IGUALTAT


Si les badalonines es paren, s’atura Badalona


Desenes de veïnes fa mesos que preparen la vaga feminista del 8 de Març a la ciutat, el dia clau per exigir la fi de totes les desigualtats, totes les violències i totes les opressions contra les dones


8m-badalona
 Manifestants durant el 8M passat a Badalona / Federació de Dones


Silvia Rodríguez Gómez - 07/03/19         

twitter share   facebook share

A només un dia d'encetar la vaga feminista del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, moltes badalonines tenen clar que aturar-se i parar la ciutat el divendres és de justícia. Són moltes les raons per secundar aquesta tercera edició a Badalona de la vaga feminista laboral, estudiantil, de cures i de consum després de l'èxit de l'any passat, quan milions de dones de tot el món van aturar-se per cridar prou a la mateixa vegada. Va ser un moment d'inflexió per al moviment feminista, però enguany, la importància de ser-hi el 8 de març al carrer i visibilitzar la lluita per la igualtat de gènere i contra el patriarcat és primordial, perquè encara s'ha de recórrer un llarg camí per aconseguir la fi de totes les desigualtats, totes les violències i totes les opressions contra les dones.

 

Només cal posar algunes dades sobre la taula per entendre la magnitud de les desigualtats estructurals que pateixen les dones, en tots els àmbits que es vulguin analitzar. Hi ha incomptables informes i estudis que certifiquen científicament que les dones pateixen discriminació per ser dones. Per posar alguns exemples en relació a la desigualtat laboral i salarial, segons l'informe 'Bretxa i desigualtats salarials de gènere a Catalunya 2019' publicat fa pocs dies pel sindicat UGT amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la bretxa salarial a Catalunya se situa en el 23,4%, és a dir, les dones perceben aquest percentatge de menys en el salari mitjà anual respecte als homes, el que suposa aproximadament uns 6.500 euros menys l'any.

 

Aquesta bretxa salarial també condicionarà a les dones en la seva vellesa i les seves pensions. Segons les últimes dades publicades pel Govern d'Espanya, les pensions dels homes són un 51,4% més altes que les de les dones. Així mateix, la precarietat laboral no és intrínseca a les dones, però sí que la pateixen més que els homes. El 74% dels contractes laborals a temps parcial corresponen a les dones, i segons l'INE, el 40,3% de les dones cobren menys de 1.230 euros bruts mensuals, mentre que en el cas dels homes aquesta xifra es queda en el 20,6%.

 

A les esferes del poder econòmic, la representació femenina és minoritària. El 2018, les dones representades en els consells d'administració de les empreses de l'IBEX 35 eren el 23,7%. Tres quarts del mateix passa als mitjans de comunicació, on els homes periodistes que ocupen llocs directius als mitjans duplica al de les dones, segons dades recollides a l' 'Informe anual de la Professió Periodística 2017' publicat per l'Asociación de la Prensa de Madrid, que també recull que d'una mostra de 80 diaris, només 8 estaven dirigits per dones (el 2017). Podríem parlar de ciència, d'esports... I no acabaríem mai de presentar dades flagrants.

 

Una de cada tres

Igualment brutals són les dades sobre la violència masclista. A escala global, l'Organització Mundial de la Salut calcula que una de cada tres dones patirà al llarg de la seva vida algun tipus de violència masclista. Segons l'OMS, la violència de parella és la més comuna, i afecta el 30% de les dones a tot el món. Aquesta dada genèrica es tradueix d'una banda, en els feminicidis constants que viu la nostra societat. 47 durant l'any 2018 a tot l'Estat espanyol, 6 a Catalunya, 2 a Badalona. De l'altra, en el degoteig incessant de denúncies per maltractament, assetjament, o delictes contra la llibertat sexual, la xifra dels quals ascendeix a 1.286 a tota Catalunya durant 2018, segons l'Institut Català de la Dona. A Badalona, segons el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona), el 2018 van atendre a 437 dones, 399 de les quals havien patit algun tipus de violència masclista, en la majoria dels casos violència física.

 

Altra vessant de la desigualtat que el moviment feminista vol posar en èmfasi és la de les cures i el treball en l'àmbit domèstic, i per aquest motiu, la vaga també convoca a deixar de fer aquestes tasques. De nou, cal recórrer a les dades per veure quantificada la desigualtat: Segons van calcular fa un any l'Institut Català de les Dones i la Cambra de Comerç de Barcelona en un informe, si es remuneressin les tasques domèstiques, el PIB català s'incrementaria un mínim del 23,4%, i són les dones les que fan una major aportació a aquest PIB de l'economia domèstica i de cura: el 67% enfront del 33% els homes. Per dir-ho clar: les dones carreguen el doble en el treball domèstic i de cures de criatures o persones grans dependents.

 

També podríem parlar de les discriminacions en l'àmbit reproductiu, de la tracta i l'esclavitud sexual, de la cosificació de la dona, de la dimonització del feminisme, de micromasclismes...


image1

 

La vaga a Badalona

Aquesta radiografia no pot deixar indiferent a ningú. Així ho creuen algunes de les dones que estan organitzant la vaga feminista a Badalona, a través de la Comissió Unitària del 8M, a la qual s'han adherit més de quaranta entitats, organitzacions i col·lectius de tota Badalona. Per a Núria Moreno, del Bloc Violeta, un dels col·lectius impulsors de la jornada, la vaga d'enguany sumarà a més gent que l'any passat. Segons l'activista, les proclames que sentirem el 8M a Badalona tocaran 'més eixos d'opressió' que l'any passat, ja que hi ha més 'consciència sobre totes les dones que no poden fer vaga'. En aquest sentit, Moreno destaca que el moviment feminista ha d'arribar a molts sectors de dones que no s'estan incloent a la lluita feminista. 'S'estan fent els esforços per arribar, però falta molta feina interseccional amb les dones que tenen situacions més precàries a nivell econòmic i laboral, o amb les dones que no poden deixar de cuidar les persones que depenen d'ella', manifesta. 'Hem d'apropar-nos més a la realitat d'aquestes dones perquè puguin participar i fer la lluita per totes'. Així mateix, Moreno apunta que després de la irrupció de Vox, i el seu missatge obertament contrari als drets de les dones, s'ha d'estar més unides que mai. 'La lluita feminista ha de ser una ara mateix. L'auge de les reaccions feixistes més dures afectarà a tots els moviments i persones que tenen més dificultats. Considerem que feminisme i antifeixisme han de ser una lluita ara mateix', sosté.

