ESPORTS


La Mina es posa els guants contra el masclisme


L'entitat badalonina Kali Zor ha impulsat des de principis d'any classes de defensa personal gratuïtes per a dones a La Mina de la mà d'un exboxejador del barri adrianenc


defensa-personal-la-mina
 Una de las mujeres participantes con Toni, el monitor / Foto: J. Torres


Javier Torres Jiménez - 13/03/19         

twitter share   facebook share

El Casal Cívic de La Mina s'ha convertit en un punt de reunió per a les dones del barri i de l'entorn, que s'apleguen per posar-se guants de boxa i entrenar els seus cops de puny. El divendres és el dia més concorregut dels tres que ofereixen des de principis d'any les noves classes de defensa personal que s'hi imparteixen de forma gratuïta i que atrauen dones del barri, però també d'altres punts de Sant Adrià, Barcelona i Badalona.

 

'La primera setmana ens vam quedar sorpresos: el primer dia van venir 15 dones, i poc després hi havia dies que arribàvem a 20 dones o més', explica en Pepe, també conegut com a 'Petit Tyson' a La Mina, en referència al campió nord-americà de boxa. Fa anys que va deixar la boxa perquè l'esport li començava a passar factura a nivell cerebral i de salut, però mai ha perdut el contacte amb els esports de defensa.

 

Feia temps que en Pepe pensava a dur a terme al barri la iniciativa, però mai s'havia atrevit per por a fracassar. 'Però aquest Nadal, quan vaig veure un matí la notícia de la primera dona apunyalada de 2019, vaig decidir que ho faria', recorda amb pena. Es va posar en marxa i va proposar la idea a l'oficina d'atenció a dones maltractades, des d'on el van derivar cap al Casal Cívic de La Mina. Allà, coses del destí, es va posar en contacte amb l'Alfonso Amaya, de Kali Zor. L'entitat badalonina també volia dur a terme alguna activitat a La Mina amb les dones del barri; de fet, havia arribat a posar sobre la taula l'opció del zumba. 'Ens vam conèixer, ens vam posar d'acord i en 10 dies estàvem fent classe', destaquen tots dos.

 

Diversió per sobre de necessitat

 

'Hem generat un espai al qual elles poden acudir per a interactuar i empoderar-se, perquè desgraciadament vivim en un país masclista', apunta el badaloní Alfonso Amaya, qui, com a part de la idea, també ha tingut el seu propi 'dilema moral'. 'Em sentia estrany per pensar que algunes de les dones podrien venir per por, per disposar d'una eina per defensar-se...cosa que seria totalment bona', es debat. Afortunadament, assegura, la majoria asseguren venir per diversió. Només en algun cas puntual, relaten els monitors, han vist alguna pregunta estranya per part d'alguna de les integrants de les classes.


defensa-personal-la-mina

''Si m'agafen així...si m'agafen per darrere...què he de fet?' Preguntes d'aquest estil que potser no s'acostumen a fer, et fan sospitar. Tot i que totes sostenen que no tenen problemes a casa', manifesta en Toni, la mà dreta de Pepe els divendres. Company de gimnàs i també aficionat a diverses disciplines de la lluita, ve a fer un cop de mà el seu únic dia lliure de la setmana. 'Això aporta molta confiança a les noies. Si es pot evitar la violència, millor, però si no, una guàrdia, un cop ràpid i a córrer', afegeix l'instructor, veí de Pomar. Quan pot, els hi acompanya la tercera instructora: la Teresa, especialista en Aikido que aporta una visió diferent a la classe.

 

La Susana, una de les dones que s'ha sumat a les classes des del principi, coincideix en la seguretat que aquestes nocions de defensa aporten al seu dia a dia. 'T'aporta tranquil·litat. Potser no arribaràs a aplicar-les, però saber que ho pots fer ja és molt', argumenta amb els seus propis guants posats. És una de les participants d'un ampli ventall, tant d'edats com de procedència: des de nenes fins a dones de més de 60 anys; de Sant Adrià, Barcelona i també Badalona. 'Ens encanta des que vam començar. No sé si quan tinguem un problema sabrem aplicar-ho, però alguna cosa quedarà, segur. Ho fan molt bé', riu la Lucía, veïna del Poblenou.

 

Les classes segueixen al Casal Cívic de La Mina, on qualsevol nena, noia i dona pot acudir per apuntar-se, tres dies a la setmana. Les participants disposen de material per treballar gràcies a les donacions dels gimnasos dels instructors i instructores, tot i que Kali Zor continua a la recerca d'entitats o empreses col·laboradores per aconseguir més recursos.

CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet