CULTURES


“El negoci digital va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat”


Saltamartí celebra els quinze anys amb optimisme, perquè “les llibreries som necessàries”, malgrat que a Badalona “falten polítiques en suport del llibre i la lectura”


quinze-aniversari-saltamarti
 Festa de celebració dels quinze anys de Saltamartí / Foto: Saltamartí


Benjamín Recacha García - 23/04/19         

twitter share   facebook share

Sílvia Muntané i Gerard Remendo van decidir l’any 2004 obrir una llibreria al carrer del Canonge Baranera, una aposta arriscada tenint en compte com li havia anat a les llibreries històriques de Badalona. En aquell moment sobrevivien Al Vent i El Full; ara ja només queda l’establiment del carrer Guifrè, que farà els quaranta l’any que ve. Les grans superfícies i, des de fa uns anys, les plataformes digitals posen les coses molt complicades als llibreters tradicionals, però, malgrat tot, Saltamartí celebra els quinze carregada d’energia.

 

Que una llibreria faci quinze anys té prou mèrit. Quan mireu enrera, teniu la sensació d'haver arribat on us imaginàveu?

El repte principal que ens proposàvem creiem que l’hem assolit: obrir cada dia, treure un salari suficient per a cada un dels que hi treballem i no deure res a ningú.

Avui la nostra aspiració és la del poeta: “allò important és viatjar”, obrir cada dia, veure com podem recomanar i oferir llibres als nostres clients i clientes...

 

En els últims temps ens hem acostumat que les llibreries tanquin. És sostenible mantenir un negoci de venda de llibres?

Clar que és pot mantenir una llibreria! En tanquen algunes, però n’hi ha una bona munió que continuem obertes. I d’altres que estan obrint en aquests temps.

Cal estar atents, no es poden fer despeses excessives ni innecessàries, cal fer una gestió molt acurada dels recursos, però no és diferent que en altres sectors.

 

A Badalona només hi ha dues llibreries de les que podríem anomenar 'tradicionals'. És un problema de la nostra ciutat, amb més de 200.000 habitants, o penseu que és la tendència arreu?

És un problema de Catalunya, capdavanters en el món editorial però en els nivells de lectura molt per sota dels nivells europeus! Mireu França, mireu Anglaterra, mireu Itàlia... Ens donen moltíssimes voltes. Amb tot, mai hi havia hagut tantes lectores i lectors com ara.

Badalona som una ciutat pobre, i el desig cultural és més feble que en altres ciutats. Tenim molta feina a fer!

 

Encareu el futur amb optimisme?

El futur es construeix dia a dia. L’optimisme és un estat d’ànim. Si mirem com està el món avui, no només el del llibre, és per arrencar a córrer i fugir i no tornar. Necessitem pensar i repensar quin món estem fent i deixant.

Això li dona més importància que mai a les llibreries, perquè son espais on es pot trobar pensament i reflexió. Per tant, encarem el futur amb optimisme perquè som necessàries i serem imprescindibles per la llibertat.

 

Com ha de ser una llibreria per tenir possibilitats de sobreviure?

Sobreviure? No seria el terme. Volem viure. Viure amb llibres, dels llibres i per als llibres, i de moment ho estem aconseguint. Segurament no hi ha una fórmula, són moltes sumes. Contenció en la despesa, activitat constant en referència al llibre, cuidar el lector i l’autor, mantenir una coherència amb la proposta que oferim. I donar un servei seriós i professional vers els clients i les clientes.

 

Què caracteritza Saltamartí que la distingeixi d'altres llibreries?

En res i en tot. Si ho mirem amb atenció, tots els llibreters i llibreteres diem el mateix i fem coses semblants. El que distingeix una llibreria de les altres és el tracte i l’estil vers els seus clients. Les lectores i els lectors de cada llibreria comparteixen formes i estils amb els seus llibreters. En general les llibreries  tenim, més o menys, els mateixos títols; però unes llibreries destaquem i recomanem uns llibres i unes altres en destaquen uns altres. I això és el que ens fa úniques i alhora iguals.

