passat curs, i que uns mesos enrere probablement no tenia entre els seus plans trencar aquest mal vici nostre de no valorar prou el que tenim a casa. Però l'univers és capritxos.

 

Badaloní i veí del Centre, en Martí ha entrat els darrers mesos al 'hall' de primeres troballes del món de l'astrofísica, reservat per un grapat de científics que, en general, acostumen a tenir algun any més que ell. 'Va ser una sorpresa, estava envoltat de doctorats, professors i figures reconegudes, i va el nen petit que encara no té ni la carrera i ho troba', ens explica per telèfon des de Dinamarca, on es troba fent un màster.

 

El jove Perpinyà (22 anys) ha estat el principal responsable de descobrir el primer sistema triple de nanes blanques conegut fins ara. Pam a pam. Una nana blanca és el que queda després que una estrella de certa dimensió esgoti la seva energia, en forma d'hidrogen, i només romangui un nucli molt més petit però molt dens, que es va refredant amb el temps. Es tracta del fenomen que es produeix al final de la vida de la majoria d'estrelles, inclòs el nostre Sol.

 

Fins ara, trobar conjunts de dues d'aquestes nanes ja era molt estrany. De fet, en Martí dedicava el seu projecte de final de grau a investigar nous sistemes binaris. 'No vaig restringir la recerca a dos. El programa que vaig dissenyar i la metodologia estaven obertes a dues o més nanes'. I vet aquí que l'esforç i la fortuna van acompanyar al badaloní, que va trobar indicis d'un sistema triple. 'Sabia que era estrany però tampoc era totalment conscient de la magnitud de la troballa, així que vaig informar per mail als meus supervisors. L'endemà, es va produir un intercanvi de correus amb diferents científics i vam confirmar que es tractava del primer candidat a sistema triple', rememora en Martí.

 

Després del descobriment dels indicis, a través de l'ajuda d'un company dels Estats Units, Martí i l'equip que l'envoltava van disposar d'un temps d'observació amb un potent telescopi de Sud-amèrica que els va permetre confirmar el que ja es pensaven. 'La teoria preveia que havien d'existir, i segur que n'hi ha més, però això suposa un pas important i ens donarà informació sobre l'evolució i expansió de l'univers', matisa Perpinyà.

 

Sense desmerèixer les aptituds i metòdic treball del badaloní, aquesta troballa no arriba ara per casualitat. El jove estudiant va desenvolupar la feina de camp del seu projecte a la Universitat de Warwick, a Anglaterra, on s'havien dut a terme iniciatives especialitzades en nanes blanques. Allà va poder analitzar dia a dia les dades del projecte Gaia, una de les missions d'astronomia més importants de l'Agència Espacial Europea (ESA), que es van fer públiques el passat mes d'abril. 'Gaia està explorant terreny completament nou', subratlla en Martí, que va trobar les tres nanes blanques entre una gran massa d'informació en la qual hi ha 1.000 milions d'objectes.

 

Arran del descobriment, que es va produir a finals del curs passat, en Martí va rebre el reconeixement dels col·legues amb els quals va treballar a Anglaterra, així com el suport i orgull de la UPC, que ho va anunciar fa unes setmanes. 'Fa uns mesos no m'ho hauria cregut. No imaginava tanta repercussió. La UPC ha destacat molt que ha estat un alumne seu, per exemple. És un orgull'. Aquest mes de febrer, per arrodonir-ho, la revista 'Monthly Notices of the Royal Astronomical Society', de Londres, una de les publicacions internacionals de referència en l'àmbit de l'astrofísica, publicarà un article sobre el sistema triple, firmat pel badaloní, entre d'altres.

 


marti-perpinya

 

Des de setembre, en Martí és a Dinamarca, amb la seva parella, Laura, estudiant un màster i treballant. 'No tenia molt clar què fer. De fet, m'havia plantejat treballar un any a Barcelona mentre em decidia. Però la meva parella volia marxar fora a fer el màster, i vam mirar els Països Nòrdics, on estudiar a bones universitats és barat, en comparació amb altres zones'. Earth and Space Physics and Engineering és el 'senzill' nom del títol que cursa a Copenhagen, mentre també treballa per a una agència científica del govern danès.

 

No sap si el descobriment d'enguany li ha servit per poder obrir-se portes, com és el cas de la feina, però sospita que mostrar aquesta fita al CV deu sumar algun punt. 'Fa mesos que vaig aplicar per participar en un workshop de l'Agència Espacial Europea i m'ho van denegar. Després del descobriment, quan ja ho havia afegit al CV, vaig provar un segon workshop i sí que em van acceptar, tot i que potser només és perquè aquest segon s'ajusta més al meu perfil...'.

 

Estudiant de l'Escola Betúlia, primer, i de l'institut La Llauna, després, el badaloní avança que probablement romandrà fora un any més per feina o estudis, però admet que, a la llarga, li agradaria tornar a casa. 'Tornaré a casa a la llarga. M'encantaria que fos a Badalona -riu-, però com a mínim a Barcelona segur'.

EDUCACIÓ

22/03/19

pau-gargallo-enseyament-badalona

Ha arribat per fi l’hora d’invertir en la Pau Gargallo?

Ajuntament i Generalitat es comprometen a executar-hi la reforma necessària perquè el centre continuï sent referència en els estudis d’art i disseny. Mentre durin les obres, un batxillerat anirà a l’Eugeni d’Ors
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

22/03/19

image1

L’EASD Pau Gargallo, viver d’artistes reconeguts

A les aules de l’escola d’art i disseny badalonina van començar a formar-se un bon grapat d’artistes reconeguts per la seva obra, fins i tot a nivell internacional. N’hem triat sis dels moltíssims disponibles per recordar el seu pas pel centre i conèixer la seva opinió respecte a la situació actual
Llegir l'article complet
TEATRE I MÚSICA

22/03/19

blues-ritmes

Llarga vida al festival més genuí de la ciutat

Comença el Blues&Ritmes, un esdeveniment reconegut arreu per l’exquisida elecció del seu cartell i que enguany fa 30 anys
Llegir l'article complet
MOVIMENTS SOCIALS

21/03/19

sos-racisme-badalona

Desmuntant els rumors que propaguen missatges racistes

Durant tot el mes de març diversos centres cívics de la ciutat estan acollint xerrades de Sos Racisme que donen eines per combatre el discurs discriminatori
Llegir l'article complet