ACTUALITAT


Víctimes de tracta o prostitutes “voluntàries”?


L’operació contra la tracta al carrer Tortosa no detecta que les sis dones que hi exercien la prostitució en fossin víctimes i els obre expendient d’expulsió. Entitats especialitzades denuncien la desprotecció de les dones


cartells-tracta-explotacio-sexual
 Cartells penjats a la plaça de la Vila en contra de la tracta i de l'explotació sexual / Foto: Silvia Rodríguez


Benjamín Recacha García - 07/03/19         

twitter share   facebook share

La Policia Nacional va donar a conèixer la setmana passada una operació que, emmarcada en el Pla contra la Tracta d’Éssers Humans amb Finalitat d’Explotació Sexual, va actuar contra un prostíbul ubicat al número 131 del carrer Tortosa.

 

S’hi van trobar sis dones obligades a exercir la prostitució en condicions deplorables. Havien d’estar disponibles a tota hora, de manera que vivien en una petita cambra sense unes mínimes condicions d’habitabilitat. Dos homes controlaven tots els seus moviments i els diners que guanyaven.

 

Malgrat tot això, finalment no se les ha considerat víctimes de tracta i, com que es troben en situació irregular al país, se’ls ha obert expedient d’expulsió. Als proxenetes se’ls han imputat delictes contra els drets dels treballadors i relatius a la prostitució.

 

En la mateixa operació es va detenir un home de 78 anys que abusava d’una noia de quinze mitjançant un xantatge. Se li imputen delictes d’abús sexual a menor i corrupció de menors. La noia ha quedat sota tutela de la Generalitat.

 

L’actuació va ser conseqüència de les inspeccions periòdiques que la policia efectua en locals on s’exerceix la prostitució per part de ciutadanes estrangeres (en aquest cas, xineses) amb l’objectiu de detectar víctimes de tracta. El prostíbul de Badalona s’anunciava a Internet.

 

Per què aquestes dones que semblaven respondre al perfil de víctimes de tracta finalment no se les hi considera?

 

Què és la tracta?

S’entén per tracta la captació, el transport, el trasllat, l’acolliment o la recepció de persones, recorrent a l’amenaça o a l’ús de la força o altres formes de coacció, al rapte, al frau, a l’engany, a l’abús de poder o d’una situació de vulnerabilitat o a la concessió o recepció de pagaments o beneficis per obtenir el consentiment d’una persona que tingui autoritat sobre una altra, amb finalitat d’explotació.

 

El problema és que per iniciar el mecanisme de protecció de la víctima, cal que aquesta denunciï. “És molt difícil que la dona s’identifiqui com a víctima de tracta, per motius molt diversos: por, coaccions, perquè són persones que viuen en un context de vulneració de drets constants i per la inseguretat afegida que els crea aquesta situació”, explica Rosa Cendón, coordinadora de l’àrea d’Incidència de Sicar Cat, una de les entitats que atenen víctimes de tracta a Catalunya, algunes d’elles localitzades a Badalona.

 

El pla policial contra la tracta està adscrit a la Comissaria General d’Estrangeria, de manera que sovint aquestes operacions acaben amb l’obertura d’expedients d’expulsió. Si hi ha prou elements per considerar que existeix delicte de tracta, a les víctimes se’ls ha d’oferir la possibilitat d’acollir-se a l’article 59 bis de la Llei d’Estrangeria, que els garanteix un període de noranta dies per reflexionar, sense necessitat de presentar denúncia, si volen tirar endavant amb el procés. En aquest temps reben l’assistència i assessorament d’entitats com Sicar. “Si no existíssim, aquestes dones estarien absolutament desprotegides”, lamenta Cendón.

 

Quan hi ha una operació del perfil de la desenvolupada a Badalona, el marc normatiu recomana comptar amb l’assistència d’aquestes entitats. En aquest cas concret, però, no va ser així. “Davant d’un policia, les víctimes poden no sentir confiança per denunciar”, indica Rosa Cendón.

 

Procés “pervers” amb la víctima

Des de Genera, organització feminista que defensa i reivindica els drets de les dones en l’àmbit del treball sexual, Laura Labiano lamenta que “es posi tot el focus en la víctima. És pervers, perquè la llei no garanteix els seus drets i es tracta d’un procés dolorós”. En aquest sentit, Cendón adverteix que “el pitjor que ens pot passar és que les persones en situació d’esclavitud pensin que no tenen cap dret i que ningú no les ajudarà”. Així que, per començar, “s’hauria de garantir d’ofici que no s’incoï expedient d’expulsió, i que els noranta dies de reflexió fossin automàtics, sense necessitat que la víctima s’aculli a l’article 59 bis”.

 

La tracta de persones és el segon negoci més lucratiu del món, en aferrissada lluita amb el tràfic d’armes i el de drogues. “Manquen molts recursos”, denuncia Laura Labiano. “Darrera d’aquestes operacions policials tan cridaneres hi ha silenci. Sovint no sabem què acaba passant amb aquestes dones, perquè moltes vegades falten recursos adequats per a les víctimes de tracta”.

 

Ambdues critiquen la vinculació que es fa de la tracta amb estrangeria, donat que “hi ha víctimes de tracta que no es troben en situació irregular. La vinculació amb les lleis d’estrangeria invisibilitza les dones europees que pateixen aquesta situació”, subratlla la portaveu de Genera.