 

El negoci digital (bàsicament Amazon) dificulta les coses o planteja oportunitats?

La irrupció de la venda a distància és una greu amenaça per al comerç local i per a la ciutadania en general. La petjada ecològica que significa que tinguem dins dels nuclis de les ciutats grans flotes de furgonetes repartint constantment petites caixes és una aberració. És un cost inassumible en termes energètics, ambientals i en termes salarials.

Cada paquet que ve d’Amazon és una rebaixa de sou d’un treballador i, per tant, menors ingressos a les arques públiques i pitjors serveis a la ciutadania (neteja, escoles, hospitals). El que ens dóna aquest mercat ens ho treu del benestar.

El negoci digital no afecta només les llibreries sinó que va contra la nostra manera d’entendre la vida i la societat. Us imagineu una ciutat sense ningú passejant, tothom tancat a casa esperant que arribi el seu parell de mitjons, o els metres de paper d’embalar. I el carrer només transitat per furgonetes, encara que siguin elèctriques i sense conductor?

 

Hi ha algun moment d'aquests quinze anys que considereu particularment especial per a Saltamartí?.

Molts, però el que ens agrada més destacar és aquell moment quotidià de quan ve una clienta o un client i et diu “el llibre que ens vas recomanar m’ha agradat”, i també el veure gent jove que et diuen que són clients de la llibreria perquè venien de petits.

 

Us plantegeu algun repte de cara al futur?

Encara que sembli conservador... Si una cosa funciona no cal tocar-la. Això sí, cal cuidar-la i mimar-la. Per tant, el repte és continuar fent feina i procurant fer-la bé.

 

Quina impressió teniu respecte al panorama literari badaloní?

A Badalona tenim infraestructures especialitzades per a la lectura i el llibre: una xarxa amb cinc biblioteques, un nivell d’escolarització i una qualitat escolar com mai havíem tingut, un centre dedicat a la lletra escrita com l’Espai Betúlia, i les llibreries. Una munió d’autors i autores que les editorials els hi publiquen els llibres...

Només falta política. Els elements els tenim. Només falten polítiques de les administracions en suport del llibre i la lectura, i en això el panorama és molt poc engrescador.

A Badalona, des de l’inici dels ajuntaments democràtics, mai hi ha hagut un regidor/a de cultura que hagi fet més d’un mandat! Les formacions polítiques no tenen a la seva agenda la cultura, nomes en parlen i la utilitzen a les campanyes electorals; i el mateix us podem dir dels consellers de la Generalitat. Falta política en majúscules. Les lletres i el llibre no en surten gaire ben parats.


SANITAT

14/08/19

wildsouls

L’abraçada animal que cura

L’associació badalonina Wild Souls aconsegueix millorar la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional i gent gran gràcies a teràpies amb gossos i gats, molts d’ells a la vegada rescatats de l’abandonament.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

01/08/19

joves-per-l-exit-creu-roja

Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar

La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.
Llegir l'article complet
CULTURES

25/07/19

l-andrea-tarazon-i-la-sara-perez-amb-la-samarreta-de-donna-de-lotta

L’art fet per dones també forma part de la història

Les badalonines Sara Pérez i Andrea Tarazón reivindiquen el paper de les dones dins i fora del món artístic, a través del projecte creatiu Donna de lotta. Un espai on reflexionen i visibilitzen l’art amb perspectiva feminista.
Llegir l'article complet
CULTURES

18/07/19

presentacio-qui-crea-a-badalona

Neix un espai de treball conjunt del món de la cultura a Badalona

S’ha presentat la iniciativa “Qui crea a Badalona?” , amb què es vol donar visibilitat al món cultural de la ciutat, exposar quines són les necessitats dels projectes i experiències que s’hi impulsen i posar a debat el model de gestió cultural al municipi.
Llegir l'article complet