ACTUALITAT


Acord a mitges de les esquerres a Badalona


El pacte entre Guanyem Badalona en Comú i Esquerra Republicana s’entela per la crisi de Podem, la secció local de la qual vol sumar-se a la coalició encapçalada per Dolors Sabater contra el mandat de la direcció nacional, que ha pactat amb Catalunya en Comú


guanyem-erc-pacte
 Dolors Sabater i Oriol Lladó, durant la presentació de l'acord / S. R.


Silvia Rodríguez Gómez - 04/04/19         

twitter share   facebook share

La presentació de l’acord per anar junts a les municipals de maig entre Guanyem Badalona En Comú i Esquerra Republicana va quedar ahir al vespre entelat per les informacions contradictòries entre les altres dues possibles formacions convidades a unir-se al front d’esquerres per intentar guanyar l’alcaldia de la ciutat.

 

D’una banda Dolors Sabater i Oriol Lladó, líders de Guanyem i ERC i caps de llista de la coalició, van reunir al Centre Cívic La Salut als seus seguidors i als mitjans de comunicació per formalitzar l’acord “històric” entre les dues formacions. Segons van destacar, la decisió d’anar junts a les eleccions, i que ha ocupat mesos d’intenses negociacions, és fruit d’un “acord ampli de ciutat” que vol tornar a “agafar el fil” del govern que va destituir la moció de censura pactada entre el PSC i el PP al juny. L’acord, ratificat per les bases de les dues formacions en assemblees, vol “blindar el canvi” impulsat al 2015 per construir una Badalona amb un projecte “d’esquerres i de polítiques de transformació social”, segons van destacar ambdós líders.

 

En aquest sentit van apel·lar a la superació del partidisme, “trencant les costures dels partits”, va incidir Sabater, “i ser generosos per anar més enllà d’una coalició”. Una clara al·lusió a les altres dues forces de les esquerres transformadores convidades a sumar-se al pacte i que han protagonitzat aquesta setmana desavinences entre elles.

 

Tornem uns dies enrere: La agrupació local de Podem Badalona, encapçalada per Andreu Escobar, va mostrar-se propera a concórrer junt a la coalició Guanyem-ERC, mentre que el seu aliat natural, Badalona en Comú (de Catalunya en Comú, i liderat per Aïda Llauradó), van decidir no sumar-se al pacte per entendre que el compromís de les dues formacions amb el sobiranisme no els inclou.

 

Però les desavinences s’han intensificat aquesta setmana, després de que les direccions de Podem Catalunya i Catalunya en Comú van pactar concórrer juntes a Badalona mentre que  des de l’agrupació local de Podem es mostren en desacord, ratificant ahir al vespre amb una assemblea que volen sumar-se a la coalició Sabater-Lladó. 

 

Des de Badalona en Comú al·leguen que el pacte és un “acord nacional” que s’ha de respectar a les municipals. A l’altra banda, Podem Badalona va expressar a les xarxes socials minuts després de la seva assemblea que seran “fermes davant qui només aspira a la comoditat d'una cadira” i que sortiran a “revalidar un govern del canvi amb Sabater com alcaldessa”. Resta per veure quines són les reaccions del partit i com es configurarà finalment el bloc d’esquerres.

 

Des de la coalició Guanyem-Esquerra, però, repeteixen que tindran les portes obertes fins l’últim moment ja que no volen ser un front, sinó “frontissa”, i al·leguen que la situació a Badalona, amb una possible victòria de García-Albiol, fa que les circumstàncies polítiques siguin “especials”, raó per la qual han impulsat la creació d’un “acord guanyador”.

 

El proper diumenge 7 d’abril pel matí, la coalició ha organitzat unes jornades programàtiques obertes a la ciutadania a l’Escola Llorens Artigas de Nova Lloreda amb la intenció de nodrir el programa electoral i marcar les prioritats del seu hipotètic govern conjunt.

 


EDUCACIÓ

24/04/19

escape-room-badalona

Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'

Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

quinze-aniversari-saltamarti

“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”

Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

image1

L'Independent celebra Sant Jordi

Celebrem la diada de Sant Jordi apostant pel periodisme compromès i de proximitat i amb els autors i autores locals
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

23/04/19

image1

Deu anys amb el finançament congelat

La Fundació Badalona Capaç reclama que les administracions moguin fitxa per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball
Llegir l'article complet