ESPORTS


Taules de surf que trenquen barreres


El projecte 'Surfinclusion', dirigit a Barcelona pel badaloní Yago Prat, ofereix la possibilitat de fer surf, paddle surf i altres activitats aquàtiques a col·lectius amb discapacitats i en risc d'exclusió social


surfinclusion
 Una de las classes de 'Surfinclusion', el año pasado / Foto: Surfinclusion


Javier Torres Jiménez - 11/04/19         

twitter share   facebook share

El mar i els seus esports són d'aquells territoris envoltats sovint per una aura d'inaccessibilitat: surf, navegació, vela...activitats a les quals molta gent no s'atreveix a aventurar-se per por a no estar preparats físicament o per no disposar d'una butxaca prou plena. És amb aquest estigma amb el qual pretén acabar 'Surfinclusion', un projecte arribat l'estiu passat des de València que apunta i dispara cap a totes les barreres, tant les corporals com les socials.

 

El badaloní Yago Prat és des de fa un any el director d'aquesta iniciativa que treballa amb col·lectius de persones que tenen alguna mena de discapacitat, diversitat funcional o amb joves i nens en risc d'exclusió social. 'Tot parteix d'una afició que s'uneix amb l'educació social. Vam començar a escoles de mar de València i ja hem arribat fins aquí', celebra en Joan Maylín, el president de la ja constituïda associació de 'Surfinclusion'. En Joan, educador, va aterrar a Badalona per motius de feina i va conèixer a en Yago, qui, després d'una llarga vida al Club Nàutic Bétulo, exerceix ara de coordinador al Club Natació Barcelona. I és allà a partir d'on van voler iniciar l'arrel d'aquesta nova aventura barcelonina d'esport nàutic inclusiu.

 

'No sabíem què ens trobaríem i vam contactar amb algunes fundacions per fer sessions inaugurals, però de seguida van començar a venir sense fer més promoció. Va ser molt més del que esperàvem', recorda en Yago. Més de 120 participants van viure l'experiència el passat any a la platja de la Barceloneta: surf, paddle surf, vela, activitats lúdiques i altres jocs vinculats amb el mar. Tot plegat gràcies a la feina de cinc tècnics i més d'una vintena de voluntaris, un dels motors que fa possible aquest projecte.

 

'És molt gratificant pero s'ha de vigilar molt més. Amb les persones que tenen alguna mena de discapacitat, sobretot, es requereix la presència d'un o dos voluntaris per participant, fins i tot, per garantir la seguretat de tot el grup', detalla Prat. 'Surfinclusion' va engegar ara fa un any gràcies al suport del Club Natació i al seu material, que també han anat adaptant com han pogut per poder fer les sessions aptes per a tothom. 'No és el mateix preparar unes classes per a un grup de persones amb alguna diversitat funcional que amb un grup de joves nouvinguts que van arribar travessant el mar amb una barca, i probablement tinguin un trauma amb l'aigua. En cada cas hem de veure què necessiten i què els hi podem oferir'.

 

Aquest precisament, el de veure què pot necessitar cada grup assistent, és un dels eixos vertebradors de 'Surfinclusion'. 'És una iniciativa amb una línia molt específica enfocada a l'educació social, a ajudar a nivell emocional, més enllà de fer accessible un esport', insisteix el president. Per això, quan els instructors ja saben anticipadament que un grup vindrà més d'una classe, preparen una programació i també fan una avaluació del seu desenvolupament i de com reaccionen a l'experiència.

 

Enguany, gràcies a algunes subvencions públiques, de la Federació de Vela i a aportacions particulars, han pogut adquirir material propi, que també cediran al Club Natació; una part ja adaptat, fins i tot. Esperen poder comptar amb més voluntaris i cobrir més sessions a la setmana, a partir d'aquest mateix mes d'abril. I és que, amb les confirmacions que ja tenen a dia d'avui, 'Surfinclusion' ja igualarà les xifres de tot l'estiu passat. 'Enguany no ens posem límit; si hem de fer una sessió diària, la farem', exclama en Joan Maylín.

 


surfinclusion

Sortida de vela / Foto: Surfinclusion

 

'Surfinclusion' recalarà a Badalona

 

La bona rebuda del projecte, d'altra banda, està fent que les branques de 'Surfinclusion' s'estiguin estenent ràpidament. Maylín apunta que estan treballant per poder oferir classes al Masnou, on hi ha bones onades per practicar el surf, diu, i fins i tot a Mallorca. 'Estem estudiant com ens hi podem comprometre, perquè infraestructuralment serà complicat', avisa.

 

A on sí que és pràcticament segur que arribarà 'Surfinclusion', com a mínim de manera puntual, és a Badalona. Després de tota una vida vinculat al Club Bétulo, en Yago ha apostat per oferir una sessió a la platja de Badalona, de la mà de l'entitat local. De moment no saben les dates concretes, que encara s'han de fixar, però el badaloní dona per fet que la ciutat acollirà unes jornades els mesos d'estiu.

CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet