EDUCACIÓ


Les biblioteques de Badalona es transformen en 'escape rooms'


Biblioteques i Fura dels Baus impulsen un projecte per apropar la lectura i els llibres als joves a través de les noves tecnologies i l'entreteniment


escape-room-badalona
 'Escape room' a la biblioteca de Llefià, fa uns dies / Foto: Javi Torres


Javier Torres Jiménez - 24/04/19         

twitter share   facebook share

'No correu, que això no és un parc!!', cridava un nen disfressat amb una bata blanca a uns altres, una tarda de la passada setmana a la biblioteca de Llefià. Algunes biblioteques de Badalona van viure estones molt mogudes, quan durant unes hores es van convertir en 'escape rooms' gegants oberts al públic. Ni es tracta d'una broma ni la política d'equipaments municipals ha fet un gir incomprensible; parlem d'un projecte carregat d'originalitat que s'ha dut a terme amb la complicitat de la Fura dels Baus i el suport de la Diputació de Barcelona, i que ha resultat ser tot un èxit.

 

Des del mes de febrer, una trentena de joves de la ciutat han estat creant diferents 'escape rooms' a tres biblioteques de la ciutat: Llefià, Sant Roc i Canyadó. Però, anem a pams: què és un 'escape room'? És un joc en grup en el qual els i les participants han de trobar pistes i resoldre enigmes per escapar d'un espai, una habitació o sala. Segur que n'heu sentit a parlar, després que els darrers anys hagi experimentat un 'boom' arreu, també a Badalona, on hi ha diferents negocis d'aquest àmbit.

 

A Badalona, la idea s'ha aplicat en un projecte a diferents bandes que té un objectiu molt clar: 'Diferents nanos de diferents cultures, barris i aspectes socials, junts treballant amb la Fura dels Baus. Ha estat un treball molt col·laboratiu en el qual les millors idees s'han dut a terme', explica la Dolors Zamora, tècnica municipal de biblioteques. Els nens i nenes han estat els protagonistes, amb l'ajuda dels tècnics de la Fundació Èpica, l'extensió de la Fura dels Baus que es va instal·lar fa uns mesos al barri del Manresà, en un espai d'investigació vinculat a les arts escèniques.

 

Els dies 9, 10 i 11 d'abril va ser la presentació en societat del resultat de setmanes de feina en les quals els nois i noies han creat tres jocs diferents, un per a cada biblioteca. A Llefià, per exemple, on es va celebrar el primer 'escape room' obert, hi van assistir més d'una cinquantena de participants que van poder gaudir del joc. 'Ho vaig veure per Internet perquè sóc molt tafanera i vinc a agafar idees, perquè em sembla molt potent i original i ho volem plasmar a la meva escola', confessava una professora de L'Hospitalet que va venir fins al Barcelonès Nord per viure l'experiència.

 


escape-room-badalona

 

'Això és una forma d'arribar a aquells als qui no els hi agrada la lectura. A aquesta edat, vinculen oci amb escola, obligació, i hem d'aconseguir que ho vinculin també amb oci', subratlla Zamora. I és que, tant per crear el joc com per resoldre els enigmes, conèixer el funcionament i racons de la biblioteca era indispensable: seccions, llegir braille, trobar pistes a la secció de revistes, buscar codis de classificació de biblioteca...

 

'Hi ha usuaris que veus que no acaben de trobar la seva via, que tenen potencial però no acaben de trobar la forma de desenvolupar-lo, i això pot ser una forma d'empoderar-se, perquè veuen que poden fer coses que no s'imaginarien', destaca la directora de la biblioteca de Llefià, Marta Eiriz, qui explica que la 'gamificació', és a dir, incloure jocs, proves i elements especials en activitats com ara el club de lectura per afegir atractiu, és un corrent que intenten aplicar des de fa algun temps per atraure a més participants.

escape-room-badalona

 

Aprofitar les potencialitats de cada biblioteca

 

'Per a nosaltres està sent un laboratori d'investigació, perquè és el primer cop que treballem aquest concepte i amb aquesta secció d'edat', diu en Sergio Vega, un dels tècnics d'Èpica que, juntament amb Alicia de Manuel han treballat amb els nens, nenes i personal de biblioteques. 'Ells han estat matisadíssims i són un focus d'energia i creativitat'. 'Treballar en aquest espai també ha estat un repte per a nosaltres, i els nens i nenes han desenvolupat idees molt originals. A més, hem intentat incloure les potencialitats de cada biblioteca. Per exemple, a Sant Roc hi ha un fons de flamenc molt interessant, i hem mirat d'incloure-ho al joc', relata l'Alicia.

 

La participació d'Èpica, a més, aportava la plataforma imprescindible per poder desenvolupar el joc: Kalliope, una aplicació desenvolupada per la Fura dels Baus que serveix per guiar als participants durant l'escape, i a través del qual els creadors transmeten pistes i diuen què han de fer. Una APP que tothom es pot descarregar en el seu mòbil.

 

escape-room-badalona

 

El joc de Llefià de fa uns dies, per exemple, tractava d'evitar que una malaltia es propagués i els participants no caiguessin en les mans dels 'infectats', que encarnaven els nens i nenes creadors del propi 'escape', disfressats amb bates blanques i amb sang a orelles i nas. Totalment immersos en el seu paper, espantaven la resta de nens, nenes i adults que hi van participar, i es mostraven totalment seriosos.

 

'Al principi estàvem molt nerviosos, però ens ho hem passat molt bé', deien mentre recollien i es treien les disfresses. Conèixer altres nois i noies i la capacitat de crear i desenvolupar idees són algunes de les millors coses amb les quals es queden, diuen. Ara, encara els hi queda una prova final: tots junts, els de Llefià, Sant Roc i Canyadó, es trobaran plegats per crear l'escape room' definitiu, que es presentarà a la Biblioteca de Can Casacuberta el proper 9 de maig, en el marc de les Festes de Maig.

 

SANITAT

14/08/19

wildsouls

L’abraçada animal que cura

L’associació badalonina Wild Souls aconsegueix millorar la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional i gent gran gràcies a teràpies amb gossos i gats, molts d’ells a la vegada rescatats de l’abandonament.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

01/08/19

joves-per-l-exit-creu-roja

Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar

La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.
Llegir l'article complet
CULTURES

25/07/19

l-andrea-tarazon-i-la-sara-perez-amb-la-samarreta-de-donna-de-lotta

L’art fet per dones també forma part de la història

Les badalonines Sara Pérez i Andrea Tarazón reivindiquen el paper de les dones dins i fora del món artístic, a través del projecte creatiu Donna de lotta. Un espai on reflexionen i visibilitzen l’art amb perspectiva feminista.
Llegir l'article complet
CULTURES

18/07/19

presentacio-qui-crea-a-badalona

Neix un espai de treball conjunt del món de la cultura a Badalona

S’ha presentat la iniciativa “Qui crea a Badalona?” , amb què es vol donar visibilitat al món cultural de la ciutat, exposar quines són les necessitats dels projectes i experiències que s’hi impulsen i posar a debat el model de gestió cultural al municipi.
Llegir l'article complet