 

El tràfic il·legal d’emigrants no té perquè portar associat una situació de tracta, donat que, a diferència de la tracta, en el tràfic, malgrat es pugui produir en condicions deplorables, la persona dóna el seu consentiment i la relació amb qui condueix l’operació s’acaba amb l’arribada a destí; no hi ha, doncs, una explotació posterior.

 

També se sol relacionar la que es una de les vulneracions més greus dels drets humans amb la prostitució, que no és il·legal. “La prostitució és exercida com a estratègia de supervivència, no necessàriament en el marc de l’explotació”, assenyala Rosa Cendón.

 

Directiva europea contra la tracta d’éssers humans

 

La prevenció i lluita contra la tracta d’éssers humans està recollida en la legislació internacional, a partir de la Convenció de Palermo, celebrada l’any 2000, que va donar lloc al Protocol contra la Tracta de Persones. La Unió Europea va aprovar l’abril de 2011 una directiva específica que, entre altres coses, estableix que “és necessari que les víctimes puguin estar en condicions d’exercir els seus drets de forma efectiva. Per tant, se les ha de prestar assistència i suport abans que comenci el procés penal, en el transcurs del mateix i durant un període de temps suficient després de finalitzat. Els Estats membres han de proveir recursos per recolzar l’assistència, el suport i la protecció a la víctima. L’assistència i el suport prestat han d’incloure almenys un conjunt mínim de mesures necessàries per permetre la víctima recuperar-se i fugir dels seus traficants. La posada en pràctica d’aquestes mesures han de tenir en compte, sobre la base d’una avaluació individual portada a terme de conformitat amb els procediments nacionals, les circumstàncies, el context cultural i les necessitats de la persona afectada. S’ha de prestar assistència i donar suport a una persona tan bon punt existeixin indicis raonables per suposar que ha pogut ser objecte de la tracta d’éssers humans, i amb independència de la seva voluntat d’intervenir com a testimoni. En els casos en què la víctima no resideixi legalment a l’Estat membre en qüestió, l’assistència i el suport han de prestar-se de forma incondicional, almenys durant el període de reflexió”.

 

Expedient contra el prostíbul 

 

L’Ajuntament de Badalona ha obert un expedient contra l’immoble ubicat al número 131 del carrer Tortosa per no disposar dels permisos necessaris per desenvolupar-hi una activitat econòmica. El regidor de l’Àmbit de Govern i Territori, Rubén Guijarro, explica que “actuem un cop detectada l’activitat”.

 

Fins al moment, tècnics del servei de Disciplina municipal, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, hi han fet dues inspeccions. Guijarro assenyala que l’activitat de caire sexual “pot legalitzar-se, de manera que hem instat llogaters i propietari que tramitin els permisos necessaris”. El regidor confia, però, que el procediment s’acabarà amb el mateix resultat que el prostíbul que a final de l’any passat es va precintar en un pis del carrer Balmes.

 

Els veïns del carrer Tortosa s’han adreçat a l’ajuntament diverses vegades per advertir que al número 131 s’hi exercia la prostitució. El novembre de 2018 ho exposaven en una instància signada per més d’una vintena de persones. El gener anterior, un veí ho havia denunciat a títol individual. “Tothom al carrer coneixia l’existència del prostíbul i d’una altra casa que feien servir de centre logístic, on portaven les noies fins que les reclamava algú”, assegura una veïna.

 

Rubén Guijarro recorda que a finals de 2017 la Guàrdia Urbana va rebre la denúncia d’una dona cansada que truquessin a casa seva confonent-la amb el prostíbul. Es va iniciar un procés de mediació, que va concloure amb la retirada de la denúncia i, per tant, segons informa el regidor, amb el tancament de l’expedient municipal.

 

A dia d’avui, el prostíbul continua en funcionament mentre no es resolen el procediment administratiu iniciat pel consistori i la investigació policial. Guijarro repudia els fets destapats, especialment l’abús patit per una menor, i no descarta que l’ajuntament es personi com a acusació particular un cop s’obri el procediment judicial. “Ho portaríem al Ple, perquè fos una decisió unànime. No podem permetre que aquest tipus de delictes tinguin lloc a Badalona”, conclou.


ACTUALITAT

24/05/19

juan-miguel-lopez-ciudadanos

“Volem un govern constitucionalista que deixi estar tot aquest cercle viciós de la independència”

Entrevistem a Juan Miguel López, candidat de Ciutadans a l'alcaldia de Badalona per les properes eleccions del 26 de maig
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

casal-dels-infants

Més recursos per a les necessitats dels barris i més oportunitats pels seus infants

El Casal dels Infants ha elaborat un recull de propostes de cara a les eleccions municipals del 26 de maig que consideren prioritàries per poder aconseguir uns barris més justos i amb més oportunitats
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

plataforma-sense-sostre

La plataforma Badalona Acull reclama a les candidatures més polítiques d'inclusió i cohesió

El col·lectiu de defensa dels drets de les persones migrades i refugiades va fer arribar les seves propostes als partits que es presenten a les eleccions d'aquest diumenge i conclou que només les recullen de forma integral Badalona en Comú Podem i la Badalona Valenta
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/05/19

david-torrents-badalona

“L’objectiu de ciutat hauria de ser que la Badalona Valenta, els Comuns i nosaltres poguéssim obtenir 14 regidors”

Entrevistem a David Torrents, candidat a l'alcaldia per Junts per Catalunya-Badalona en les properes eleccions municipals del 26 de maig
Llegir l'article complet