TEATRE I MÚSICA


El Círcol s'apropa a la migració a través de les arts escèniques


Entre el 6 i el 14 d'abril ha organitzat el 1r Cicle sobre migració 'Sóc Migrant' on la música, el teatre, el cinema i la veu prenen consciència sobre aquest fet tan inherent a l'ésser humà


circol-badalona
 Escena de l'obra 'Engrunes' / Cedida


Silvia Rodríguez Gómez - 05/04/19         

twitter share   facebook share

Què empeny a una persona a deixar enrere tot el que fins llavors ha conformat la seva vida: llar, família, amistat, cultura, orígens...? Es pot fer aquest trànsit de manera digna? Quin és el patiment de cada migrant? I què passa en arribar: indiferència, menyspreu o benvinguda? Aquestes són algunes de les qüestions que el Círcol vol posar sobre la taula al seu primer Cicle sobre migració 'Sóc Migrant', una iniciativa que se celebrarà a Badalona entre el 6 i el 14 d'abril i que té com a objectiu establir un espai de reflexió entre la migració i les arts escèniques.

 

D'aquesta manera, al cicle es podran sentir a través de xerrades i col·loquis les vivències entorn el fet migratori de la mà de persones migrants, però també d'associacions que treballen en aquest procés com Open Arms, Stop Mare Mortum, Ponts per la Pau o SOS Mediterrani, entre d'altres. I a banda d'això, l'art com a pont per apropar-nos a aquesta realitat que molts cops genera rebuig, conflicte o silenci. 'L'art ens pot ajudar a entendre la vida. En aquestes obres de teatre, les companyies han fet un treball d'investigació i documentació molt important, en el que han estat en contacte directe amb persones que han viscut aquesta situació. Els actors es posen a la pell d'aquestes persones i ens permeten com a espectadors conèixer les seves històries, els seus sentiments, els seus neguits i pors i aconsegueixen que entrem per uns moments a la seva realitat i de sobte, són més propers. El teatre ens pot ajudar a trencar prejudicis i a replantejar-nos el que està passant des d'un punt de vista més humà, que sembla que és el que estem perdent en l'àmbit polític', explica la Laura Forteza Brugué, programadora del teatre del Círcol i coordinadora del cicle.

 

En aquest sentit, durant el cicle es representaran al teatre del Círcol obres que ens aproximaran de forma vivencial a la realitat migratòria. Entre d'altres, 'Li/ea/ving', el dissabte 6, és una obra que relata la vida de tres personatges que estan a punt de fugir del seu país per diferents causes; 'Migrante' (dia 13) explica com viuen la migració alguns personatges que han fugit o fugen de mons diferents i ‘Engrunes’ (dia 14) una representació a partir del conte de Hanzel i Gretel que tracta sobre el desarrelament al qual es veuen abocats milions de persones al món. A més a més, el cicle també comptarà amb la projecció de documentals com 'Hamza', de Vidal Sabater i Juan Sánchez, o 'El Periple' de Mario Pons, i la pel·lícula 'El Raïm de la ira'. La música també pot explicar-nos molt bé com es viu el procés migratori i per això pujaran dalt l'escenari Picot, un grup que fusiona la música tradicional dels Balcans i els sons mediterranis.

 

Segons la Laura, aquest tipus d'iniciatives poden generar empatia cap als col·lectius migrants. “El millor del teatre és que no t'ho expliquen, ho vius en directe, els veus per un forat, els hi poses noms i et transmeten un munt d'emocions”. Així mateix, opina que la societat deshumanitza a les persones migrants perquè ara mateix “són xifres” dins un col·lectiu que “s'engloba dins una problemàtica”. “Un cop t'adones que són persones que fugen de situacions molt complicades, et planteges què pots fer tu per ajudar i què està a les meves mans? Penso que al Círcol tenim a les mans un arma molt potent que no podem deixar escapar: el teatre i la cultura”, conclou.


EDUCACIÓ

24/04/19

escape-room-badalona

Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'

Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

quinze-aniversari-saltamarti

“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”

Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”
Llegir l'article complet
CULTURES

23/04/19

image1

L'Independent celebra Sant Jordi

Celebrem la diada de Sant Jordi apostant pel periodisme compromès i de proximitat i amb els autors i autores locals
Llegir l'article complet
OCUPACIÓ

23/04/19

image1

Deu anys amb el finançament congelat

La Fundació Badalona Capaç reclama que les administracions moguin fitxa per garantir la continuïtat dels Centres Especials de Treball
Llegir l'article complet