 

Que el seguiment de la vaga serà molt més majoritari també ho pensa la Rocío Mateos, presidenta de la Federació de Dones de Badalona, entitat que aglutina a 23 organitzacions de tota la ciutat i que també impulsa el 8M. 'Esperem que les dones sentin que no es poden quedar a casa el 8 de març, hem d'estar al carrer, manifestant-nos, fent visible que estem fent vaga', diu Mateos.

 

La jornada començarà amb piquets informatius a diferents barris de la ciutat, per intentar sumar a dones que encara dubtin si sumar-se o fomentar no consumir durant la vaga. 'És important que les que fem vaga aquell dia no anem a comprar, perquè si no fomentem que altres dones no puguin fer-la', apunta Mateos.

 

A les 18 hores, s'ha convocat una manifestació unitària davant la plaça de la Vila per recórrer diferents carrers de la ciutat (Francesc Layret, Martí Pujol, Anselm Clavé, Alcalde Xifré, Baldomer Solá, Alfons XIII, Juan Valera, Nàpols, Provença) fins a arribar a la plaça de la Dona, al barri de la Salut, i on es llegiran diferents manifests.

image1

 

Les llavors del feminisme creixen per tots els barris de la ciutat

Són moviments diversos, amb diferents formes d'expressar-se i distintes mirades sobre un mateix eix: canviar un sistema patriarcal que ha promogut la desigualtat de les dones. Els col·lectius feministes tenen molta presència a tots els barris de la ciutat, i s'aglutinen sota el paraigua de la Comissió Unitària del 8 de Març per a organitzar aquesta vaga. Durant la resta de l'any, participen en diferents accions, molts d'ells pertanyen a la Federació de Dones de Badalona, i molts participen en el Consell Municipal de la Dona de Badalona.

 

A la ciutat hi ha 23 grups de dones, i alguns d'ells tenen desenes d'anys de trajectòria. És el cas dels grups de dones de Pomar, La Morera, Sant Roc o Congrés. Aquest últim, fa quaranta anys que va començar a organitzar-se, és dels primers de la ciutat. Són 200 sòcies, i fan moltes activitats i xerrades per promoure la igualtat de les dones. La Carmen Blaya, una de les seves dirigents, reconeix que ajuntar-se amb altres dones i fer coses en conjunt 'les omple molt' i per això van constituir-se com a entitat. Aquests dies participaran en xerrades, i activitats i el dia 8 participaran activament en la vaga. 'La situació de la dona ha millorat en aquests anys, però molt poc', es lamenta Blaya.

 

En altre punt de la ciutat, va néixer fa poc més d'un any el Grup de Dones de Llefià, però la seva joventut no fa que es quedin enrere i ja ha participat activament en la Comissió Unitària del 8M a Badalona. Van començar a ajuntar-se per la inquietud de fer coses per les dones del barri i recolzar-les en moments que necessitin ajut. Així mateix, ja han fet algunes xerrades sobre aspectes relacionats amb les dones i participen en els diferents actes del barri. El dia de la vaga faran un piquet informatiu al barri durant el matí i després s'uniran totes juntes a la manifestació.

 

També s'han sumat amb força a la celebració del Dia Internacional de la Dona l'Associació de Veïns de Bufalà, qui han organitzat les I Jornades per la Igualtat a Bufalà. Durant tot el mes de febrer i març, han programat molts tallers i activitats al seu barri per promocionar la igualtat entre dones, fer xarxa i per què no, fer passar molt bona estona a les veïnes que hi participen.

 

 

ACTUALITAT

24/05/19

juan-miguel-lopez-ciudadanos

“Volem un govern constitucionalista que deixi estar tot aquest cercle viciós de la independència”

Entrevistem a Juan Miguel López, candidat de Ciutadans a l'alcaldia de Badalona per les properes eleccions del 26 de maig
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

casal-dels-infants

Més recursos per a les necessitats dels barris i més oportunitats pels seus infants

El Casal dels Infants ha elaborat un recull de propostes de cara a les eleccions municipals del 26 de maig que consideren prioritàries per poder aconseguir uns barris més justos i amb més oportunitats
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/19

plataforma-sense-sostre

La plataforma Badalona Acull reclama a les candidatures més polítiques d'inclusió i cohesió

El col·lectiu de defensa dels drets de les persones migrades i refugiades va fer arribar les seves propostes als partits que es presenten a les eleccions d'aquest diumenge i conclou que només les recullen de forma integral Badalona en Comú Podem i la Badalona Valenta
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/05/19

david-torrents-badalona

“L’objectiu de ciutat hauria de ser que la Badalona Valenta, els Comuns i nosaltres poguéssim obtenir 14 regidors”

Entrevistem a David Torrents, candidat a l'alcaldia per Junts per Catalunya-Badalona en les properes eleccions municipals del 26 de maig
Llegir l'article complet